Wednesday, January 28, 2009

Δέντρα ενάντια στο Λιθάνθρακα

Αντιγράφω ένα email της Greenpeace που έλαβα:
"Καταρχάς, το φύτευμα ενός δέντρου είναι καλό. Αν φυτέψουμε περισσότερα δέντρα είναι πολύ καλό. Αυτή η δενδροφύτευση όμως είναι ακόμα καλύτερη καθώς θα σταματήσει την κατασκευή ενός λιθανθρακικού εργοστασίου!
Πρόσκληση
Η δενδροφύτευση θα γίνει το πρωί της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου και σας καλούμε να έρθετε. Τα δέντρα που θα φυτέψουμε θα εμποδίσουν την κατασκευή ενός ρυπογόνου λιθανθρακικού εργοστασίου, που θα υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο γραφείο της Greenpeace, στους αριθμούς 210-3840774 & 5, καθημερινές 9-15:00.
Λίγη ιστορία
Το Μυλάκι είναι ένας οικισμός στο Αλιβέρι Ευβοίας, που βρίσκεται στην κυριολεξία ανάμεσα στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και τον πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του οικισμού είναι ένα παραλιακό κτήμα, έκτασης 186 στρεμμάτων, το οποίο εποφθαλμιά η ΔΕΗ για να κατασκευάσει λιθανθρακική μονάδα ισχύος 800MW.
Ιδιοκτήτης του κτήματος ήταν το Δημόσιο και το παραχώρησε στον Δήμο, με τον όρο αυτός να κάνει εργασίες ανάπλασης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009 (σε 2 εβδομάδες από τώρα). Αν η ανάπλαση δε γίνει, τότε ο Δήμος χάνει την κυριότητα του κτήματος. Αυτή επανέρχεται στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του φαίνεται θετικό στο αίτημα της ΔΕΗ για παραχώρηση, επομένως ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του εργοστασίου.
Εθελοντές και ακτιβιστές της Greenpeace έχουν προετοιμάσει το χώρο που θα γίνει η δενδροφύτευση, δείτε τις φωτογραφίες. "

7 comments:

Penelope said...

Οντως κάποια στιγμή, μόνο η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, μπορεί να κάνει κάποια πράγματα καλύτερα.

heart n soul said...

Penelope έμαθα από φίλη που μένει στην Ευβοια ότι όντως προηγούμενη κινητοποίηση πολιτών είχε θετικά αποτελέσματα. Άσε που κάνει καλό και στην ψυχή μας το φύτεμα ενός δέντρου:)

Anonymous said...

Δεν το γνωρίζω καθόλου ως θέμα. Διαβάζοντας όμως το post και τα Links μου δημιουργείται μια πικρή απορία. Δεν είναι λυπηρό όμως να φθάνουμε στο παρά πέντε και να πρέπει να προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες - και όχι τα εκλεγμένα τοπικά όργανα ως ώφειλαν όταν μάλιστα δεν έχουν να αντιπαλέψουν την κεντρική διοίκηση - το αυτονόητο δικαίωμα μας για διαβίωση σε καθαρότερο περιβάλλον;

άλλη Αγγελική said...

Όχι μόνο "κάποια στιγμή", Πηνελόπη μου! ΠΑΝΤΑ!

Σοφία, ώφειλαν, αλλά ... δεν εκλέχτηκαν για να οφείλουν ... δυστυχώς. Οπότε...;;;

Καρδούλα αυτό καλείται "ακτιβισμός εξ αποστάσεως";
Μπράβο, βρε! :-)))

άλλη Αγγελική said...

Και τώρα, εδώ που τα λέμε, γιατί να βάζω μόνο συνταγές εδώ, αφού δεν είναι και το θέμα που με καίει;

(μπράβο πάλι, βρε καρδούλα!) ;-)

heart n soul said...

Σοφία λυπηρό, λυπηρότατο. Όχι βέβαια ότι πιστεύω ότι οι υποχρεώσεις/ευθύνες των πολιτών πρέπει να σταματούν στην κάλπη..
Αγγελικούλα, τα μπράβο τα μεταφέρω σε όσους φυτέψουν δεντράκια!

άλλη Αγγελική said...

ΚΑΙ σε σένα, καρδούλα!

Και... να μη σταματήσουμε στα δεντράκια....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...