ΥΛΙΚΑ
α) ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κονσέρβες ντοματάκια (περίπου 800γρ.)
λίγο μαιντανό χοντροκομμένο
μια πρέζα ρίγανη
λίγο κρασόξυδο
ίσως χρειαστεί αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
β) ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
400 γρ. τόνο
50 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί στραγγισμένο από το νερό
2 αυγά
60 γρ. παρμεζάνα
1 κ.σ. κανέλα
μια χούφτα μαιντανό ψιλοκομμένο
μια πρέζα ρίγανη
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη σάλτσα :
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν...Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα...Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι ή και κρασόξυδο ανάλογα με τα γούστα....
Για τα κεφτεδάκια :
Κόβουμε σε μικρούς κύβους τον τόνο, αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα και τον σωταρουμε μαζί με το κουκουνάρι και την κανέλα καλά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να παρει χρώμαο τόνος και να "ψηθούν" τα κουκουνάρια (γύρω στα 1-2 λεπτά)...Αποσύρουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, αφήνοντας να κρυώσει κανα 5λεπτο..Προσθέτουμε στο μπώλ τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά...Βουτάμε τα χέρια σε νερό και φτιαχνουμε απο το μείγμα τα κεφτεδάκια μας....Αν κολλάει πολυ προσθέτουμε λίγο μπαγιάτικο ψωμί ακόμα....Τα βάζουμε σε λαδωμένη πιατέλα ή μπώλ και αφήνουμε στο ψυγειο για καμμιά ώρα,έτσι για τιμωρία γιατί μας παίδεψαν λίγο....Ξαναβάζουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν καλά χρώμα παντού....Ήρθε η ώρα να τα βαφτίσουμε μέσα στη σάλτσα,να ρίξουμε και λίγο μαιντανό που μας έμεινε από πάνω και λίγες πινελιές ελαιόλαδο...Μπορούν να συνοδευτούν με μακαρόνια (spaghetti ή linguine)...αλλά καλή είναι και η πατροπαράδοτη"παπάρα" με ψρέσκο και ζεστό ψωμι....
Αρίσταρχος
Photo: www.bbcgoodfood.com
Sunday, February 08, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
11 comments:
Πολύ προκλητική η πρότασή σου, κι' εγώ δεν μπορώ να περιμένω σε τέτοια. Ολοταχώς την Τρίτη λοιπόν για ...Αρίσταρχο με τόνο, λέμε τώρα
Πρωτότυπη συνταγή.
Ο τόνος είναι κονσέρβας;
Αν ναι, τότε γιατί χρειάζεται πρώτα σωτάρισμα και μετά τηγάνισμα; Αφού είναι ήδη ουσιαστικά "ψημένος", δεν αρκεί να πλάσουμε τα κεφτεδάκια και κατευθείαν στο τηγάνι;
Πραγματικά πρωτότυπη η συνταγή.
Έχω την εντύπωση ότι το σωτάρισμα γίνεται για να αποκτήσει ο τόνος μια συνεκτικότητα. Ο τόνος σε κονσέρβα, ειδικά αυτός που είναι σε νερό, θρυμματίζεται πολύ εύκολα. Τώρα για το τηγάνισμα νομίζω χρειάζεται γιατί στο μεταξύ έχουμε βάλει και το μπαγιάτικο ψωμί. Αλλά νομίζω ο Γιώργος θα μας διαφωτίσει καλύτερα.
Νομίζω οτι μιλά για κονσέρβα. και μένα δεν μου πάει το σωτάρισμα. Ισως μόνο τα κουκουνάρια?
ο τόνος δεν είναι κονσέρβας!!
Πρωτότυπη μα την αλήθεια συνταγή και χαίρομαι που ο τόνος δεν είναι κονσέρβας. Ευχαριστούμε
why not? και κονσέρβας θα λέει, αφού κάνουμε σάλτσα μακαρονάδας με τόνο κονσέρβας, n'est pas?
Αρίσταρχε την έχει δοκιμάσει τη συνταγή? Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε φρέσκο ψάρι, πρέπει να το ψιλοκόψουμε για να το πλάσουμε μετά. Στην φωτο δεν φαίνονται μεγάλα κομμάτια.
Δές το και πές, γιατί αύριο είναι Τρίτη και δεν έχω όρεξη να το κάνω και με κονσέρβα και με φρέσκο που φέρνουν οι ψαράδες εδώ.
κοβεις τον τόνο σε μικρα κυβάκια....σωταρεις οπως λεει η συνταγη και ζυμωνεις με τα υπολοιπα υλικα οπως γραφει παρακατω...οταν ζυμωσεις καλα θα λιωσει και θα ομογενοποιηθει..η φωτο δεν ειναι δικια μου..η συνταγη ειναι δοκιμασμενη ομως...την έχω φτιαξει απειρες φορες
Νάσο, στο τέλος του κειμένου φαίνεται και η προέλευση της φωτογραφίας.
tamam Αρίσταρχε. Αύριο η δοκιμή. Ρενάκι ευχαριστώ για την επισήμανση..
Post a Comment