Thursday, February 05, 2009

Αγκινάρες αλά πολίτα

Υλικά
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο
3-4 καρότα
4-5 πατάτες
1 κιλό αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια)
Χυμό από 1 ή 2 λεμόνια
1 κύβος βοδινού ή λαχανικών

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε σταδιακά τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. τις αγκινάρες και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτουμε άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύπτονται τα υλικά μας (όχι εντελώς-αφήνουμε ένα περιθώριο για να μη γίνει το φαγητό σούπα) και αν θέλουμε προσθέτουμε έναν κύβο βοδινού ή λαχανικών (σε αυτή την περίπτωση προσέχουμε το αλάτι που ρίξαμε αρχικά). Αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό-προσέχοντας το νεράκι του-και στο τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού κατά βούληση (εμάς μας αρέσει ξινούτσικο). Αν χρειαστεί να ανακατέψουμε το κάνουμε κουνώντας την κατσαρόλα για να μην θρυμματιστούν τα υλικά μας.
Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και με αυγολέμονο.

12 comments:

eleni said...

Κοίτα σύμπτωση!Αύριο θα το φτιάξω αυτό το νόστιμο φαγητό!
Οι οδηγίες σου πολύ χρήσιμες-πάντα το μαγειρεύω έτσι χωρίς συνταγή.
Καλό βράδυ!

Anonymous said...

Κι εγώ το έφτιαξα την προηγούμενη βδομάδα μετά την ιδέα σου Ρενάκι!
Ωραία φωτογραφία!

ΕΛΕΝΑ said...

Με μπόλικο λεμονάκι και πολύ άνιθο!!! Σούπερ φαγάκι έφτιαξες Ρενάκι μου:))

Anonymous said...

Ρενάκι μου πολύ ωραίο φαγάκι έχεις σήμερα ! Λατρεύω τις αγγινάρες ! και όπως γράφεις πολύ σωστά στο τέλος ..κουναμε μόνο την κατσαρόλα ΔΕΝ ανακατεύουμε ποτέ!!!!
Μπραβο Ρενακι μας!!!!

Anonymous said...

Αισθάνομαι ότι πρέπει να ευχαριστήσω για τη συνταγή. Μαζί με τις χρήσιμες πληροφορίες για την διατροφική αξία της αγκινάρας που ανήρτησες στο forum και τη συνταγή, θα προβώ σε επιμορφωτικό σεμινάριο της οικογένειας και ελπίζω ότι συντόμως θα ενσωματωθεί στη διατροφή της οικογένειας.

Nena said...

Ωραίο φαγιτάκι μόνο που ενώ μ αρέσει πολύ με πειράζει άλλο τόσο κι έτσι το αποφεύγω. Παίρνω μυρωδιά μόνο.

heart n soul said...

στείλτε ταπεράκι επειγόντως!:)

Rena said...

Ελένη μου καλή επιτυχία. Αν και είμαι σίγουρη ότι και χωρίς συνταγή μια χαρά το φτιάχνεις. Μεταξύ μας κι εγώ με το μάτι λειτουργώ.
Βάνα ευχαριστώ!
Έλενα εννοείται με μπόλικο λεμονάκι, δικιά μου είσαι εσύ :)
Mαράκι προσφέρω διπλή μερίδα σε αντάλλαγμα μπουκιάς από κατσικάκι καπαμά :P
Σοφία μακάρι να τους καταφέρεις να το δοκιμάσουν. Εμένα ο δικός μου και σαράντα μετάνοιες να κάνω με το ζόρι θα δοκιμάσει πράγματα που δεν του "γεμίζουν το μάτι".
Νένα μου φάτε μάτια ψάρια? Κρίμα καλή μου, γιατί αν σου αρέσει κάτι και δε το αντέχει ο οργανισμός είναι ζόρι. Εξ ιδίων κρίνω...
Καρδούλα στέλνω την κατσαρόλα ολόκληρη. Τι για ένα ταπεράκι σ' έχουμε?

heart n soul said...

Rena:)))

kiki said...

Αγαπημένο φαγητό και για μένα, αλλά αυτό το παλιοστομάχι μου τσακώνεται με τις αγκινάρες....

Juanita La Quejica said...

Με αυγολέμονο, πεντανόστιμο φαγητό.
Εκεί που δυσκολεύομαι εγώ είναι στο καθάρισμα. Οι κατεψυγμένες δεν με ενθουσιάζουν, πολλές φορές έχουν πολλά σκληρά φύλλα και είναι για κατσίκες και όχι για ανθρώπους.
Ωραία θα ήταν να φωτογράφιζε κάποιος πώς καθαρίζονται οι αγκινάρες και να έκανε ένα σχετικό ποστ με οδηγίες σε κάθε στάδιο.
Ρένα, τί λες; Την επόμενη φορά που θα τις φτιάξεις ίσω; Αν θες, ερχόμαστε για την φωτογράφιση (και για το μεζέ!).

Rena said...

Κική πάρε μόνο μια μπουκίτσα για μυρωδιά. Juanita ωραία ιδέα. Την επόμενη φορά λοιπόν να κανονίσουμε να περάσουμε παρέα τη "βραδιά αγκινάρας" :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...