Thursday, April 23, 2009

Pesto......και έγινε!! Μακαρόνια με κόκκινη Πέστο

Mιας και δεν έχει έρθει ακόμα ο φούρνος μου, το ρίξαμε στα της κατσαρόλας. Σήμερα λοιπόν είπα να κάνω μακαρόνια. Νομίζω ότι είναι από τα λίγα φαγητά που αρέσουν σε όλους, ανεξαιρέτως. Όπως και να μαγειρευτούν. Με ότι σάλτσα και να συνοδευτούν. Αρκεί να ακολουθήσει κανείς κάποιους βασικούς κανόνες.

Καταρχήν τα Μακαρόνια, το ξέρουμε όλοι ότι τρώγονται al dente. Γι αυτo και φροντίζουμε να τα βγάλουμε και να τα στραγγίσουμε στην ώρα τους και ίσως και μερικά λεπτά πιο πριν. Έτσι γλυτώνουμε και το ξέπλυμα με κρύο νερό που κάνουν μερικοί και που έχει ως σκοπό να διακόψει το βρασμό τους μετά το στράγγισμα.

Ποτέ δεν βουτυρώνετε τα μακαρόνια αν έχετε σκοπό να τα συνοδέψετε με σάλτσα. Όσοι το κάνουν αυτό, τότε έχουν παρατηρήσει σιγουρα ότι η σάλτσα κολυμπάει στο πιάτο τους αντό να έχει αποροφηθεί απο το μακαρόνι. Το βούτυρο ή το λάδι εμποδίζουν τα μακαρόνια να αποροφήσουν την σάλτσα. Εγώ συνιθίζω τα μακαρόνια, πριν τα σερβίρω, να τα ανακατώνω παντα σε ενα τηγάνι με την σάλτσα που πρόκειται να τα συνοδέψω. Και αν η σάλτσα ειναι τύπου πεστο η aglio olio τότε κρατάω πάντα και μια κούπα νερό πριν τα στραγγίξω και με αυτό δένω την σάλτσα μου.

Καιρός όμως να πω και κάτι για την σάλτσα. Καταρχήν να πώ ότι έιναι από τις πιο γρήγορες και τις πιο νόστιμες σάλτσες που έχω φτιάξει. Γίνεται με σχετικά απλά υλικά και διατηρείται αρκετό καιρό στο ψυγείο εάν την καλύψετε με λίγο ελαιόλαδο. Την έχω σερβίρει
ακόμη και ως Bruscetta με σκέτο ψωμάκι και ενα καλό μπουκάλι κρασί και πηγαίνει το ίδιο καλά.

Ξεκινάμε?
Χρειαζόμαστε
100 γρ λιαστές ντομάτες
2-4 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. καβουρδισμενο κουκουνάρι
200 γρ ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. τοματοπελτέ
100 γρ κεφαλοτύρι (επιμένω ελληνικά)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. Βαλσάμικο
Προεραιτικά
Λίγο καυτερή πιπερίτσα (με μέτρο ειδικά αν κυκλοφορούν παιδιά η αιμοροϊδες σπίτι σας)
½ κουταλάκι βότανα προβηγκίας η σκέτο Βασιλικό
λίγη ρίγανη

Βάζουμε το ζωμό να βράσει και αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τις αφήνουμε 30 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε χωρίς να πετάξουμε το ζωμό.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ζωμό. Αυτόν τον ρίχνουμε στο τέλος σιγά σιγά και αφού έχει κρυώσει αλλιώς θα λιώσει το τυρί. Χτυπάμε μέχρι η σάλτσα μας να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.

Τώρα, αφού στραγγίξω τα μακαρόνια, τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα η σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφού προσθέσω ην ποσότητα της πέστο που θέλω, τα ανακατώνω όλα σιγά σιγά, ρίχνοντας παράλληλα και λίγο νερό από τα μακαρόνια. Ανακατεύω μέχρι να δέσει η σαλτσούλα μου και σερβίρω με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Buon Appetito!

Υ.Γ. Το καλοκαίρι που θα μαι πάλι στο χωριό μου θα ποστάρω φωτογραφιούλες όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής της λιαστής ντομάτας. Έχω δοκιμάσει και αγοραστές αλλά οι σπιτικές είναι το κάτι άλλο...





8 comments:

Betty's Cuisine said...

Ωραία η παρουσίαση της συνταγής! Αναλυτική και σαφής...Μία ερώτηση μόνο: Ο βασιλικός υποθέτω είναι φρέσκος ε?

Rena said...

Πολύ καλή ανάρτηση. Ανυπομονώ και για τις επόμενες και κυρίως για αυτή της λιαστής ντομάτας!

ShoppingTherapy said...

αχ εγώ μέχρι τώρα αγόραζα το έτοιμο κόκκινο πέστο του τζ.όλιβερ (μου αρέσει πως ταιριάζει με νιόκι) αλλά αντί να τρέχω στα ντελικατέσεν, σκέφτομαι να δοκιμάσω τη πρότασή σου !

heart n soul said...

η πρώτη φορά που έφαγα λιαστή ντομάτα ήταν σπιτικής παρασκευής από την Κέρκυρα, τόσο νόστιμες τις έτρωγα σα στραγάλια. Έχεςι δίκιο φρουφρου, οι αγοραστες ωχριούν:)
νοστιμότατη αυτή η σάλτσα! την κάνω και με ψητές πιπεριές στη θέση της ντομάτας για παραλλαγή

Royal Coconut said...

Kalhmeroudia! Nai ego xrhsimopoio panta fresko vasiliko. Fainetai alloste kai sthn foto :)
oso gia tis liastes ntomates, exo dokimasei agorastes alla kati panta me enoxlouse. Autes sto ladi htna se poly xamhlhs poiothtas ladi kai oi apokshramenes eixan ena periergo aroma... kai epeidh o mpakses ths manas muo ftanei na taisei ena oloklhro strato, kathe xrono pou katevaino kano kamposes etsi kai pairno mazi muo gia na exo olh th xronia!

Ειρήνη said...

Πολύ ωραία φαίνεται η σάλτσα αυτή. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και εύκολη η παρασκευή της. Οι αναλογίες που δίνεις για πόσες μερίδες ζυμαρικών είναι?

Royal Coconut said...

Loipon, me ta ulika auta gemizo peripou dyo koupes tou kafe. Gia 4 merides vazo peripou 1 koupa. Auto omso einai sxetiko. esy mporei na theleis na prostheseis parapano saltsa sta makaronia apo oti vazo ego synithos. Auto tha to deis sthn poreia.
Epishs tha symvouleua ton zomo na ton rixnete ligo ligo. nai men grafo 200 ml alla h posothta tou ladiou, epeidh to metrao panta me to flytzani h me to mati, mporei na diaferei apo kouzina se kouzina... rikste toso zomo oste na ginei h saltsa sas kremodhs. Thn epomenh fora pou tah thn ksanakano tha metrhso to ladi se ml oste na mporo na sas po akrivos. Epishs mporeite ena meros tou ladiou na to antikatasthse´te epishs me zomo an thelet na kanete thn saltsa sas px pio elafria.
kai isos auta puo grafo edo tha prepe na ta valo sto kentriko arthro oste na ta vlepoun oloi.... apo to spiti isos...

Ειρήνη said...

Ευχαριστώ Froufrou. Ήσουν αρκετά κατατοπιστική. Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε και σύντομα μάλιστα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...