Wednesday, November 14, 2007

Scotch pancakes

Scotch pancakes, American ή Canadian pancakes ή griddlecakes, flapjacks, "silver dollar" pancakes , Vermont pancakes, Μεξικάνικα hotcakes, Γαλλικές crêpes, Ιταλικές crespelle, Βρετανικά drop scones, crumpets ή griddle cakes, Νεοζηλανδικές pikelets, Γερμανικές Dutch baby pancakes,ή Pfannkuchen ή Eierkuchen, Αυστριακές Palatschinken, Νοτιοαφρικάνικες pannekoek ή orplaatkoekies (έτσι είναι Αγγελική?), Apom Balik στα Malay ή Mee Chian Kuih(面煎粿 (!) στην Κίνα, bánh xèo and bánh khot στο Νότιο Βιετνάμ, και bánh căn ή bánh khoái στο Κεντρικό (σε περίπτωση που πάμε, να ξέρουμε!), στη Ρωσσία, Πολωνία και Ουκρανία blintz, στην Ουγγαρία palacsinta, στην Ινδία dosa, στην Ελλάδα τηγανίτες, κουταλίδες (κι είμαι σίγουρη ότι ξέρετε κι άλλα τοπικά παρατσούκλια) κι είμαι σίγουρη ότι η λίστα δεν τελειώνει εδώ! Ένα έδεσμα τόσο απλό, μα τόσο δημοφιλές, ίσως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, τόσο απλό μα τόσο νόστιμο, και πολλαπλών χρήσεων. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην κατασκευή του, όπου εκτός από το αλέυρι και το νερό χρησιμοποιούνται αυγά, γάλα, ξυνόγαλο, ζάχαρη, baking powder ή σόδα, πατάτα, σίκαλη, καλαμποκάλευρο κλπ. Τρώγονται είτε με γλυκιές είτε με αλμυρές γαρνιτούρες. Κι εδώ οι παραλλαγές είναι πολλές: μέλι, σιρόπια διάφορα, βούτυρο, μαρμελάδα, κρέμα, ζαχαρούχο, σαντιγύ, μπέικον, τυρί, φρούτα, παγωτό, σοκολάτα, κανελοζάχαρη, λεμόνι/ζάχαρη, σταφίδες κλπ κλπ, αλλού σαν πρωινό, αλλού σαν σνάκ κι αλλού σαν μέρος του κυρίου γεύματος. Είναι τόσο ευπροσάρμοστη συνταγή που σίγουρα έχετε τις δικές σας παραλλαγές. Εγώ εδώ ενδίδω στην βρετανοαμερικανική εκδοχή του pancake, τις Scotch pancakes, όπως τις λένε πάνω από το εδώ αυλάκι! Τις φτιάχνω σε αντικολλητικό τηγανάκι, μια που δεν έχω griddle, και τις τρώω για Κυριακάτικο πρωινό με στραγγιστό γιαούρτι (σόγιας), σιρόπι (maple syrup, agave syrup, brown rice malt syrup) ή μέλι, πασπαλισμένες με ξηρούς καρπούς ή μούσλι, και φέτες μπανάνας ή φράουλες την άνοιξη. Με σωταρισμένες φέτες μήλου σε κανελοζάχαρη είναι σαν μηλόπιτα :)
Γίνονται εξίσου νόστιμες στην veganονηστήσιμή τους εκδοχή, και μια που μπήκαμε στην νηστεία των Χριστουγέννων θα τους κάνω ασύστολη προώθηση σήμερα :)
Η πιο απλή μέθοδος για να θυμάστε την συνταγή αλλά και να διπλασιάζετε (ή τριπλασιάζετε!) εύκολα τις αναλογίες είναι:
1 κούπα αλεύρι*
1 κούπα γάλα**
1 κ.γ. baking powder
1 κ.σ. ζάχαρη (ή φρουκτόζη)***
1 αυγό****

*απλό, μίγμα άσπρο/ολικής/σίκαλης, gluten free, ό,τι προτιμάτε
** ή φυτικό γάλα σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού, βρώμης κλπ
*** μπορείτε να την παραλέιψετε αν θέλετε να τις φάτε με αλμυρή γαρνιτούρα (ή έτσι κι αλλιώς)
**** το παραλείπετε για την veganονηστήσιμη εκδοχή, κι αν βρείτε egg replacer βάλτε μια κουταλιά απ' αυτό (εγώ εδώ βρίσκω το Orgran Egg Replacer, είναι ένα μίγμα από άμυλο πατάτας, ταπιόκα και φυτικό κόμμι, αν δε το βρείτε παραλέιψτε το ή φτιάξτε τη δική σας εκδοχή μέ 1 κ.σ. κορνφλάουρ (για τις συνδετικές ιδιότητες του αυγού), 1/2 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ (για τις διογκωτικές ιδιότητες του αυγού) και λίγο νερό (για τον όγκο και την ποσότητα του αυγού) , να γίνουν αλοιφή και βάλτε τα στη θέση του αυγού).
Προαιρετικά επίσης μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα βανίλια, κανέλα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, σταφίδες, τριμμένο μήλο κλπ κλπ κλπ
Ανακατέψτε τα στεγνά υλικά, προσθέστε τα υγρά, ανακατέψτε ελαφρά να φτιάξετε ένα κουρκούτι, μην το πολυπαιδέψετε, ακόμα κι αν δε σας γεμίζει πολύ το μάτι. Βάλτε το αντικολλητικό σας να κάψει καλά, χαμηλώστε στο μέτριο και ρίξτε μια δόση μίγματος. Εμένα με βολέυει να φτιάχνω το μίγμα σε κανάτα, έτσι ώστε να το χύνω κατευθείαν στο τηγάνι, χωρίς μεσολάβηση κουτάλας, στην ποσότητα που θέλω (αν χρησιμοποιείτε μικρό τηγανάκι, μια δόση στο κέντρο, αν χρησιμοποιείτε μεγάλο, τότε περισσότερες δόσεις γύρω-γύρω, στο μέγεθος που θέλετε. Όπως ίσως να έχετε ήδη προσέξει και θαυμάξει, τα pancakes μας δεν έχουν καθόλου λιπαρά! (εκτός κι αν βάλετε το αυγό, οπότε έχουν λίγο). Αν το τηγάνι σας κολλάει (δεν θα πρεπε αν έχει κάψει καλά, αλλά λέμε τώρα), λαδώστε ελαφρώς. Μπορείτε ακόμα, αν επιμένετε, να προσθέσετε 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο/μαργαρίνη στο μίγμα, αλλά όπως είπαμε δεν χρειάζεται.
Μόλις η επιφάνεια του πανκεκίου αρχίζει να κάνει φυσαλίδες και τρύπες και να στεγνώνει, με μια σπάτουλα γυρίστε το από την άλλη κι αφήστε το ένα λεπτάκι ακόμα να ροδίσει. Η παράδοση θέλει το πρώτο να βγαίνει ψιλοαποτυχημένο, χρησιμοποιείστε το σαν δικαιολογία και φάτε το στα όρθια. Για το επόμενο θα δυσκολευτείτε όμως, γι'αυτό πάρτε το απόφαση ότι πρέπει να τα διατηρήσετε ζεστά μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Μπορείτε να τα κουκουλώνετε σε μια καθαρή διπλωμένη πετσέτα, μέσα στον φούρνο, στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Εγώ πάντως, τρώω το πρώτο μέχρι να γίνει το δεύτερο και το δεύτερο μέχρι να γίνει το τρίτο και πάει λέγοντας.
Αν δεν με μιμιθείτε, περιχύστε, πασπαλίστε, σερβίρετε !































ΥΓ: η τελευταία φωτο φιλοξενεί ως γκεστ σταρ τα χουρμαδομπισκοτάκια της Άλλης Αγγελικής που έγιναν τέλεια, τα συνιστώ!

26 comments:

Anonymous said...

yam yam....
τα λατρεύουμε εδώ...και τα τρώμε συνήθως για βραδυνό :)
μου αρέσει αυτή η υγειηνή εκδοχή...γιατί εγώ μέχρι τώρα έβαζα και λίγη μαργαρίνη...
ααααχ....μου άνοιξες την όρεξη...

heart n soul said...

ε, βράδιασε μις κουκ, ώρα για βραδινό :)

Μάγια said...

αχ τέτοια pancakes μου έκανε η φίλη μου η μαρία στο λονδίνο για κυριακάτικο πρωινό! με maple syrup είναι πολύ νόστιμες...όπως επίσης και με μερεντούλα!

heart n soul said...

κοριτσάκι με τα σπίρτα όνομα και πράμα μάγια, ε? Κολλάμε στο τζάμι και ξερογλυφόμαστε, πόσο σας νιώθω :)

kiki said...

Τηγανίτες...θύμισες των παιδικών μας χρόνων...Μιαμ!

Μάγια said...

το ξερογλύψιμο είναι διακριτικό, τα δικά μου τα σάλια έχουν λιώσει και το πληκτρολόγιο και το χαλί από κάτω! να 'στε καλά με τις ωραίες σας συνταγές και φωτογραφίες! :)

Αγγελική Ν said...

ΑΧ, μου θύμισες Κυρικάτικα μπραντς στην Κηφισιά, με παν κέικς, μαρμελάδες, φρέσκους χυμούς, εφημερίδες, μυρωδάτο καφέ, παιδιά, σκυλιά, γατιά, κλπ

Νομίζω ότι ξέρεις καλύτερα από μένα Άφρικανς! Δεν το ήξερα ότι τα λένε έτσι!

heart n soul said...

ούτε εγώ Αγγελική μας το 'ξερα, κλεμμένο το 'χω :)

elie said...

Εμείς οι κολασμένοι χαρακτήρες βάζουμε (ενίοτε) ψηφίδες σοκολάτας!
Τόσο ωραία εισαγωγή... γιατί με βασανίζεις με τόσο μικρούς χαρακτήρες? Ε?

Anonymous said...

Η φίλη μας η Χέλγκα, Καναδικής καταγωγής, μας κάνει καναδέζικο πρωινό με pancakes, maple syrup και πολλά άλλα καλούδια, που από πρωινό καταλήγει απόγευμα να αποχωριστούμε...Αφού έχουμε εξαντλήσει τα πάντα συζητώντας, διαβάζοντας εφημερίδες, κριτικάροντας συγγραφείς και κείμενα, πολιτικούς και γεγονότα, απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα της Καστέλλας.
Μαγικές στιγμές για όλους μας.

*Έχω βρει στην αγορά μια συσκευή της Tefal πάνω στην οποία ψήνεις 6 pancakes. Αλλάζοντας πλατώ έχεις μια συσκευή για μια μεγάλη κρέπα.
Ένα πολύ πρακτικό σκεύος αν θέλετε να βγαίνουν ομοιόφορφες οι τηγανίτες σας ή βάζοντας το στο κέντρο του τραπεζιού μπορούν οι καλεσμένοι σας να φτιάχνουν τις δικές τους τηγανίτες αλμυρές ή γλυκές.

heart n soul said...

elie μ' αρέσει πολύ η μετάφραση του choc chip σε ψηφίδες σοκολάτας:) Για τους μικρούς χαρακτήρες δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε, εμφανίζεται το κείμενο πρώτα με μεγαλύτερους χαρακτήρες και μετά με μικρότερους? Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Πάντως αν αυτό εννοείτε, δεν καταλαβαίνω γιατί, help anyone?, πηγαίντε View>Text size>larger, για ό,τι θέλετε να εμφανίζεται μεγαλύτερο

Ρωξάνη you've tried the real thing lucky girl! :) το πανκεκοεξάρτημα ακούγεται καλό. Εγώ έχω ένα κιτσάτο τηγανάκι που τις φτιάχνει επίσης κιτσάτες, σε σχήμα καρδιάς, τις σερβίρω ως heart pancakes with soul :)

Juanita La Quejica said...

Elie, τα βλέπεις μικρότερα τα γράμματα της Heart; Εγώ τα βλέπω ίδια με τα υπόλοιπα, με explorer. Δεν ξέρω η Κική που χρησιμοποιεί άλλο browser αν μπορεί να βοηθήσει.
Heart, βλέπω μας βάζεις και στο κλίμα των γιορτών με τα γκι! Κούκλα ειδικά η τελευταία σου φωτογραφία!
Μου αρέσει που δίνεις όλες τις εκδοχές, οπότε έχουμε έτσι περιθώριο επιλογής.

heart n soul said...

Juanita ίσως φταίει το ότι εδώ μας έχουν βάλει στο κλίμα από τον Οκτώβριο!
Η τελευταία φωτο ομορφαίνει με τα μπισκοτάκια - tribute της άλλης Αγγελικής που μας τα μαθε:)
Και, yes it's true, είμαι κόρη πολλαπλή!
Χαιρετίσματα στον Garcilaso:)

kiki said...

Με το μοτζίλα, κι εγώ βλέπω μικρότερα τα γράμματα στα ποστ της χαρτ. Στο ποστ για τις τηγανιτες τα βλέπω μικρά μέχρι την 2η φωτό. Από κει και κάτω οκ. Στο ποστ με το κέικ, από την 1η φωτό και κάτω όλα μικρά. Στον εξπλόρερ το ποστ με τις τηγανιτες όλα κανονικά ενώ στο ποστ με το κέικ μικρά είναι τα γράμματα με το γλυκαιμικό δείκτη.

heart n soul said...

Στα pancakes όλα τα γράμματα είναι ισομεγέθη και στο σοκοκέικ κανονικά στη συνταγή και μικρά στη σημείωση για το γλυκαιμικό δείκτη (αν είναι δυσδιάκριτα πείτε μου πλιζ, να μη τα χρησιμοποιώ), όπως δηλαδή τα βλέπετε με το εξπλόρερ. Αχ αυτοί οι κομπιούτορες...

Juanita La Quejica said...

Να κάνω μία πρόταση; Όταν τα γράφεις τα κείμενα σε word και όχι απευθείας στα drafts, επέλεξε 12άρι νούμερο γραμμάτων πριν την αντιγραφή στο εσωτερικό του blog, γιατί προφανώς ο "γκοτζίλας" δείχνει ό,τι έχεις αρχικά επιλέξει ενώ ο εξπλόρερ ... δεν ξέρω τί κάνει τελοσπάντων, πάντως τα δείχνει όλα ίδια, χαχα!
Όσο για τον Garcilaso, τον αποχαιρέτησα την Τρίτη. Τώρα ταλαιπωρούμαι με το "Τραγούδι του Πειρατή" ντου Espronceda και γενικότερα τον ρομαντισμό στην Ισπανική Λογοτεχνία, που μου φαίνεται σαν σοκολατάκι χωρίς ξηροκάρπια και με μάπα ιμιτασιόν σοκολάτα, αλλά δεν έχω και επιλογή... θα το φάω και θα πω και ένα πειρατικό τραγούδι, χαχα!

heart n soul said...

μα δεν αντρέπονται αυτοί οι Ισπανοί κονκισταδόρ να κάνουν ξενέρωτη ιμιτασιόν ποίηση? Τόση σοκολάτα πρώτης ποιότητος βρήκαν εκεί στο νέο κόσμο, τίποτα δεν έμαθαν? Θα έλεγα, ελλείψη ξηροκαρπίων, βάλτε λικεράκι, ίσως βοηθήσει :)

witchofdaffodils said...

τοιουτοτρόπως διαιτεύτε μανδαμ?
άλλα μου λέτε, άλλα κάνετε. και του βάλατε κι από πάνω χίλια δυο μπιχλιμπιδια, αλήθεια τι βάλατε?
θα περιμένω και γω πότε θα ερθω στας αγγλετερας να μου κάντε το πρωινό.

heart n soul said...

μα φίλτατη διαμαρτύρομαι εντόνως! Δεν προσέξατε τα μηδέν λιπαρά? Την ελαχιστοτάτη ζαχαρίτσα? Και για μπιχλιμπίδια ολίγον από σφενδαμόζουμον, πλούσιον σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, γιαουρτάκι σόγιας άπαχο και ολίγον μούσλι. Η δίαιτα θέλει καλοπέραση! (χρειάζεται δικηγόρο κανείς?)
Να κοπιάσετε να σας τρατάρουμε ενάρετα pancakes όποτε θέτε, για να πειστείτε :))

witchofdaffodils said...

α εντάξει τότε! τουτα δω τα μπιχλιμπιδια βρίσκονται στο ντουλάπι κάθε εναρετης νοικοκυράς!

ΥΓ υπάρχει γιαουρτάκι σόγιας, τι μου λέτε..

heart n soul said...

ναι, εδώ τουλάχιστον, κι είναι εξαιρετικό, για τέτοιες περιπτώσεις μάλιστα το βάζω αποβραδίς σε πολύ ψιλό τρυπητό και στραγγίζει και γίνεται σφιχτό σαν παχιά σαντιγύ. Η αποτοξίνωση μας κάνει πιο εφευρετικοδημιουργικούς:)

elie said...

Άρα ο mozilla(ς) ευθύνεται (όπως τα λέει η Κική τα βλέπω κι εγώ). Αυτό που λέει η Juanita ίσως να είναι μια (κάποια) λύση.

heart n soul said...

Πάντως το σύστημα View>Text size>larger μεγεθύνει όποια σελίδα σας δυσκολεύει

Vana said...

Χρωστάω ένα μπράβο-ευχαριστώ για τη συνταγή! Από πέρυσι που την είδα και τη δοκίμασα τη φτιάχνω ανελλιπώς! Σήμερα, επειδή είχα αρκετό βιολογικό καλαμποκάλευρο, τα έφτιαξα με αυτό και είναι επίσης σούπερ γευστικά!

heart n soul said...

vana πόσο χαίρομαι! μ'αρέσουν πολύ τα γλυκά με καλαμποκάλευρο, ωραία ιδέα, θα τη δοκιμάσω, ευχαριστώ! αν έχεις κι άλλο καλαμποκάλευρο δες και τη συνταγή με την κολοκύθα που είναι και η εποχή της τώρα

Anonymous said...

i suntagi apla ta spase!!!telos!!!!eimai tosa xronia kai tis paleuw...apla kai sunoptika!!!ki apo geusi....ax!!!tis efaga me meli apo to xwrio kai fraoules kai mpananes!!!tha tis xanakanw!!!!!!thanks!!!!!!!!!

fo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...