Tuesday, April 03, 2007

Χανιώτικη κρεατότουρτα

Παραδοσιακή πίτα που συνηθίζεται τις μέρες που ακολουθούν την Κυριακή του Πάσχα, για να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα του ψητού αρνιού ή κατσικιού.
Φωτό δεν έχω ακόμη, ίσως μετά το Πάσχα.

Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό ψαχνό κρέας (αρνί ή κατσίκι)
3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα (ξινομυζήθρα)
1/4 κιλού «μαλάκα» (περί τυριού πρόκειται, θα τα πούμε παρακάτω)
2 κουταλιές στάκα
3 κουταλιές δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
1/2 ποτήρι νερό (ή ζωμό κρέατος)
Υλικά για το φύλλο:
3/4 ποτηριού νερό (ή ζωμό κρέατος)
1 κεσεδάκι γιαούρτι (250 γρ.)
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
περίπου 1 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)
ακόμα:
σουσάμι για το πασπάλισμα
1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνετε.
Αναμιγνύετε τη μαλάκα με τη μυζήθρα.
Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα τοιχώματα).
Απλώνετε σε στρώσεις το κρέας και τα τυριά πασπαλίζοντας κάθε φορά με τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Περιχύνετε με το νερό και σκορπάτε τη στάκα σε κομματάκια. Γυρνάτε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν προς τα κέντρο της πίτας. Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει είτε το γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε στο μέγεθος του ταψιού. Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί το φύλλο (περίπου 1 ώρα).
Σημειώσεις:
-Αν δεν υπάρχουν περισσεύματα από ψητό κρέας, τότε μισο-βράζετε κρέας και το ξεκοκκαλίζετε. Κρατάτε το ζωμό που έβρασε και αντικαθιστάτε το νερό που αναφέρεται στη συνταγή, με ίση ποσότητα από ζωμό (τόσο στη ζύμη όσο και στη γέμιση). Έτσι γίνεται απείρως πιο νόστιμη.
-Τη χανιώτικη μυζήθρα στην ανατολική Κρήτη τη λένε ξινομυζήθρα (για να την ξεχωρίσουν από τη δική τους). Ανάλογα με το πού θα την προμηθευτείτε ίσως χρειαστεί να το διευκρινίσετε. Στην Αθήνα θα τη βρείτε σε μαγαζιά με κρητικά προϊόντα. Επίσης από πέρυσι (συσκευασμένη) υπάρχει και στα ΑΒ.
-Η στάκα είναι κάτι ανάμεσα σε βούτυρο και τυρί, με πολύ πλούσια γεύση και (κατ' επέκταση με) άπειρες θερμίδες. Δίνει απίστευτη γεύση και έντονο άρωμα σε πολλές κρητικές παρασκευές με πρωταγωνιστή το υπέροχο κρητικό πιλάφι (γαμοπίλαφο).
-Η «μαλάκα» είναι ντόπιο τυρί. Ανακατεύεται με την μυζήθρα για πιο «λαστιχωτό» αποτέλεσμα. Τώρα τελευταία της βρήκαν πιο κυριλέ όνομα, την είπαν τυρομάλαμα. Δύσκολα θα τη βρείτε στην Αθήνα. Αντικαταστήστε με φρέσκο ανθότυρο (δεν είναι το ίδιο αλλά πάει).
-Η «τούρτα», όπως τη λένε στα Χανιά, δε φτιάχνεται μόνο το Πάσχα βέβαια. Επειδή απαιτεί κόπο (ιδίως όταν το κρέας βράζεται επί τούτου) οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν για να περιποιηθούν εκλεκτούς καλεσμένους, στα επίσημα τραπέζια τους.

Καλό Πάσχα!

12 comments:

Nena said...

Βάλθηκες να με τρελλάνεις? Τ ειν τούτο ρε παιδί!
Αμ δε θα τελειώσει η νηστεία, θα δεις...
Καλό Πάσχα, χαρούμενη νάσαι μαζί μ αυτούς που σ αγαπούν κι αγαπάς

Anonymous said...

Ευτυχώς που δεν έχεις φωτογραφίες μέρες πουναι!!!
Φοβερή, ιδανική για δίαιτα μετά την κρεατοφαγία της Κυριακής, γυμνάζει τέλεια και τους κοιλιακούς!!!
Στα μέτρα μου δηλαδή!
Άντε και καλή Ανάσταση...

Anonymous said...

Σλουυυρππππππ !! Τι σας έχει πιάσει Μεγαλοβδομαδιάτικα δεν το χω καταλάβει ! Εγώ Κρήτη είχα βρεθεί ένα φεγγάρι , τούτο πως μου ξέφυγε? Πήγα όμως σε γάμο και δοκίμασα γαμοπίλαφο , η πεμπτουσία της γεύσης .
Καλή Ανάσταση Έλλη , να περάσεις όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάς κοντά σου . Ευχομαι ολόψυχα υγεία και προκοπή .

Juanita La Quejica said...

Πολύ χρήσιμη συνταγή, για όσους ψήνουν αρνί και δεν θέλουν να το τρώνε κρύο 1 εβδομάδα! Καλό Πάσχα Elie!

Λία Π. said...

Πιστεύω ότι αυτή η χανιώτικη πίτα και η κεφαλλονίτικη είναι από τις καλύτερες ελληνικές πίτες!!!
Καλό Πάσχα σας εύχομαι!

Penelope said...

Εξαιρετικό έδεσμα, μαζί με άλλα πεντανόστιμα που γεύτηκα στα Κρητικά σπίτια στα 3-4 ταξίδια μου στο νησί.
Ευχαριστούμε Elie.

kiki said...

Παρόλο που δεν τρελαίνομαι για κρεατόπιτες, και μόνο που έχει μέσα ξινομυζήθρα θα μου άρεσε. Φοβερό τυρί!

elie said...

Χαίρομαι που σας άρεσε, όσοι δεν την έχετε δοκιμάσει... σας το εύχομαι!
Καλό Πάσχα σε όλους!

Υ.Γ. Έχεις δίκιο gianni. Καλύτερα που δεν έχω φωτό, απ' ό,τι έχω καταλάβει οι περισσότεροι νηστεύουν.

Anonymous said...

Ωραι συνταγη!!! Σε γνωστο SM με το γαλα του πτηνου υπαρχει φρεσκια μυζηθρα, ξυνομυζηθρα και ανθοτυρο Κρητης στο ραφι με τα τυποποιημενα τυρια απο ενα τυροκομειο "ΓΥΠΑΣ" στην Αση Γωνια.
Ποιο απο αυτα μπορει να μπει στην συνταγη?
Φιλια απο μια που περνα ολα τα τελευταια καλοκαιρια στην Κρητη και την αγαπα πολυ............

Anonymous said...

Α!!!!!!!!!! ξεχασα
Στακα που θα βρώ καλη?
φιλια ξανα

elie said...

@katerina p.
Η ξινομυζήθρα, το γράφω και στη συνταγή στις Σημειώσεις.

για στάκα σε μαγαζί με κρητικά προϊόντα, αν είσαι τυχερή. Αν δεν βρεις βάλε λίγο βούτυρο.

Καλή επιτυχία, γράψε εντυπώσεις!
Εγώ για την ώρα δεν θα κάνω, δεν περίσσεψε αρνί ούτε για δείγμα (για να μην πω για την κούρασή μου). Ίσως σε κανα δυο βδομάδες.

Anonymous said...

Ωραία συνταγή. Αλλά σιγά να μην έφτιαχναν στα Χανιά και Sachentorte.

Καλύτερα να το έλεγες κρεατόπιτα, ή πίτα με κρέας παρά αυτό το φριχτό όνομα :) Πιταράκια δεν τα λένε οι Κρητικοί;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...