Wednesday, July 29, 2009

Καρπουζόπιτα vs καρπουζοαλευριά


Το καλύτερο και δροσερότερο φρούτο του καλοκαιριού είναι αδιαφιλονίκητα το καρπούζι. Αλλά με πολλά διατροφικά προσόντα επίσης! Διαβάζουμε στο Medlook για το φρούτο που έχει τη μισή ζάχαρη ενός μήλου:

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για να καταπολεμά καλύτερα τις μολύνσεις, προστατεύει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.Επίσης το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης


Αλλά, πείτε μου, αν μας βγει ..μάπα, τι το κάνουμε; Απλά, το μαγειρεύουμε και το καλύπτουμε με ψιμύθια και αρώματα σε μια πίτα καλοκαιρινή! Όσοι έχετε πάει στη Μήλο, το έχετε ήδη γευτεί. Επίσης όσοι παρακολουθούσατε τις ωραίες εκπομπές του Μαμαλάκη, παλαιότερα, το είχατε ασφαλώς δει στην πράξη, αλλά δεν θυμάμαι από πιο νησί, ίσως Φολέγανδρο..
Στη Μεσσηνία το λένε καρπουζαλευριά, και θυμίζει παράγωγα μούστου!
Έτσι το υπόλοιπο ενός μέτριου -όχι μόνο στη γεύση- καρπουζιού, αξιοποιήθηκε στα καθ'ημάς, ως εξής:

- Η κόκκινη σάρκα του καρπουζιού, καθαρή από κουκούτσια
-1/2 φλ. ζάχαρη και 1/2 φλ. μέλι (προσοχή αν το καρπούζι είναι γλυκό)
-1 κ.σ. κανέλλα
-1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.(Ενδεχόμενα να χρειαστεί λίγο ακόμα)
-3-4 κ.σ. λάδι
-σουσάμι, σταφίδες μαύρες.
-προαιρετικά 1/2 κ/κι Β.P.

-Κομματιάζουμε το καρπούζι και το στύβουμε με το χέρι σε τρυπητό. (Το χυμό μπορεί να τον συλλέξουμε και να τον σερβίρουμε παγωμένο, άριστα).
-Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ, τη σάρκα του φρούτου, το ζαχαρόμελο και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε και το αλεύρι ώστε να μας προκύψει ένα ρευστό μίγμα, ούτε σφικτό ούτε νερουλό.
-Λαδώνουμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε extra σουσάμι και αδειάζουμε το ας το πούμε χυλό μας μέσα, επαναλαμβάνοντας την επίπαση με σουσάμι. -Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλά απ' τα τοιχώματα, περίπου 3/4 της ώρας έως 1 ώρα.
-Σερβίρουμε με λίγο μέλι ή πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Τ
ι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τη μάπα, εεε το καρπούζι μας; Καρπουζοτηγανίτες!! Χάρμα ειδέσθαι, δεν είναι;
Μια ωραία συνταγή εδώ, της Άννας Αννούση, από το Gourmed.gr
Σαλάτα με φέτα και ελιές!H συνταγή από τοFoodCa.
Ακούμε Gigliola Cinguetti, γιατί μου θυμίζει παιδικά καλοκαίρια στο Κατάκωλο και τα θηριώδη καρπούζια της Ηλείας!
Ύστερον: Αντιγράψτε την ιδέα της φύλαξης του Καρπουζιού στο ψυγείο, από το blog της tastfull και συμπληρώστε πληροφορίες για το "βασιλιά"!

18 comments:

Δέσποινα said...

το χα δει στο Μαμαλάκη αλλά δεν πρόλαβα να σημειώσω,πέρασαν και κάτι μήνες και δε θυμόμουν,είσαι αστέρι!παίρνω χαρτί και μολύβι τώρα!

mamma said...

Ουάου! Πολύ καλό. Έχω πετάξει μάπες... αλλά τώρα θα τις φουρνίζω :)

Rena said...

Καλοκαιρινή η συνταγή, καλοκαιρινή και η διάθεση. Μπράβο Κατερινάκι μου! Γεια στα χέρια σου.

Anonymous said...

Εμείς το ρίχνουμε στις..κότες!;)

Katerina ante portas said...

Aγαπητή μου Δέσποινα, λάμπω!!
Σαν αστέρι! :)
Σε ευχαριστώ και σε φιλώ!

Katerina ante portas said...

Mamma, μάπα τα καρπούζια τελευταία.. Δεν ξέρω τι φταίει..
Αλλά δεν μπορεί κανείς να τα φουρνίζει επ άπειρον..
Σήμερα το έκανα φρουτοσαλάτα με λίγο λικέρ μαστίχα και άλλα φρούτα!

Katerina ante portas said...

Ρενάκι μου τώρα με ξέρεις, δεν μπορώ τη συννεφια για πολύ! :)

Katerina ante portas said...

Και εμείς ενίοτε ανώνυμε, φτάνει να είμαστε στη Σπάρτη! Καλοπερνάνε της γειτόνισσας οι κότες και εγώ έχω το φρέσκο το αυγουλάκι μου!

άλλη Αγγελική said...

Σωστή, συμπεθέρα!
:-)

Δημήτρης said...

Αυτό πρώτη φορά το διαβάζω, μια φορά ήπια καρπουζι χυμό και δεν μου άρεσε.Η Αχτίδα μου όμως σίγουρα θα το δοκίμαζε για να δει πως είναι.Ούτε το είδα πουθενά αλλού.Μπράβο σας ωραία συνταγή πρωτότυπη.

Katerina ante portas said...

-Xαίρε ..συμπεθέρα! Που είσαι καλέ;

-Δημήτρη, την επόμενη φορά βάλε λίγη βότκα και πάγο στο χυμό! (Ελπίζω να μη με κυνηγά η Αχτίδα!) Κάνε ίσως ένα cocktail (και ένα ακόμα).
Εεε η συνταγή δεν είναι πρωτότυπη ακριβώς, ίσως παραδοσιακή. Όμως αυτοσχεδίασα με βάση τη γλυκύτητα του καρπουζιού και πρόσθεσα σταφιδούλες μαύρες, δίκην καρπουζόσπορων!
Σε ευχαριστώ!

heart n soul said...

Katerina τι κρίμα να μη δω τη συνταγή πριν πάω Ελλάδα, τώρα θα πρέπει να περιμένω μέχρι του χρόνου να φτιάξω καρπουζόπιτα, μια που μάπα το καρπούζι βγαίνει τουλάχιστον μια φορά! και τι καλή ιδέα οι σταφιδες-"κουκούτσια"! αλλά και η φρουτοσαλάτα με λικέρ μαστίχα, κι αυτή θέλω να τη δοκιμάσω, νομίζω ότι θα πηγαίνει τέλεια με καρπόυζι. Ο καρπουζοχυμός με τριμμένο πάγο και λίγο χυμό λεμονιού είναι υπέροχος πάντως:)

Katerina ante portas said...

Eεε αγαπημένη heart n soul, γίνεται και με γλυκύτερο καρπούζι, αλλά τόσο ωραίο φρούτο είναι κρίμα να ψήνεται!
΄Ωστε ήλθες στην Ελλάδα! Πέρασες καλά; Θάλασσα; ή αγκαλιά μαμάς; :)

heart n soul said...

Katerina, ναι, το καλό καρπούζι το τρώμε ως έχει, η καλύτερη συνταγή! Καλό αλλά λίγο, όπως πάντα, το πέρασμα μου από Ελλάδα, σας έστειλα χαιρετισμούς στον αέρα περνώντας από την Σπάρτη:)

Katerina ante portas said...

Μμμ δεν τους ..έλαβα! Ήμουν Χαλκιδική! Τώρα θα πάω.. :)

heart n soul said...

ααχ, τι καλά! (θα τους βρείτε σκαλωμένους πάντως σε καμμιά πορτοκαλιά:)

Katerina ante portas said...

Axa, με βλέπω για ..πορτοκαλόπιτα έτσι και ανέβω εγώ, να ψάξω στις πορτοκαλιές!! :))

heart n soul said...

τι νομίζατε, τυχαία τα άφησα εκεί;:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...