1 κοτόπουλο γύρω στο 1 1/2 κιλό
120 γρ. βούτυρο
1 χούφτα φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
ξύσμα απο 2 λεμόνια ή ολόκληρη τη φλούδα τους
10 σκελίδες σκόρδο (χωρις ξεφλούδισμα--δε θα φαγωθούν)
550-570 ml γάλα πλήρες
μισό ξύλο κανέλας
αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς...Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο καλά κάνοντας του χαλαρωτικο μασάζ!!! Βάλτε και λίγο χέρι κάτω απο την πέτσα του...Θα σας ευγνωμονεί!!! Σωτάρουμε στο μάτι της κουζίνας το κοτοπουλο με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα (που να μπαίνει και στο φούρνο),μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί γυρνώντας το συνεχώς...Απομακρύνουμε απο τη φωτιά, βάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και πετάμε το βούτυρο και το λάδι που απέμεινε στην κατσαρόλα (χωρίς να τρίψουμε τον πάτο)...Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικα και την τοποθετούμε στο φούρνο μας για περίπου 1 1/2 ώρα...που και που καλό είναι με ενα μεγάλο κουτάλι ναπεριχύνουμε με το ζουμί που βγήκε στο ψήσιμο το κοτόπουλο...Αν αναρωτιέστε γιατί ξύσμα λεμονιού και γιατί γάλα, η απάντηση δίνεται απο τη χημεία...Το όξινο του λεμονιού θα αντιδράσει με το γάλα και θα δημιουργήσει μια σάλτσα που αξίζει να δοκιμαστεί...Για το σερβίρισμα βγάζουμε το κρέας απο τα κόκκαλα (θα δείτε δε θέλει και πολύ προσπάθεια)το μοιράζουμε στα πιάτα και ρίχνουμε αρκετο από το ζουμάκι και από την "περίεργη" σάλτσα τυριού που σχηματίστηκε στο ταψί...Για συνοδευτικό προτείνω σπανάκι ζεματισμένο και πουρέ πατάταςΚαλό είναι το σπανάκι να μην το βράζουμε γιατί χάνει όλες τις ουσίες και τη νοστιμιά...αρκεί ένα ελαφρύ σωτάρισμα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να πανιάσει...
Aristarxos
16 comments:
Τέλειο το κοτόπουλο αυτό. Αλλά τα λεφτά μου όλα τα δίνω για το συνοδευτικό που επέλεξες. Έχοντας συνηθίσει από την οικογένεια που πέρα από τα κλασσικά (πατατες, ζυμαρικά, ρύζι) δεν δοκιμάζουν "σχεδόν" τίποτα άλλο όταν βλέπω τέτοια έχω και μια σφουγγαρίστρα από δίπλα για τα σάλια μου.
That's a beautifully roasted chicken...sage and citrus sound wonderful!
Συμφωνώ απόλυτα στην προσθήκη γάλακτος, μαλακώνει και νοστιμεύει το πουλερικό. Ταιριάζει θαυμάσια και λεμόνι τουρσί που μπορούμε να βρούμε στα μπακάλικα που πουλούν αιγυπτιακά προϊόντα.
Ευχαριστούμε Αρίσταρχε για την συνταγή.
Σοτάρισμα ολόκληρο το κοτόπουλο; Θα κάνουμε και μπράτσα :)
Mπραβο για την συνταγή Αρίσαταρχε!
Λίγο το βούτυρο δεν μου αρέσει αλλα ειναι πολυ λίγο οπότε...
Υποκλίνομαι στην έμπνευσή σου για τη δημιουργία αυτής της κοτοπρότασης Αρίσταρχε!
Το γάλα με το λεμόνι, γίνονται φαντάζομαι "πανίρ" κι εκείνη η κανέλα ... μ΄αποτελείωσε ...
Θα δοκιμασθεί σύντομα!
Τα σέβη μου.
Γίνονται σαν τυρί! Την είχα δει τη συνταγή πριν πολλά χρόνια στον Όλιβερ και είναι σίγουρα η αγαπημένη μου συνταγή για κοτόπουλο. Εκείνος το συνδύαζε με πολέντα. Εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει τι είναι η πολέντα. Σιμιγδάλι; Καλαμποκάλευρο;
Αρίσταρχε εύγε!
Τέτοια θέλουμε, "εναλλακτικά", να δοκιμάζουμε νεά πράγματα!
η πολέντα παρασκευάζεται απο αλεύρι καλαμποκιού αφού πρώτα υποστει αφύγρανση...παλία χρησιμοποιούσαν και σιτάρι για την παρασκευή της...Πλέον θεωρείται παραδοσιακό φαγητό στη Β.Ιταλία.
Και η πολέντα ωραία είναι, και το γάλα με το λεμόνι κούκλα πάει και η συνταγή σου αριστούργημα μοιάζει. Και σ άλλα τέτοια ωραία Αρίσταρχε.
αριστεύσατε Αρίσταρχε!
Πρώτη φορά σας επισκέπτομαι.
Συγχαρητήρια γιά το Blog σας... ορεκτικώτατο!!
Θα είμαι συχνός επισκέπτης του!
Συγχαρητήρια. Πρέπει να είναι υπέροχο στη γεύση. Η σάλτσα είναι θεϊκή. Μπαίνει στα προσεχώς.
Ενδιαφέρον ακούγεται πραγματικά... Το λεμόνι έχει την τάση να πήζει το γάλα/γιαούρτι γι' αυτό υποθέτω ότι γίνεται τυρένια η σάλτσα.
Το έφτιαξα σήμερα. Πολύ καλή πρόταση. Η σάλτσα πράγματι καταπληκτική, μόνο το φασκόμηλο μας ξένισε λίγο.
το κοτόπουλο ταιριάζει με το φασκόμηλο.Αλλα τα μυρωδικά είναι θέμα γούστου..Την επόμενη φορά μην βάλεις...ή βάλε κάτι άλλο που σου αρέσει και ταιρiάζει :)
Post a Comment