Friday, February 13, 2009

Εξοχικό σε ατομικά πουγκάκια

Μια εξαιρετικά νόστιμη, αλλά και υγιεινή συνταγή που είχα δημοσιεύσει και στο http://www.hungry.gr/ . Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κανένας που δεν ήθελε συμπλήρωμα, γι αυτό φτιάξτε περισσότερες μερίδες από τους συνδαιτημόνες !


Ανά (μεγαλούτσικη) μερίδα:

  • 1 μέτρια πατάτα

  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη

  • 1 μικρό (ή 1/2 μεγαλύτερο) καρότο

  • 1/2 πιπεριά (διάφορα χρώματα)

  • 1 κουταλιά κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

  • 60-80 gr. φέτα σε κυβάκια

  • 90-120 gr. αρνάκι (όχι παχύ)

  • καθόλου έως 1 κουταλάκι λάδι (ανάλογα με το πόσο παχύ είναι το κρέας)

  • Ρίγανη

  • Αλάτι (ανάλογα με τα τυριά), φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • Μπόλικο κόκκινο γλυκό (ή και λίγο καυτερό) πιπέρι
    Λαδόκολλες


Κόβουμε το αρνάκι σε λουρίδες περίπου 5x2 cm και πάχους 8 mm και τα λαχανικά σε κυβάκια με ακμή περίπου 1.5-2 cm (στην εκτέλεση της φωτογραφίας δεν είχα πράσινη πιπεριά, αλλά του πάει πολύ κι αυτή). Χωρίζουμε σε μερίδες και βάζουμε την καθε μια σε (διπλή) λαδόκολλα.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τριμμένο τυρί (βάζω παρμεζάνα) και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε επάνω τα κομμάτια της φέτας και κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα στρίβοντας μαζί τις άκρες επάνω (σαν πουγκί).


Βάζουμε τα πουγκάκια σε ταψί με λίγο ζεστό νερό για να μην υπερθερμανθεί.

Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 45-50 λεπτά (αναλόγως του πόσο καίει ο φούρνος - την πρώτη φορά που θα το φτιάξετε ανοίξτε ένα πουγκάκι, για να δείτε αν έχουν ψηθεί τα υλικά). Τοποθετούμε κάθε πουγκάκι σε βαθύ πιάτο (μια και έχει σχηματιστεί υπέροχο ζουμάκι) και κόβουμε με ψαλίδι το επάνω μέρος της λαδόκολλας.

Με 10-15 λεπτά επιπλέον ψήσιμο (πριν ανοίξετε τα πουγκάκια) απορροφάται το ζουμί και ροδίζει η φέτα (αν είναι πάνω-πάνω)- εγώ προτιμώ το λιγότερο ψημένο με το ζουμάκι του για βούτες.

Αυτό το φαγητό εκτός από τη νοστιμιά του έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ετοιμαστεί νωρίτερα, να περιμένει στο ψυγείο (όχι πολλές ώρες λόγω πατάτας) και να μπει στο φούρνο 1 περίπου ώρα πριν σερβίρουμε.

21 comments:

Anonymous said...

Και τι ωραία εμφάνιση θα έχει σερβιρισμένο μέσα στο πουγκάκι του. Λουκούμι γίνεται το κρεατικό με το ψήσιμο στη λαδόκολλα. Ό,τι πρέπει για την εβδομάδα της κραιπάλης.

άλλη Αγγελική said...

Ναι, Σοφία μου! Kαι ωραία και ασυνήθιστη εμφάνιση. Κι αν σκεφτείς ότι αυτό το φαγάκι δεν είναι κραιπάλη, ... κάτι σώζουμε... :-D

Rena said...

Έγραψες πάλι Αγγελικούλι μου. Πάω να κρυφτώ σε καμιά γωνιά να μη βλέπω γιατί αλλιώς..κάηκα. Ότι πρέπει για την εβδομάδα που έρχεται !!!

Juanita La Quejica said...

Εξαιρετικό! Νόστιμο, θρεπτικό, εμφανίσιμο, εύκολο, δεν του λείπει τίποτα!

Anonymous said...

Καταπληκτική εμφάνιση!
Η περιγραφή σου το κάνει να φαίνεται και εύκολο να γίνει!
Ευχαριστώώώώώώώώώ:))))))

άλλη Αγγελική said...

ΕΙΝΑΙ εύκολο, Βάνα μου. Η μόνη "δυσκολία" είναι στην κοπή των λαχανικών και του κρέατος αν δεν έχεις το κατάλληλο μαχαίρι (όπως η μαμά μου, που τα μαχαίρια της δεν κόβουν ποτέ :) και δεν χρησιμοποιείς "σανίδα" κοπής.

Βάνα, μπορείς να κόψεις τα υλικά από την προηγούμενη μέρα (σε μια ώρα από τότε που θα γυρίσεις στο σπίτι, θα τρώτε) ή και να το ψήσεις από την προηγούμενη μέρα (να μην ανοίξεις τα πουγκάκια, και απλώς να τα ζεστάνεις). Δεν παθαίνει τίποτα! Ακόμα και οι πατάτες διατηρούνται καλά!

Χουανίτα κάνε έκπληξη στον καλό σου σήμερα!

kiki said...

Εγώ να τα ξαναπώ; Είναι φανταστικό βέβαια! Χτες έκανα κάτι παρόμοιο με κοτόπουλο αλλά όλα σε μία λαδόκολλα. Δε μου λες...όπως στρίβεις τη λαδόκολλα, μένεις έτσι κλειστή. Απ' ό,τι βλέπω μένει ε; Τι μέρος αρνιού έβαλες;

άλλη Αγγελική said...

Με λίγη επιμονή (τη χρειάζεται!), δεν θα της περάσει της λαδόκολλας και θα παραμείνει κλειστή ;-)

Αχ, Κική τι μου κάνεις! Τι ερώτηση είναι αυτή; Χασάπης είμαι; :-P
Δεν ξέρω ακριβώς. Είναι ένα κομμάτι που μοιάζει με φιλέτο, αλλά δεν είναι φιλέτο (γιατί το φιλέτο αρνιού είναι μια σταλιά) κάπου από την πλάτη, με διαστάσεις περίπου 15-20 x 6-8 εκατοστά. Lammrückenfilet το ονοματάκι του. Βγάλε άκρη!!! :-PPPP

Moloch said...

Λοιπόν το ίδιο φαγητό αλλά χωρίς τυρί οι Τούρκοι το λένε Κεάτ Κεμπαπ (το χάρτινο κεμπάπ). Υπέροχο το άτιμο...

cook said...

σλουρπ!!!...και πολυ εμφανισιμο..

Anonymous said...

Τελικά βγηκε ακρη ποιο μερος του αρνιου ειναι αυτο?

άλλη Αγγελική said...

Μοloch, ναι, είναι υπέροχο! Αν έχεις γνωριμίες στην "αντίπαλη χώρα", ζήτα και φέρε μας συνταγές! Έχουν θησαυρό (κι) εκεί!

cook, όρμα και φτιάχ΄το! :-)

Ανώνυμε/η, έδωσα μια περιγραφή του κομματιού που χρησιμοποίησα. Αλλά το φαγητό μπορεί να γίνει μ΄ ό,τιδήποτε κομμάτι. Αρκεί να μην μπούνε κόκκαλα στο πουγκάκι και σπάσει κανείς κανα δόντι... :-)

elie said...

Πολύ ωραίες οι φωτό! Και το φαγάκι... "γράφει", το άτιμο.

Nena said...

Δώστε βάση. Το κόλπο για να σταθεί το πουγκί κλειστό και να μην δυσκολεύεστε δηλαδή, είναι να βάλετε πρώτα αλουμινόχαρτο μετά το χαρτί φούρνου και τα υλικα στο χαρτί. Τα πιάνετε όλα μαζί και τα ψιλοστρίβετε. Το αλουμινόχαρτο τα κρατάει όπως τα στρίψατε εσείς.

Πολύ ωραίο το πουγκί σου Αγγελική μου. Όταν κααααποτε θα φάμε θα το θυμηθούμε. Για την ώρα κομψαίνουμε. Το τι σοκολάτα έχω φάει από τις γιορτές μέχρι και την περασμένη παρασκευή δεν λέγεται. Κομμένα τώρα και βάλαμε πρόγραμμα.

άλλη Αγγελική said...

Μπα! Τίμιο είναι elie μου ! (είναι και υγιεινό :)

Καλή η ιδέα, Νενίτσα, αν και δεν είναι πρόβλημα (καλά, αυτό το Κικόν ντιπ αδύναμο είναι!)
Α! Και καλό ... κόμψαιμα :-DDD

Αγγελικη Ν said...

Συνονοματούλι, έγραψες!
Αυτά τα φαγάκια σε πακέτα είναι τέλεια!
Νομίζω ότι οι Ελληνικές παραδοσιακές λαδόκολλες δεν στεκουν έτσι τυλιγμένες. Χρειάζονται και το σπάγκο τους!

kiki said...

Είναι πολύ απλό! Θα ζητήσω Lammrückenfilet στον χασάπη μου και θα μου δώσει! Με καταλαβαίνει εμένα ο χασάπης μου! :-p

άλλη Αγγελική said...

Λες γι αυτό, Αγγελικούλα, να διαμαρτυρήθηκε η τρίτη συνονόματη;;
Και ... την παρεξήγησα...
:-D

Πάντως υπάρχει και στην Ελλάδα στα SM "χαρτί ψησίματος" (αυτό βάζω). Αλλιώς εφαρμόζεται η σούπερ-ιδέα της Νένας (με αλουμινόχαρτο και δαδόκολλα μαζί).

Κικίον, πώς να μην καταλαβαίνει μια απ΄τις (υποθέτω) καλύτερες πελάτισσές του ο πονηρός ζακυνθινός χασάπης; Αν είναι ... σώγαμπρος και όχι τόσο πονηρός, δοκίμασε να ζητήσεις "ψαχνό από την περιοχή των νεφρών"
:-PPPP

άλλη Αγγελική said...

... ή ο σπάγγος βέβαια! Ακόμα καλύτερα, αρκεί να είναι βαμβακερός.

Kalliope said...

Μου αρέσουν τα φαγητά που μπορείς να τα ετοιμάσεις από την προηγούμενη- ό,τι πρέπει για ένα ξεκούραστο τραπέζι. Υπέροχο!

Ερώτηση: ποια είναι η διαφορά του εξοχικού από το κλέφτικο;

άλλη Αγγελική said...

Κάλλη, νομίζω ότι το εξοχικό έχει και λαχανικά, ενώ το κλέφτικο όχι, αλλά δεν παίρνω και όρκο! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...