Thursday, June 25, 2009

Ajo blanco με φασολάκια

Το ajo blaco (άσπρο σκόρδο) είναι μια τυπική ισπανική και πορτογαλέζικη κρύα σούπα.


Τα υλικά για 4 άτομα είναι :

500 ml ζωμός λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ ψίχα αμυγδάλου
2 Κ λάδι
2 Κ λευκό ξίδι
4 φέτες ψωμί
αλάτι και πιπέρι
και για γαρνίρισμα ρώγες σταφυλιού ή κύβοι πεπονιού

Η εκτέλεση πάναπλη : χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το σταφύλι και το πεπόνι βέβαια) στο cutter.


Δεν τήρησα τις αναλογίες, έβαλα κριθαρένια παξιμάδια μουσκεμένα σε νερό, καθόλου λάδι και αλεσμένο μίγμα αποξηραμένων λαχανικών. Στόλισα με πάπρικα, λίγο καγιέν και σχινόπρασο (2η φωτογραφία). Το αποτέλεσμα θαυμάσιο (αν και όχι κάτασπρο, λόγω παξιμαδιών). Θέλησα όμως να πειραματιστώ και γάρνιρα με (πολλά) φασολάκια πράσινα βρασμένα (σε αλατισμένο νερό μόνο). Το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο! (επάνω φωτογραφία)

7 comments:

Rena said...

Πρέπει να έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Δεν ξέρω αν είναι του γούστου μου λόγω σκόρδου-ξυδιού αλλά είναι πραγματικά πρωτότυπη και πολύ εμφανίσιμη.

ΑΧΤΙΔΑ said...

Τώρα εγώ ( συγνώμη ) μα αυτό δεν το τρώω...!Βρε τα φασολάκια αν δεν έχουν το φρέσκο κρεμμυδάκι τους, τη φρ.ντοματούλα, το μαιντανό και ένα σκελάκι σκόρδο αν είναι ορφανά, γιατί με κατσικάκι και λίγη καυτερή πιπεριά μέσα γίνονται λουκούμι φιληνάδα..παλιάς σχολης εγώ ..ζητώ ταπεινά συγνώμη για τη παρατήρηση!

άλλη Αγγελική said...

Ρενάκι, αν δε σ΄αρέσει ο συνδυασμός σκόρδου-ξιδιού, ξέχνα τη...
:-)

Αχτίδα, παρακαλώ! Αλίμονο αν είχαμε όλοι τα ίδια γούστα! Π.χ. εμένα τα "ορφανά" μ΄αρέσουν χωρίς ντομάτα και με μπόλικο θρούμπι. Αλλά δε σ΄αρέσει να ποικίλλεις λίγο τη διατροφή σου;

heart n soul said...

Αγγελική, τέλειο καλοκαιρινό πιάτο, νόστιμο, ελαφρύ, δροσιστικό, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! σα λευκό γκασπάτσο δεν είναι;

άλλη Αγγελική said...

Hearty dear, καλή όρεξη!
:-)
Δε μου θυμίζει πολύ γκασπάτσο, γιατί σ΄ αυτό δε βάζω σκόρδο (ούτε ψωμί).

Nena said...

Εμένα πάλι που μ αρέσει και το σκόρδο και το ξύδι (αυτό πια και που δεν το βάζω) νομίζω πως θα μ αρέσει τούτο το πρωτότυπο.

άλλη Αγγελική said...

Δοκίμασέ το Νενίτσα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...