Tuesday, January 27, 2009

Σουφλέ αμαρτωλό

Το φτιάχνω πολλά χρόνια, το είχα δει στον πρωινό καφέ επί Ρούλας αν θυμάμαι καλά να το φτιάχνει η Μιμή Ντενίση... Απλό και αλάνθαστο, σίγουρη επιτυχία, άπειρες θερμίδες...

Υλικά
1 μεγάλο ψωμί για τόστ χωρίς κόρα (αλλιώς θα την αφαιρέσετε με μαχαίρι)
1 βιτάμ (θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερο από το μισό)
900 γρ. τυριά τριμμένα για σουφλέ
20 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες και ελαφρά σωταρισμένες
1 λίτρο γάλα
6-10 αυγά
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα χέρια μας ή φοράμε το γαντάκι μας και αλείφουμε βούτυρο ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ (πάτος και πλαϊνά).Παίρνουμε 1-1 τις φέτες ψωμί και τις αλείφουμε κι αυτές με βουτυράκι (αν χρησιμοποιήσουμε τα δαχτυλάκια μας είναι πιο εύκολο και γρήγορο από το μαχαίρι, ίσα να πάρει η κάθε φέτα, μην την αλείψετε επισταμένα) και κάνουμε 1 στρώση στο πυρέξ.Απλώνουμε τα μισά τυράκια μας και από πάνω το μπέικον.Επαναλαμβάνουμε (1 στρώση ψωμί, τα υπόλοιπα τυριά).Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και προσθέτουμε και το γάλα.Περιχύνουμε και αφήνουμε 15 με 30 λεπτά (ή και καθόλου).Ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα.Σερβίρουμε άμεσα.Όταν βγαίνει από το φούρνο είναι φουσκωτό, μετά πέφτει. Κόβεται πιο εύκολα όταν έχει καθίσει λίγο.Το φτιάχνουμε μόνο όταν έχουμε μεγάλη παρέα για να πάρει ο καθένας ένα κομμάτι και μόνο (αν μπορέσει)! Συνήθως τα τυριά τα έχουν τα Σ/Μ έτοιμα τριμμένα, αλλιώς πάρτε 3 είδη από 300 γρ. π.χ. γκούντα-ένταμ-γραβιέρα.

Vana

5 comments:

Anonymous said...

Βάνα, εγω απο αυτά τα φαγητά δεν παίρνω ένα κομμάτι.
Παίρνω το ταψί το βάζω μπροστα και το κανω να μην θελει ούτε πλύσιμο!
Αμαρτωλό ξαμαρτωλο, εγω θα το κάνω και θα το φάω απενοχοποιημένα!

Juanita La Quejica said...

Και λίγο ροκφόρ, και κάποιο ζαμπόν, ελίτσες ίσως ή πιπεριές φλωρίνης από βάζο ψιλοκομμένες, ρίγανη, μοσχοκάρυδο και ... τούρμπο και πάντα φαγητό που γίνεται από όλους -μικρούς και μεγάλους- καλοδεχούμενο αυτό το ψωμένιο γκρατέν. Ευχαριστούμε Βάνα για την συνταγή.

Rena said...

Σωστή η Juanita. Το ψωμένιο γκρατέν του πάει καλυτερα γιατί το σουφλέ γίνεται διαφορετικά. Όμως τι πειράζει εγώ να το φάω θέλω (και μεταξύ μας κι εγώ σουφλέ το λέω). Βάνα κι εγώ από Ντενίση το θυμάμαι να το δα για πρώτη φορά.

Anonymous said...

Bana mou!!!na diathrhsw thn afratada mou..ma nomizw oti tha thn aukshsw!!! geia sta xeria sou!!

Gianni said...

Λέγε τέτοια Jua να σε ακούσει η Ντενίση...
Απλά είμαι και εγώ περίεργος έως γκρινίαρης με τις ονομασίες.
Αλλά στα αμαρτωλά είμαι μέσα :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...