ΥΛΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
1/2 κιλό κιμά
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο καλά σε κρασί (κατά προτίμηση ημίγλυκο)
1 αυγό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι γλυκού κίμινο
αλάτι - πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτας
1/2 κιλό ντομάτες ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες (εγώ τον χειμώνα βάζω κονκασέ)
λίγο λάδι
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρόλα που να χωράει τα σουτζουκάκια και την σιγορβράζουμε.Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τον πλάθουμε στο γνωστό σχήμα των σουτζουκακίων (μικρά και χαριτωμένα).Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λάδι (εχώ χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο) και σωτάρουμε πάρα πολύ ελαφρά τα σουτζουκάκια. Τα προσθέτουμε στην σάλτσα ντομάτας και τα σιγοβράζουμε για ένα ημίωρο περίπου, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.Ταιριάζουν πολύ και με ρύζι, και με πουρέ, και με τηγανητές πατάτες, και με ζυμαρικά.Η γιαγιά μου και στην συνέχεια και η μαμά μου πρόσθεταν λίγο και από το τηγανισμένο λάδι στη σάλτσα. Δεν σας το προτείνω γιατί έτσι γίνεται πολύ βαρύ. Απλώς το αναφέρω γιατί έτσι λέει η original συνταγή!
Και μια ενδιαφέρουσα σημείωση: Η γιαγιά μου γενικά μαγείρευε πολύ ωραία με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλα τα κιμαδοειδή.Σουτζουκάκια, κεφτέδες, ντολμαδάκια, γιουβαρλάκια ήταν κατά γενική ομολογία αξεπέραστα. Η ίδια δεν τα δοκίμαζε ποτέ γιατί δεν της άρεσε καθόλου ο κιμάς...
Ειρήνη
22 comments:
Φωτιές ανάβεις γιαβρίμ πρωινιάτικα!
Τι μας κάνεις Δευτεριάτικα, τι μας κάνεις Δευτεριάτικα....Ξέρεις που χτυπάς εσύ!!
Δεν υπάρχει πιό ωραίο στη ζωή, απο το να μεγαλώσουν τα παιδιά με παπούδες και γιαγιάδες που είναι υγειείς. Τα αναγνωρίζεις αμέσως απο τον χαρακτήρα τους.....
Ρένα, τα σουτζουκάκια επειδή μου αρέσουν εκεί κατά τον Αύγουστο, μέσα στην πολύ ζέστη (!!!), δεν τα τηγανίζω αλλά τα αλείφω με λίγο λαδάκι και βάζω στο grill για 15 λεπτά.
Τέλειο φαγάκι και σίγουρα στο γκριλ πιο ελαφρύ. Κι εγώ έτσι τα φτιάχνω Ειρήνη. Ίδια υλικά, ίδια συνταγή, μόνο που αλευρώνω πριν το τηγάνισμα.
Εχω γνωρίσει και γω μια γιαγια που έκανε τους καλυτερους κεφτέδες αλλα δεν δοκιμαζε ποτε , δεν έτρωγε τον κιμα!
Εγω πλεον τα κανω σαν την μαμα της Μαργαρίτας , να ναι καλα πολυ χρησιμη συμβουλή. Στο φουρνο και γινονται πολυ νοστιμα !
Νάσο χρήσιμη η εναλλακτική πρότασή σου για το γκριλ. Ότι περισώσουμε όφελος είναι. Εγώ έδωσα την αυθεντική συνταγή για να υπάρχει και από εκεί και πέρα δημιουργήστε ελεύθερα...
Ρένα και εσύ μικρασιατική καταγωγή? Ποια είναι η δική σου χαμένη πατρίδα?
Λαμπρινή λες να ήταν η δική μου γιαγιά? Και η μαμά μου τα κάνει μερικές φορές στον φούρνο (αφού όμως τα περάσει από το τηγάνι πρώτα) και γίνονται εξίσου νόστιμα.
Ειρήνη η γιαγιά ήταν από τη Μάκρη κι ο παππούς από τα Φιλαδέλφεια.
Σας παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό και θαυμάζω τις συνταγές όλων σας. Φαίνονται πολύ νόστιμες! Αλλά σας γράφω γιατί είχα και εγώ παππού αιχμάλωτο και μεγάλωσα με τις ιστορίες τους. Καμιά φορά λέμε με τον αδελφό μου ότι αν ήμασταν πιο μεγάλοι και αν δίναμε περισσότερη σημασία τότε, θα είχαμε γράψει ένα βιβλίο που θα ήταν σίγουρα best seller!
Ευχαριστώ για τις συνταγές και τις αναμνήσεις.
Νοστιμότατα τα σμυρναϊκα. Απλώς προσωπικά προσπαθώ να αποφεύγω το τηγάνισμα και τα μαγειρεύω μέσα στην σαλτσούλα τους.
Μόλις το Σάββατο τα έφτιαξα αλλά έκανα μια παραλλαγή. Άσπρη σάλτσα με προσθήκη φέτας τρυμμένης.
Σωτάρισα κρεμμυδάκι και δυο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες μέσα στο λάδι (τις οποιες αφαίρεσα μετά), έβαλα τα σουτζουκάκια αφού τα είχα πλάσει και πρόσθεσα την άσπρη σάλτσα μου, για την οποια είχα τρύξει κάπου 150 γραμμάρια φέτα και την οποία ανακάτεψα με γάλα εβαπορέ, μουστάρδα, λίγο μαύρο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και καθόλου αλάτι λόγω φέτας. Λίγο νεράκι (μπορείτε να βάλετε κρασάκι αντί για νερό, αν δεν φάνε πιτσιρίκια όπως στην δική μας περίπτωση) και την έριξα πάνω στα σουτζουκάκια, χαμήλωσα λίγο την φωτιά και μαγείρεψα περίπου μισή ώρα με λίγη προσοχή γιατί η συγκεκριμένη σάλτσα δένει γρήγορα.
Προτίμησα να τα συνοδεύσω με πράσινη σαλάτα για πιο "ελαφρύ" γεύμα.
Πειραγμένη συνταγή, αλλά πολύ νόστιμη.
Ρένα εμένα παππούς, γιαγιά και μπαμπάς μέσα από την Σμύρνη.
Αχ, Big Mama, το ίδιο λέμε με την αδελφή μου. Τι κρίμα, όταν μας τα διηγόταν η γιαγιά, και πολύ παραστατικά μάλιστα, να μην την μαγνητοφωνούσαμε τότε. Το ίδιο και για τον μπαμπά μας που έφυγε παιδάκι 10 χρονών, από την Σμύρνη κι αυτός, και θυμόταν και μας έλεγε πολλά.
Πηνελόπη πράγματι τα κλασσικά σμυρνέϊκα είναι σχετικά βεβαρυμένο φαγητό και γι' αυτό το φτιάχνω το πολύ δυό φορές τον χρόνο. Η δική σου συνταγή όντως πολύ πειραγμένη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα η παραλλαγή της άσπρης σάλτας. Στα υπόψη...
Επειδη και εγω ειμαι συμπλεγμα σμυρνιου και ποντιας και το σουτζουκακι εχει κανει διδακτορικο να προσθεσω την δικια μου εμεπιρια λέγοντας οτι για να γινει το φαγητο σχετικά ελαφρύ δεν τηγανίζουμε ούτε τα ψήνουμε στο γκρίλ τα σουτζουκάκια παρα τα τοποθετούμε στο ταψι και κάνουμε μια αραιη σάλτσα -μία βράση μόνο- και τα περιχύνουμε και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180 καμια ώρα και κατι...
α... και λίγο μοσχοκάρυδο και ελάχιστη κανέλλα δεν βλάπτει...καθώς και άλλα μυρωδικα που είναι καθαρά προσωπικό θέμα γέυσης.....
A! Τι ωραίο φαγάκι! Το φτιάχνω πότε πότε, χωρίς τηγάνισμα. Στο γκριλ!
Είναι ωραίο ο κιμάς να μην είναι σκέτο μοσχάρι αλλά μισό μισό με χοιρινό...
Πηνελόπη η παραλλαγή σου μου κλείνει το μάτι....
Υπέροχη συνταγή , μου αρέσουν πολύ και τα κάνω συχνά προπαντών το καλοκαιράκι με φρέσκια σαλτσούλα.
Ωραία η άποψή σου Πηνελόπη, αλλά η επιβάρυνση της σάλτσας, δεν αντισταθμίζεται με καμιά σαλάτα.
Μην ρίχνουμε στην πυρά το κρασάκι, έστω και για μικρά παιδιά. Δεν αποτελεί επιβαρυντικό συστατικό, απλά δείχνει άποια ενδογενή φοβία, μέχρι και άγνοια των πραγματικών κινδύνων για την υγεία μας.
Μαζί σου Δημήτρη..το έχω για crash test...κυρίως χωρίς καμία σαλάτα και με μπόλικο κόκκινο κρασί και η θερμοκρασία στους 40
Πολύ αγαπημένο φαγητό. Καιρό έχω να το φτιάξω. Τώρα που θα εμφανιστεί ο γιόκας μου γιατί θέλω κι άλλον που να τρώει το κρέας.
Κάποιος να μας πεί πέντε πράματα για τις διαφορές στα Σμυρνιά και στα Πολίτικα σουτζουκάκια??? Αντε να βάζουμε τα πράματα στη θέση τους....
Ανώνυμε..ναι έτσι τα κάνουν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (Kara deniz)
Αρε Νάσσο, τον άκρων είσαι παλικάρι μου κι' εσύ!!!
40 Βαθμούς θερμοκρασία και κόκκινο κρασάκι με μπόλικη σάλτσα :-)))
H πράσινη σαλάτα, ήταν για να γλυτώσω τις πατάτες βρε σύ...μη με μαρτυράς!
..άσε το ξεκάρφωμα Πηνελιά...
Εγώ πάντως στο γκριλ δεν τα έχω φάει ποτέ (ούτε το 'χα ξανακούσει)!
Ε, μια στο τόσο που τα φτιάχνω, σιγά την επιβάρυνση...
Βάνα συμφωνώ. Αν γενικά είμαστε προσεκτικοί στην διατροφή μας μια παρασπονδία πότε-πότε δεν νομίζω ότι βλάπτει τόσο πολύ πια. Σαν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα...
Ας προσθέσω και γω τις αναμνήσεις της γιαγιάς απο τη Σμύρνη (που ήταν και κούκλα).
Στο μοσχαρίσιο κιμά συνήθιζε να προσθέτει και λίγο αρνίσιο. Επίσης όπως έριχνε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι, όταν κολλούσαν τα χέρια της είχε δίπλα ένα βαθυ πιάτο με κόκκινο κρασί και ξέπλενε την παλάμι της σ' αυτό.
Καλή όρεξη.
Post a Comment