Monday, March 30, 2009

Ask 2use!


Δε βαριέστε. Ό,τι και να λέμε αν δεν υπάρχει ευαισθησία όσον αφορά στις αντιγραφές, δεν πετυχαίνουμε τίποτα.

Συμφωνώ πως δεν υπάρχει παρθενογέννεση στη μαγειρική αλλά και μερικά είναι περίεργα πανομοιότυπα. Εξηγούμαι:

Στις 17.04.07 η δική μας Σταυρουλα Μ. μας έδωσε με τον τρόπο της μια συνταγή για αυγά τουρσί (μάλιστα είναι στα πασχαλινά και όχι στα αυγά γιατί τα ανέφερε τότε για τα αυγά που ίσως μας περισσεύουν). Η Σταυρούλα Μ. είχε την ευγένεια να αναφέρει ότι η πρώτη συνταγή ήταν της Ελένης απ το παλιό Hungry, αλλά την είχε κάπως πειράξει.

Χτες με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ πήρα και το βιβλιαράκι που βγάζει μια φορά το μήνα, το Cook Book, τεύχος 10, με διάφορα πασχαλινά. Στη σελίδα 54, λοιπόν, είναι γραμμένη στην ενότητα "Ιδέες για τα αβγά που πάλι περίσσεψαν" η συνταγή της Σταυρούλας και μάλιστα και με τίς εκφράσεις της Σταυρούλας.

Μπράβο και καλά να μάθουν κι άλλοι τη συνταγή. Δεν θάπρεπε όμως ν αναφέρουν την πηγή;

Εσείς τι λέτε γι αυτό;

΄Αλλη φορά βρήκα μια δική μου, που είναι κατάδικη μου συνταγή και δεν είπα κουβέντα. Τώρα νευρίασα όμως. Με αυτή την τακτική θα μπορούσαμε να βγάλουμε βιβλίο, δε νομίζετε;

14 comments:

cook said...

συμφωνω ...ειναι ποταπό...και φαντασου να το βλεπεις και τυπωμενο...εμενα μου εχει συμβει με φωτογραφιες μου και με είχα θυμωσει πολύ,δεδομενου οτι δεν μπηκαν ουτε στον κοπο να ζητησουν συγνωμη οταν το επισημανα..παρα το θεωρουσαν δικαιωμα τους...(με τη λογικη οτι ολα στο διαδικτυο ειναι ελευθερα!...ναι,μα το να γραψεις την πηγη δεν κοστιζει τιποτα...)

Αγγελικη Ν said...

Και καλά όλα, αλλά στο Έθνος?

Άρε Σταυρούλα, διδάσκεις!

Αγγελικη Ν said...
This comment has been removed by the author.
Gianni said...

Γιατί δεν στέλνουμε μια ειρωνική ευχαριστήρια επιστολή με e-mail στον πήγασο; (Έθνος).
Μεγάλο θέμα πάντως. Πάντα θυμάμαι τον Λυκουρίνο του Ρουσουνέλλου ή την αλάδωτη μαγειρίτσα του Γάβρη (ξέρετε οι παλιές) τις οποίες είδαμε σε μεγάλης κυκλοφορίας μαγειρικά έντυπα...

Ευκαιρία να σκεφτούμε και εμείς πως όλες οι φωτο που βάζουμε εδώ πρέπει να είναι δικές μας ή να έχουμε άδεια για αυτές.

Penelope said...

Έχουν και έχουμε γράψει τόσα πολλά κατά καιρούς για το θέμα. Απλώς αν μπει κάποιος στην διαδικασία να "δικαιωθεί" πρέπει να ξέρει εκ' των προτέρων ότι θα σπαταλήσει χρόνο και εγκεφαλική ουσία.
Τα πνευματικά δικαιώματα είναι μια πολύ "πονεμένη" ιστορία για τους επώνυμους και λιγότερο επώνυμους δημιουργούς στην χώρα μας. Αναγάγετε το συμβάν αναλογικά πάντα(με το Internet) και θα δείτε την μέγεθος της υπόθεσης. Απλώς κάποιοι από τα ΜΜΕ θεωρούν ότι είναι εξουσία και απλώς αγνοούν τους βασικούς κανόνες, για να τελειώνουν....και αν τους "τσιμπίσουν" πράτουν αναλόγως.

kiki said...

Τι κοστίζει να βάλει κανείς ένα λινκ; Είναι καθαρά θέμα δεοντολογίας και ευγένειας. Αλλα ποιος τηρεί τη δεοντολογία;

Νασος Παπαστυλιανού said...

"Ολα τα πράματα έχουν τη εποχή τους και η τσίκνα τη δική της" αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η λεζάντα στην φωτο??

spirou said...

Συμφωνώ και το θεωρώ απαράδεκτο.Μπορεί κάποιον να μην τον πειράζει να δει τη συνταγή του κάπου χωρίς την αδειά του,αλλά θα έπρεπε ή να σας ρωτήσουν ή να αναφέρουν την πηγή (αν και, γενικά, ίσως μερικοί να μην θέλουν να δουν σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας τη διεύθυνση του ιστολογίου τους, όπως έχει συμβεί παλιότερα).
Όπως και να'χει είναι λάθος και μου φαίνεται καλή η ιδέα του Gianni να στείλετε μια ομαδική επιστολή στο Εθνος.

spirou said...
This comment has been removed by the author.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ. said...

Βρεεε μεγαλεία!!! Δεν εχω δεί το επίμαχον αρθρο αλλά τι να πώ...
Ισως μια υπόμνηση στους "αρμόδιους" να ειχε νόημα αλλά δεν είμαι και σίγουρη.

Nena said...

Πριν μερικές βδομάδες η εφημερίδα realnews ξεκίνησε να δημοσιεύει ένα τευχίδιο με συνταγές από 20 σπουδαίους chefs. Δεν αμφισβητώ τους μαγείρους αλλά εκτός από 7 που καταλάβαινες τι έλεγε η συνταγή, οι υπόλοιποι δίναν συνταγές μάλλον για πολύ γνώστες υλικών και μεθόδων, με αποτέλεσμα οι συνταγές να μην εκτελούνται από κοινούς θνητούς. Έκανα λοιπόν ένα μακροσκελές μεηλ αναφέροντας αναλυτικά και ζητώντας εξηγήσεις για το που θα βρω τα περίεργα υλικά και τι θα πει roux κι άλλες μέθοδοι. Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Είναι σίγουρο ότι το έλαβαν γιατί μόνο σ αυτό είχα αυτόματη απάντηση "παρελήφθη". Δεν ξαναπήρα την εφημερίδα. Μ αυτό το σκεπτικό δεν έχω σκοπό να γράψω στο ΕΘΝΟΣ.Έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες σελίδες είναι ανυπόγραφες απ τους αρθρογράφους. Δεν τους μπορώ, τους βαρέθηκα. Ίσως αμφιβάλλετε για όσα λέω αλλά λυπάμαι δεν έχω σκάνερ να σας το δείξω.

Rena said...

Κρίμα να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα σε "επώνυμα" έντυπα. Κρίμα που κάποιοι θεωρώντας ότι έχουν εξουσία καταπατούν δικαιώματα. Η αναφορά πηγής οπωσδήποτε δεν είναι κόπος. Λυπάμαι.

cook said...

γι'αυτο το ενθετο που λες νενα εχεις δικιο...κι εγω το ειδα(το 1ο ή το 2ο της σειρας) και πηγε κατευθειαν στα σκουπιδια για ανακυκλωση...σεφ που υπογραφουν συνταγες για σεφ...οχι τοσο λογω των υλικων...μα στο συνολο τους οι συνταγες δε μου ελεγαν τιποτα...καμια πρωτοτυπια...

Juanita La Quejica said...

Σταυρούλα μου, να ζητήσεις τα λεφτά σου πίσω! Συγγραφικά δικαιώματα! Νένα, μάλλον εδώ ταιριάζει ο τίτλος don´t ask and abuse. Τί να πεις; Σάμπως υπάρχει σοβαρότητα και τήρηση νόμων από τα ΜΜΕ; Ή στην Ελλάδα γενικότερα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...