Monday, March 09, 2009

Χαλβάς Φαρσάλων

Σας αρέσει ο χαλβάς Φαρσάλων? Εγώ τον προτιμώ και από τον σιμιγδαλένιο και από τον άλλο με το ταχίνι. Επειδή λοιπόν σπιτικό σπανίως έβρισκα και από τον ετοιματζίδικο κάτι μου έλειπε, ψάχνοντας και ρωτώντας βρήκα και έφερα μια συνταγή στα μέτρα μου.
΄Οσοι πιστοί επιχειρήστε τον!
Υλικά
1 κούπα νισεστέ (τώρα γιατί όχι κορν φλάουρ δεν γνωρίζω)
3 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη
5 κουταλιές σούπας λάδι ή 3 κουταλιές μαργαρίνη
1 κούπα αμύγδαλα ή φουντούκια (εγώ είχα μια συσκευασία με ανάμικτούς ανάλατους ξηρούς καρπούς και έβαλα από αυτούς)
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ διαλύουμε το νισεστέ (δεν είμαι σίγουρη αν είναι αρσενικό ή ουδέτερο!)με την μισή κούπα ζάχαρη μέσα στις 3 κούπες νερό.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το λάδι ή την μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το διαλυμένο μίγμα του νισεστέ. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με μια κουταλιά νερό μέχρι να πάρει καφετί χρώμα και να καραμελώσει. Την προσθέτουμε στο μίγμα. Τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε το μίγμα σε ταψάκι ή πυρέξ και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (200 βαθμούς) για 10-15 λεπτά.
Αν θέλετε, στο τέλος, πασπαλίστε την επιφάνεια του ψημένου χαλβά με ζάχαρη και βάλτε το στο γκριλ για 5-10 λεπτά. Γίνεται καραμελένιο και κριτσανιστό.

Επειδή τα δικά μου γούστα είναι σχετικώς άγλυκα, αν τον θέλετε πιο γλυκό αυξήστε τη ζάχαρη σε 1 1/2 κούπα.
Επίσης, όσοι δεν νηστεύετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι ή τη μαργαρίνη με 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο.

Ειρήνη

Photos Update by Vana on 13/3/2009

15 comments:

Rena said...

Ειρηνάκι μου, αν και δεν είμαι πολύ φανατική στο χαλβά αυτό, εν αντιθέσει με τα άλλα μέλη της οικογένειας, θα τον δοκιμάσω για κέρασμά τους :) Ευχαριστώ για τη συνταγή. Δείχνει πολύ μερακλίδικη συνταγή.

heart n soul said...

Τον λατρεύω τον Φαρσάλων! Η έρευνα μου για τα περί νισεστέ δεν έχει αποδώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα. Η θεωρία είναι ότι είναι άμυλο σίτου, αλλά όταν βρήκα στο σ/μ, ενώ έλεγε "νισεστές", στα συστατικά έλεγε "άμυλο αραβοσίτου" δλδ κορνφλάουρ! Με τέτοιο λοιπόν τον έφτιαξα και ήταν τέλειος. (Η αντίδραση δε που γίνεται όταν ενώνουμε τα δύο μίγματα ήταν μια αποκάλυψη!:)

Rena said...

Καρδούλα μου, για ποια δύο μίγματα μιλάς? Τι δεν κατάλαβα? Το νισεστέ με το λάδι ή τα πρώτα με τη ζάχαρη?

Anonymous said...

Η heart λέει για τη στιγμή που βάζεις το σιρόπι στο νισεστέ. Γίνεται ένας... αναβρασμός, μια αναταραχή βρε παιδί μου!

heart n soul said...

oui Vana! αλλά δεν είναι τόσο αυτό, που γίνεται και στον σιμιγδαλένιο χαλβά, είναι το μίγμα που προκύπτει, μια μάζα υφής και συμπεριφοράς που δεν είχα ματασυναντήσει!:) συναρπαστικό!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Χαίρομαι αφάνταστα που σε βρήκα , υπέροχη συνταγή αν κι εγώ σαν παλιά κάνω συνήθως τον κλασικό με σιμιγδάλι και ξλυσμα πορτοκαλιού.Θα τον κάνω αλυριο κι όλας και θα σου πω τη γνώμη μου αν τα καταφέρω!Φιλάκια

Anonymous said...

Ρένα, έτσι μπράβο! Θυσιάσου για τον ουρανίσκο των υπολοίπων μελών!

Heart όπως πάντα δίνεις την ποιητική και ονειρική νότα σου. Χαλβάς Φαρσάλων ο συναρπαστικός...

Αχτίδα μου σίγουρα θα τα καταφέρεις. Απλούστατος είναι. Εσύ στα γλυκά κάνεις θαύματα ούτως ή άλλως.

Anonymous said...

Πολυ μου αρέσει αυτος ο χαλβάς σε αντιθεση με τον σιμιγδαλένιο που ουτε να τον μυρισω !!! Αναποδη ...

Θα τον έκανα αμέσως αλλα θα τον φαω μονη μου και δεν το τολμω ....:(

Χαρτ στην Ελλάδα ή στην Αγγλιά ? Στην Ελλάδα ακομα κυκλοφορεί η κλασσικη συσκευασία του νισεστέ ...εδω δεν εχω βρει αντιστοιχο ...

BamBam said...

Λατρεμενος ο χαλβας φαρσαλων απο τα παιδικα μου χρονια οταν πηγαιναμε στο παζαρι,στο Βολο!

Εγω που ειμαι στην Αγγλια παντα με κορν φλαουερ τον κανω κ πετυχενει μια χαρα...συμπτωματικα τον εκανα την Κυριακη δοκιμασα ενα διαφορετικο τροπο ,μιας που τα υλικα πανω κατω ειναι τα ιδια..πρωτα καραμελωνουμε την ζαχαρη κ στην συνεχεια ριχνουμε το νερο με το νισεστε κ αφου εχουμε την παχυρευστη μαζα,ριχνουμε βουτυρο η λαδι κ ανακατευουμε μεχρι να αποροφηθει.Εκανε καμια διαφορα στην γευση?οχι στην υφη ομως κ στο χρωμα νομιζω ναι.
Ευχαριστουμε για την ομορφη συνταγη

heart n soul said...

Λαμπρινή στην Ελλάδα. Για φωτογραφήστε μου την κλασική συσκευασία να δω να φωτιστώ, γιατί αυτό που πήρα εγώ έλεγε όπως είπα "νισεστές" αλλά δεν ήταν σίτου, βέρυ κονφιούζινγκ, ξεμπερδεύτε με πλιζ!

Anonymous said...

Λαμπρινή και εγώ μαζί σου. Ο σιμιγδαλένιος δεν με συγκινεί καθόλου.

Bambam, μια χαρά και ο δικός σου τρόπος παρασκευής. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ολόιδιο σε υφή, γεύση, χρώμα. Και γλυτώνουμε και ένα σκεύος!

Vana said...

Ειρήνη τον έφτιαξα!
Έβαλα φωτό στο forum (heart έβαλα και φωτό του νισεστέ).
Είναι πανεύκολος και πεντανόστιμος!!!
Heart έχεις δίκιο, η υφή του μίγματος είναι απερίγραπτη:)
Ευχαριστώ Ειρήνη!!!

heart n soul said...

Vana ευχαριστώ! Οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές, με τσά-κι-σαν! Είδες τι έλεγα για το νισεστέ; άμυλο αραβοσίτου λέει, δλδ κορνφλάουρ! γιατί μας μπερδεύουν έτσι;

Anonymous said...

Βάνα, όπως σου έγραψα και στο forum τον έκανες κα-τα-πλη-κτι-κό! Καλοφάγωτος!
Heart, όταν γυρίσω σπίτι θα δω τι γράφει και το δικό μου κουτί (είναι άλλη μάρκα από αυτό της Βάνας). Αν λέει "άμυλο αραβοσίτου" τσάμπα έτρεχα να βρω νισεστέ ειδικά γι' αυτό το γλυκό. Ουφ...

Rena said...

Μπράβο κορίτσια και στις δυό σας. Η καταπληκτική συνταγή της Ειρήνης σε συνδυασμό με τις σούπερ φωτος της Βάνας μας έστειλαν αδιάβαστους :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...