Tuesday, January 27, 2009

Αρνάκι γεμιστό

Ο μπαμπάς μου εδώ και πολύ καιρό ζητούσε να φάει αρνί γεμιστό όπως το έτρωγε στο χωριό του.Συνταγή σίγουρη δεν είχα, ανέτρεξα στο internet, αφού διάβασα διάφορες παραλλαγές, έκοψα από δω, έραψα από κει και τελικά έκανα ένα mixed grill απο διάφορες συνταγές.
Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε πραγματικά και το αρνάκι εξαφανίστηκε , η δε γέμιση ήταν το μεγάλο σουξέ.

Χρειαστήκαμε:
-1 στήθος απο αρνάκι ή κατσικάκι, το δικό μου βγήκε γύρω στα 3 κιλά
-1 συκωταριά ολόκληρη ψιλοκομμένη
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο μικρό
-500 γραμμάρια ρύζι
-2 ποτήρια ζωμό κρέατος ( εγώ έβρασα το λαιμό του αρνιού)
-2 κουταλιές λεμόνι
-10 κρεμμυδάκια φρέσκα
-ενα ματσάκι δυόσμο
-1 φλυτζανάκι κουκουνάρι καβουρδισμένο
-1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
-αλάτι , πιπέρι ρίγανη
-χυμός απο μισό πορτοκάλι και απο ένα λεμόνι για το αρνί
-πατάτες ανάλογα με το ταψί σας
-λάδι, μαργαρίνη
-κλωστή και βελόνα
-προαιρετικά λιγα δαμάσκηνα ξερά και λίγα κάστανα βρασμένα
-μισό ματσάκι άνιθο
-1 χουφτα σταφίδες μαύρες

Εκτέλεση:
Σωτάρουμε την συκωταριά μόνη της με λίγο λάδι , την σβήνουμε με κρασί και την αφήνουμε στην άκρη.
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια, το ρύζι και τα μυρωδικά, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές χυμό λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση, προσθέτουμε τα συκωτάκια και αφού πάρει 2 βράσεις ακόμα το σβήνουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.Προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι.κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Παίρνουμε το αρνί το βρέχουμε με το χυμό λεμονιου και πορτοκαλιού και το βουτυρώνουμε πολύ καλά μέσα έξω , το αλατοπιπερώνουμε , πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη και το γεμίζουμε με όλη την γέμιση.Το ράβουμε κατα μήκος και το βαζουμε σε ταψί.Ρίχνουμε τις πατάτες τις αλατοπιπερώνουμε τις λαδώνουμε και τους ρίχνουμε λεμόνι κατα βούληση.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε όλο το ταψί με λαδόκολα την οποία στερεώνουμε με λίγο αλουμινόχαρτο στις άκρες και βάζουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. Μετά απο 2 ώρες το γύρισα, το έψησα για άλλη μιάμιση ώρα και στο τέλος έβγαλα το αλουμινόχαρτο και το άφησα να ροδοψηθεί.
Αν θέλετε κανένα μισάωρο πριν το τέλος ρίξτε στο ταψί σας τα κάστανα και τα δαμάσκηνα.
Το βγάζετε απο τον φούρνο το αφήνετε να σταθεί λίγο και κόβετε τις κλωστές για να βγάλετε την γέμιση. Την σερβίρετε ξεχωριστά σε πιατέλα και το αρνί το κόβετε με μπαλταδάκι. Εγώ που το σέρβιρα με την γέμιση την πάτησα διότι γέμισε το τραπέζι ρύζια.
Την επόμενη φορα που θα το ξανακάνω θα μειώσω λίγο το ρύζι και θα αυξήσω τα συκωτάκια.
Σας το συνιστώ, ειναι πολύ γιορτινό και πολύ νόστιμο!

14 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Tζισους Κράϊστ τι σούπερ ντούπερ φαγάκι είναι αυτό!!!!
Γεια στα χέρια σου Αγγελικούλα μου χρυσοχέρα!! Σου έχει ψηθεί τέλεια όπως βλέπω και το κρέας και οι πατατούλες σου!!
Απ' ότι καταλαβαίνω αφαίρεση συκωτακίων δεν την συζητάς καθόλου, ε?? Δεν τα μπορώ με τίποτα, τα παραλείπω και στην γέμιση της γαλοπούλας. Μπορώ να τα αντικαταστήσω με κάτι άλλο?

Anonymous said...

Ευχαριστώ Ελενάκι!
Ειναι φαγητό που έκανε στράκες!
Αμα έχεις παρει διαζύγιο με το συκώτι, βάλε κιμά!

Maria B. said...

Καλέ Αγγελικούλα !! τι ποίημα είναι αυτό ?? χάρμα οφθαλμών !!! μπράβο μικρούλι μου πρέπει να είναι πεντανόστιμο.

Μπαίνει σίγουρα στα προσεχώς - βέβαια μόνο Κυριακή μπορώ να το κάνω -
Σ' ευχαριστούμε πολύ - πολύ !!!!

Peter M said...

WOW, kali gousta exei O pateras kai esei, megalo talento sth kouzina...bravo!

Juanita La Quejica said...

ΟΥΑΟΥ και εγώ, μαζί με τον Πίτερ!
Γεια στα χέρια σου και χαρά στο κέφι και στο μεράκι σου! Μην το δει ο άνδρας μου, γιατί θα αρχίσει να παραπονιέται ότι δεν του κάνω τέτοια φαγητά...

faraona said...

Super duper το αρνάκι!!!Αυτη κι αν ειναι συνταγη!!!

elie said...

Κι εγώ θα συμφωνήσω με τη Juanita που συμφωνεί με τον Peter...

Anonymous said...

Φαίνεται σούπερ λουκουμάτο και καθόλου δύσκολο όπως το περιγράφεις!
Μπαίνει και για μένα στα προσεχώς!
Ευχαριστώ!

Rena said...

Aπό το πρωί το γυροφέρνω. Μπαίνω βλέπω και φεύγω. Έλεος δηλαδή κυρία μου. Οίκτο δεν έχετε? Τελοσπάντων, γεια στα χέρια σου Αγγελικούλα. Αχ τι κορίτσι έχουμε εμείς!

Anonymous said...

Aggelikoula mou!!!ti soupeeeerrrr!!faghtouli einai ayto!!!ante na perw kai apo auto!!!tha skasw apo to polu fai shmera!!pare apo dw!pare apo ekei!!!tha pae se ligo gia upno kai tha eimai...!!!
geia sta xeria sou!!kopelouda mou!!!

Penelope said...

ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ!!!
Μια συνταγή που συνηθίζαμε παλαιότερα για τα Χριστούγεννα, όταν δεν θέλαμε να φάμε γαλοπούλα. Αλλά και το Πάσχα πολύ συχνά το έφτιαχνε η μάνα μου παρομοίως.
Καλημέρες σε όλες και όλους.

Gianni said...

Εξαιρετικό!
Την αντιγράφω!
Μπράβο και στον μπαμπά, πολύ σωστός.

άλλη Αγγελική said...

Με λίγωσες, συνονόματη...
(παρ΄όλο που είμαι των πιο απλών)
:-)

kiki said...

Μπράβο Αγγελική! Με τέτοια συνταγή, ούτε το αρνί δε θα είχε αντίρρηση να μαγειρευτεί! :-)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...