Με αυτή την ζέστη μπήκα στην κουζίνα για να φτιάξω κάτι πρωτότυπο. Σε ένα συνταγοβιβλίο του Μαμαλάκη είχα διαβάσει για στήθη κοτόπουλο γεμιστά με ξερά δαμάσκηνα και έτσι το έκανα αλλά με δικό μου τρόπο. Φωτογραφία δεν έβγαλα - δανείζομαι από το web...
Υλικά
4 μεγάλα στήθη κοτόπουλο
8 ξερά δαμάσκηνα
1 ποτήρι ζωμό λαχανικών
1 ποτήρι κρασί λευκό
λίγο κονιάκ
4 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές αλεύρι
φρέσκο τζίνζερ
ένα κρεμμύδι λιωμένο στο multi
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Αφήνω τα δαμάσκηνα σε ζεσταμένο κονιάκ για 15 λεπτά. Βγάζω τα κουκούτσια με προσοχή.
Αφήνω το κοτόπουλο για 1 ώρα σε μαρινάδα από κρασί και τζίνζερ.
Αμέσως μετά χρησιμοποιώντας σπάγγο μαγειρικής τυλίγω μέσα στα στήθη από 2 δαμάσκηνα προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
Τα τυλίγω με προσοχή. Ζεστάνω βούτυρο και λάδι και ρίχνω το κρεμμυδάκι να σωταριστεί λίγο και ρίχνω τα ρολάκια. Τα σωτάρω μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Σβήνω με κρασί και ρίνχω το ζωμό λαχανικών. Αφήνω περίπου 20 λεπτά να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.
Βγάζω τα ρολάκια από το τηγάνι. Στο ζουμί (που είναι αρκετό) ρίχνουμε το αλευράκι για να πήξει λίγο η σάλτσα μας προσθέτοντας και αλατόπιπερο.
Βάζουμε τα ρολάκια σε ταψάκι, ρίχνουμε την σαλτσούλα από πάνω και ψήνουμε σε 200 βαθμούς για 15 λεπτά σε αέρα.
Συνοδεύω με μυρωδάτο-βουτυράτο πιλαφάκι.
Καλή Επιτυχία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
Lydia, υπέροχη ιδέα! Θα την δοκιμάσω σύντομα!
Ευχαριστώ Αγγελική μου, και από γεύση το κοτόπουλο ήταν πολύ ωραίο και ζουμερό:):)
ωραία και delicious!!!
but lydia dear, ψήστε με, σκοτώστε με (που λέει και ο Dimitris.r), σε κουζίνα σήμερα δεν μπαίνω, φούρνο δε βάζω :P
Εγώ πάλι μαγισούλα ήμουν με Α/C στους 20 βαθμούς και μαγείρευα:):)
Πάντως άξιζε το κόπο αλλά το δοκιμάζεις όταν πέσει ο υδράργυρος με το καλό!!!
Δεν το έχω δοκιμάσει με κοτόπουλο, μόνο με ψαρονέφρι. Ευκαιρία είναι τώρα με τις ζέστες, κάτι πιο ελαφρύ. Αντί να το δέσεις με αλεύρι, βάλε μήλο κομμένο σε φέτες. Και αν θες στο τέλος λειώσε το με το μίνι πρίμερ.
Σήμερα εγώ ξύπνησα στις 4 από τη ζέστη και έψηνα μελιτζάνες για μελιτζανοσαλάτα, έβραζα κολοκυθάκια και σιδέρωσα στοίβες στο σιδηρωτήριο. ΧΑΧΑ! Τρέλλα!
ωραία ιδέα το μήλο αλλά βγήκε αρκετά προς γλυκό το φαγητό από τα δαμάσκηνα και φοβάμαι ότι με το μήλο θα φτιάξω γλυκό αντί για φαγητό. εγώ δεν έχω πρόβλημα με τα γλυκά φαγητά αλλά ο Α μόνιμα μου λέει "πάλι γλυκό έφτιαξες αγάπη μου για μεσημεριανό? ζάχαρο θα πάθουμε!!!"...
πολύ ζέστη πάντως βρε παιδί μου - και εγώ ξυπνάω από τις 5 κάθε μέρα!!!
Σας εύχομαι του χρόνου νικητές!!!
Τι έχουν δηλαδή οι ξένοι? Καλύτεροι είναι?
;D
Έχεις δίκιο Λυδία, δεν διευκρίνησα, ξινόμηλο βάζω. Την έχω γράψει στο hungry τη συνταγή, με χυμό πορτοκάλι, μπράντυ και τα σχετικά, μέσα στα αρώματα. Αλλά θα την δοκιμάσω και με κοτόπουλο, που είναι το μόνο που μπορούμε να καταναλώσουμε αυτές τις μέρες, και αν!
Philos, ευχαριστούμε πολύ για την ευχή και για την ενημέρωση! Και για την ψήφο εμπιστοσύνης!
Αν γράφαμε στα αγγλικά ίσως να είχαμε πιθανότητες, αλλά έτσι δεν θα κάναμε άνετα την πλάκα μας, στη γλώσσα που χειριζόμαστε καλύτερα.
Καλά θυμόμουν Χουανίτα ότι κάτι είχες γράψει για δαμάσκηνα αλλά δε θυμόμουν με τι κρέας.
Λυδία μας, θα γεννήσεις και αντί να ετοιμάζεις την τσάντα του μωρού ακόμα συνταγές θα γράφεις. Μας άνοιξες την όρεξη παιδί μου με τα ζουμερά δαμασκηνάκια! Μερσί!
Μερσί Κικίτσα μου.
Τα ίδια λεέι και η κόρη μου: μαμά θα γεννήσεις πάνω στην κατσαρόλα:):):)
Λυδία μου , εγω οπως ισως ξερεις εδω στην "εξωτική" ξενιτιά μια χαρα μου φαινετε η συνταγούλα και πολυ καλοκαιρινή ! χαχχααχ
Μην σου πω θα το πηξω στα κονιακ και τα κρασια οπως το λεει και η Χουανιτα να φαμε να ζεσταθει το κοκκαλακι μας:)
Να προσεχεις πολυ αυτες τις μερες τον εαυτο σου και τον μπεμπουλινο:)))
Ωραιο φαγάκι Λυδία και πεντανόστιμο φαίνεται. Αλλά καλά σου λέει η κορούλα σου, μην γεννήσεις και πάνω απ' τις κατσαρόλες. Ξεκουράσου και πρόσεχε πολύ μ' αυτην τη ζέστη.
kai ta glyka gaghta exoun kai ayta thn xarh tous kai thn nosthmada!!!
prosexe Lydia mou,kai akou thn symboulh kai apo kana mikrotero!nane kala h glykoula sou! kai me to kalo!!me to kalo!!!
Post a Comment