Ajo Blanco σήμερα, για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού!
Λέγεται ότι η καταγωγή του είναι από την Málaga και προηγείται του γκασπάτσο που γνωρίζουμε όλοι με την ντομάτα. Έρχεται απευθείας από την Ανδαλουσιανή Αραβική Κουζίνα της εποχής που οι Μαυριτανοί μεγαλουργούσαν στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Στο Almáchar της Málaga, στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη διοργανώνεται γιορτή προς τιμήν του Ajo Blanco.
Αν σκοπεύετε να φιληθείτε, πρέπει υποχρεωτικά να δοκιμάσετε όλοι από αυτήν την σούπα σκορδαλιάς!
Υλικά
150 γρ. λευκό ψωμί (μπαγιάτικο κατά προτίμηση, ή ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα)
200 γρ. ψύχα ασπρισμένου αμυγδάλου
2 σκελίδες σκόρδο
1 αβγό
1 φλυτζάνι λάδι (βλέποντας και κάνοντας)
½ φλυτζάνι καλό ξίδι από κρασί (αν είναι του Jerez, ακόμα καλύτερα)
3 φλυτζάνια ζωμός κοτόπουλου
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ (προαιρετικά)
30 ρώγες γλυκό σταφύλι κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσια
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό. Το στραγγίζουμε.
Στο γουδί χτυπάμε τα σκόρδα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα, να γίνουν μια παχύρευστη μάζα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι. Βάζουμε και το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τελευταίο βάζουμε το αυγό (αλλά μπορούμε και να το αποφύγουμε, αν και βοηθά στην τελική υφή και δεν μυρίζει, το σκόρδο λειτουργεί καταλυτικά!).
Μπορούμε να το φτιάξουμε και στο μπλέντερ, αλλά ... άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας, χαχα!!!
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο τάπερ (που να κλείνει καλά για να μην μυρίζουν τα πάντα σκορδίλα), προσθέτουμε το ξίδι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Όταν το σερβίρουμε, προσθέτουμε σε κάθε πιάτο τις ρώγες σταφυλιού που είναι πραγματικά απαραίτητες, γιατί η παγωμένη σούπα είναι πολύ πικάντικη και εξισορροπείται η ... σκορδίλα με το σταφύλι.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε σαφράν, εγώ το αποφεύγω.
Είναι πεντανόστιμο πιάτο και αρκετά εντυπωσιακό, ειδικά αν είναι νόστιμα και τα σταφύλια. Και δροσιστικό. Συνοδεύεται με παγωμένο Muscatel, που έχει σίγουρα το Cellier, αλλά εξυπηρετεί και ένα δροσερό γλυκό Σαμιώτικο κρασάκι.
Wednesday, June 27, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
Hi! My name is Sabinka. I`m from Poland. I`m interisting in fotography, voyage end many many...
My blog:
http://www.frankee1.blogspot.com/
Your blog very interesting;)
Ωραία φαίνεται κι αυτή η λευκή σουπίτσα. Με σταφύλια, ε?
(Μου φαίνεται ότι το πάμε γυρεύοντας με τις κρύες σούπες και θα μας βάλει η Λαμπρινή καμιά καυτή κρεμμυδόσουπα για αντιπερισπασμό!!!!)
Ποια δε διαβάζει? :)
Ενδιαφέρουσα συνταγή Juanita. Το σαφράν δε το βάζεις γιατι αλλαζει η original γεύση του?
Ωχ, με τσάκωσαν!
Mε σταφύλια Elie, που ταιριάζουν τελικά πολύ με το σκόρδο.
Στις συνταγές του Ajo Blanco δεν υπάρχει Ρένα το σαφράν, όμως κάποιοι φίλοι Ισπανοί μου έχουν πει ότι το προσθέτουν. Επειδή είναι κρύο πιάτο, πιστεύω ότι θα αλλοιώσει τη γεύση τελείως. Την πρώτη φορά που το είχα φτιάξει είχα βάλει σαφράν, αλλά είχα βάλει και 4-5 σκελίδες σκόρδο, οπότε... χαχα!
Να σας πω τωρα , τι θα γινει με τις κρυες σουπες ??
Α μας πηραν χαμπαρι και οι Πολωνοί , εχουν και αυτοι ξερετε εξαιρετικές κρυες σούπες οπως και οι Ρωσοι . Θα το πιασετε παγκοσμια το θεμα? χαχααχ
Να δεις ομως που αυτο το ανδαλουσιανο φαγητο εμενα μου φερνει μνημες! Ναι ναι , η γιαγιακουλα μου απο το Σουλι το ηρωικό ηταν αλλα εκανε ενα πραγμα το καλοκαιρι με σκορδα , καρυδια , ψωμι , νερο , αλατι , ξύδι σε ρευστουτσικη μορφή που εμοιαζε με την συνταγή αυτη! Το συνοδευε με βλήτα βραστά . Εγω δεν μπορω να πω οτι ακολουθουσα προτιμουσα την κλασσική σκορδαλιά. Το καλο ειναι οτι ειμαι λατρης του σκορδου ενω η αδερφούλα μου ακομα εχει "παιδικά τραυματα" ! χαχααχ
Για το σταφυλι δεν το χε σκεφτει να το προσθεσει μια και αγαπημενος της συνδιασμος ήταν σταφύλι με ψωμι και τυρι :) Αχ γιαγιακουλα:))
Χουανιτα ..διαβασες?????
Ελιε σε πειρασμο με βαζετε να βαλω την βελουτε πατατοσουπα με λαχανικά που κανω !! χαχαχα
Βρε καλό μου, δεν είπαμε ότι θα αρχίσεις διάβασμα πάλι σήμερα; Θες ν' αρχίσω τις φωνές;;;
Λοιπόν, βαλθήκατε με τα γιαουρτοσκόρδια να μην μας πλησιάζει άνθρωπος καλοκαιριάτικα.
Αλλου είδους ταραχή κι αυτη η σούπα. Θα την φάω, αλλά μετά θα φιληθούμε όλοι.
Κικίτσα μην συγχίζεσαι. Φταίει η Λαμπρινή που ξέχασε να χτυπήσει την κουδούνα, ότι τέλειωσε το διάλλειμα. Εχει πάει να ετοιμάσει καυτή πατατόσουπα και ξέχασε τελείως την Juanita.
Πες τα γειτόνισσα!
Χωρίς κουδούνα, πού να το καταλάβω εγώ που είμαι και θολωμένη από την ζέστη και την μόλυνση;
Ναι ρωτα και τον αδερφο μου τον ψευτη! Αντε απο κει γειτονιασατε τωρα και αλληλοκαλυπτεστε!!
Ελενα εσυ που εχεις πειρα σε αυτα επρεπε να την βοηθάς οχι να της δινει θαρρος .
Κικιτσααα μαζι σου :)))
Χουανιτικα μην σε δω να ξαπορτισεις για το επομενο διωρο τουλαχιστον :)
Προσωπικά πολύ χαίρομαι που η Juanita άφησε για λίγο το διάβασμα και μοιράστηκε την συνταγή (έλα καλέ Λαμπρινοδασκάλα, μη βαράς.. για λίγο είπα...). Εδώ και 3 μέρες δεν τρώω, βοσκάω με τόση ζέστη που κάνει... Αυτή τη συνταγή όμως θα τη δοκιμάσω (χωρίς αυγό αρχικά). Θα βάλω και τον άντρα μου να τη φάει (με το ζόρι, αν χρειαστεί) να μην του μυρίζω μετά σκόρδο (δημοκρατικές διαδικασίες δηλαδή...).
ποιό τεμπέλικο κορίτσι δε διαβάζει και παίζει με γιαουρτοσκόρδιον;)
πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή και σε ταξιδεύει :)
Στρίγγλα ενημέρωσέ μας πότε τελειώνει το δίωρο για να ξέρουμε. Και μην ξεχάσεις πάλι να χτυπήσεις την κουδούνα.
Γειτόνισσα καλό διάβασμα και μην στεναχωριέσαι για τίποτα.
θα αρκεστώ στην οπτική επαφή μόνον με τούτο το πιάτο, μου αρέσει να το βλέπω, αλλά δυστυχώς τα σκόρδα δεν μου επιτρέπουν να το παρασκευάσω. Κάτι πιο ελαφρύ γίνεται να έχω ως έκδοση, αλλιώς θα φάω απλώς γιαουτάκι με την προσθήκη φρούτων και ξηρών καρπών! Υπομονή, τον φάγαμε τον γάϊδαρο.....
Τελικά, σήμερα θέλω δεν θέλω θα αναγκαστώ να το κλείσω το pc, γιατί 3 φορές ανοιγόκλεισε από πτώση τάσης. Είδατε η ΔΕΗ; ΧΑΧΑ!
Και αν είχε τέτοια προβλήματα στις 7.30, ούτε να το σκέφτομαι τί μπορεί να κάνει η κακούργα στο pcάκι μου κατά τις 3 το μεσημέρι που η κατανάλωση ρεύματος είναι στο μάξιμουμ...
Λόπε μου, ζεστό ζεστό έρχεται το μωράκι, κουράγιο, λίγες μέρες ακόμα!!! Με το καλό!!!!!!!!!
Post a Comment