Saturday, March 22, 2008

Νηστήσιμα ελληνοκινέζικα ανοιξιάτικα ρολά (ή πίτα;;)

Μια προσαρμογή της κλασικής κινέζικης συνταγής για ανοιξιάτικα ρολά στα ελληνικά ανοιξιάτικα δεδομένα της σαρακοστής. Προέκυψε μετά από 3 «μεταλλάξεις» *.
Χρειαζόμαστε
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 κομμάτι περίπου 3 cm ginger
-2 κουταλιές σούπας αραχιδέλαιο ή ηλιέλαιο (όχι παραπάνω!)
-200 γρ ωμές γαρίδες καθαρισμένες (ή λίγο περισσότερες, ανάλογα με το γούστο και τη χοληστερίνη μας)
-2 φλ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
-2 φλ ψιλοκομμένο λάχανο
-1 φλ λεπτά μπαστουνάκια καρότου
-1 φλ ψιλοκομμένο μίσχο σέλερι
-½ κουταλάκι αλάτι
-½ κουταλάκι πιπέρι
-1 κουταλάκι σησαμέλαιο κινέζικο (μόνο αυτό έχει το τυπικό άρωμα)
Τρίβουμε το σκόρδο και το ginger. Κόβουμε τις γαρίδες σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε τη μια κουταλιά λάδι σε wok ή τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και το ginger. Προσθέτουμε τις κομμένες γαρίδες και τις ψήνουμε ελαφρά. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τη δεύτερη κουταλιά λάδι και το κρεμμυδάκι και σωτάρουμε (μην πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε και τα λαχανικά και ψήνουμε 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας. Κατεβάζουμε από το μάτι, προσθέτουμε τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και το σησαμέλαιο.Από δω και πέρα μπορούμε να συνεχίσουμε φτιάχνοντας ρολάκια (περίπου 20 βάζοντας μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο καθένα) ή μια μικρούλα πίτα *. Στις φωτογραφίες βλέπετε και τις δύο εκτελέσεις με τις παραπάνω ποσότητες.
Τα ρολάκια μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Αυτά της φωτογραφίας είναι τηγανισμένα, αλλά δεν συνιστώ το τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία (γενικά) επειδή αφ΄ενός μεν ρίχνουμε μετά το λάδι στις αποχετεύσεις (δε νομίζω να έχει στη γειτονιά σας κάδο για ανακύκλωση λαδιού) και είναι πολύ ρυπογόνο, και αφ΄ετέρου γεμίζει τηγανίλα το σπίτι. Επιπλέον, αν δεν διαθέτετε φριτέζα με θερμοστάτη ή τουλάχιστον γκάζι για να αντιδράτε άμεσα στις αλλαγές θερμοκρασίας, χρειάζεται πολλή προσοχή να μην κάψει πάρα πολύ το λάδι, γιατί και εξαιρετικά ανθυγιεινό είναι και (ειδικά στην περίπτωση) τα ρολάκια επαναστατούν, χοροπηδάνε και γδύνονται (ξετυλίγονται). Και βέβαια αν τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία, τότε με αραχιδέλαιο (φιστικέλαιο) ή άλλο ειδικό λάδι που αντέχει περισσότερο τις ψηλές θερμοκρασίες (κάποτε θα φέρω κάποια στοιχεία που έχω για να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με το τι λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε χρήση). Και οπωσδήποτε στράγγισμα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σχετικά με το φύλλο τώρα:
για τα ρολάκια, χρησιμοποίησα έτοιμα φύλλα για springrolls 22x22 cm και για την πιτούλα το μόνο φύλλο που βρίσκω εδώ έτοιμο (ομολογώ την αμαρτία της τεμπελιάς), που είναι το πολύ λεπτό (και εντελώς ακατάλληλο για την περίπτωση). Συνιστώ ν΄ανοίξετε φύλλο (βέργας) ή ν΄αγοράσετε το πιο χοντρό φύλλο («χωριάτικο» νομίζω το λένε) * για την πίτα, αλλά και για ρολά, αν δεν βρείτε τα ειδικά φύλλα για springrolls.
Αν πρόκειται να τηγανίσουμε, δεν λαδώνουμε το φύλλο. Βρέχουμε με λίγο νερό στην άκρη για να κολλήσει, και πιέζουμε ελαφρά. Αν πρόκειται να ψήσουμε, λαδώνουμε ελάχιστα (τονίζω το ελάχιστα) και το ταψί και το φύλλο και ψήνουμε σε μέτρια-χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει.
Το σερβίρισμα
Στις φωτογραφίες τα ρολά είναι σερβιρισμένα με μια έτοιμη σάλτσα για springrolls και με σάλτσα σόγιας με λίγο σουσάμι. Η πίτα με μια ταϊλανδέζικη γλυκο-ξινο-καυτερή σάλτσα (ναι, μου έπεσε πολλή πάνω στην πίτα - θέλει πολύ λιγότερη) την οποία και συνιστώ - και για τα ρολά εννοείται, ή μάλλον κυρίως γι αυτά. Μπορείτε βέβαια να σερβίρετε και τις δύο εκδοχές –και ιδιαίτερα την πίτα- χωρίς σάλτσα.
Συνταγή για την ταϊλανδέζικη γλυκο-ξινο-καυτερή σάλτσα
-μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά (γλυκιά)
-2 σκελίδες σκόρδο
-2 καυτερές πιπερίτσες (ανάλογα με το γούστο μας και με το πόσο καίνε)
-¾ φλ ζάχαρη
-¾ φλ ρυζόξιδο (από κινέζικα παντοπωλεία) ή άλλο ξίδι με ουδέτερη γεύση και περίπου 5% οξύτητα (ή αραιώνουμε το ξίδι που έχουμε – βάλτε λίγο στην αρχή και προσθέστε αφού δοκιμάσετε κανα 20λεπτο αργότερα)
Χτυπάμε στο blender όλα τα υλικά μαζί. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με ¼ λίτρου νερό και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να πήξει ελαφρά (περίπου μισή ώρα). Συνοδεύει ιδιαίτερα καλά springrolls και άλλα μεζεδάκια, όπως λαχανικά τηγανισμένα σε κουρκούτι με μπαχαρικά και κεφτεδάκια (από κρέας ή λαχανικά).
* Ο λόγος που δεν έφερα τη συνταγή μέχρι τώρα, οι μεταλλάξεις και άλλες λεπτομέρειες στα σχόλια και περισσότερες φωτογραφίες εδώ – μην καταναλώσω και όλη τη «βιτρίνα» του blog μας !

17 comments:

άλλη Αγγελική said...

Καταθέτω τώρα κι αυτή τη συνταγή που κατέγραψα χάρις στην ίωση, αν και ξέρω ότι σας «βομβάρδισα» αυτές τις μέρες, μια και από τη Δευτέρα και επί 2 εβδομάδες δε θα έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο και μέχρι τότε θα κοντεύει να τελειώσει η νηστεία. Προλαβαίνω-δεν προλαβαίνω ν΄απαντήσω σε λίγα σχόλια.

Όπως έγραψα ήδη, η συνταγή προήλθε από τα κινέζικα ανοιξιάτικα ρολά με 3 «μεταλλάξεις». Η πρώτη ήταν η αφαίρεση κάποιων δυσεύρετων υλικών καθώς και χοιρινού και κοτόπουλου με ταυτόχρονη προσθήκη επιπλέον γαρίδας. Αυτήν βλέπετε και στις φωτογραφίες των ρολών. Το ερευνητικό μάτι μπορεί να διακρίνει ότι η γέμιση των ψημένων ρολών είναι πιο σκουρόχρωμη. Αυτό συνέβη επειδή η αρχική συνταγή περιείχε και σάλτσα σόγιας ανακατεμένη με νερό και cornflour. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο λασπερό και δεν μας ενθουσίασε.

Έτσι στην επόμενη εκτέλεση αφαιρέθηκαν τα συγκεκριμένα υλικά. Επίσης τροποποιήθηκαν λίγο οι αναλογίες των υπόλοιπων, καταλήγοντας στις αναλογίες υλικών που σας έδωσα. Χρησιμοποιήθηκαν πάλι έτοιμα φύλλα springrolls. Αυτή η δεύτερη μετάλλαξη μας ικανοποίησε πολύ – τα διάφορα υλικά είναι ελεύθερα και αφράτα μέσα στα ρολάκια. Την εκτέλεσή της βήμα προς βήμα βλέπετε στις πρώτες φωτογραφίες.

Στη συνέχεια μου ήρθε η ιδέα της πίτας, σαν πιο εύκολης, πιο υγιεινής και πιο κοντινής στα ελληνικά δεδομένα, χωρίς «εξωτικά» φύλλα και αντιοικολογικά τηγανίσματα : η τρίτη «μετάλλαξη». Πριν σας την προτείνω ήθελα να δοκιμάσω τη γεύση της και να βρω τις αντίστοιχες σωστές ποσότητες υλικών. Φύλλο καλό δεν υπάρχει εδώ, οπότε ανασκουμπώθηκα ν΄ανοίξω σπιτικό (εννοώ φύλλο βέργας).
Όμως... ο βοηθός μου είχε άλλη γνώμη... Πώς ήταν δυνατόν να του χαλάσω χατήρι; Ξέμπλεξα λοιπόν με έτοιμο φύλλο – πολύ λεπτό – δε μου άρεσε.

Έτσι ξέμειναν οι φωτογραφίες στο pc και περίμεναν να... πάρει άδεια ο βοηθός μου :-D. Τελικά (και με την ευκαιρία της ίωσης) προτίμησα να σας γράψω συνταγή και προβληματισμούς και να αφήσω κάποιες τολμηρές από σάς να πειραματιστούν. Άλλωστε και τα ρολάκια παρά τις υγιεινιστικές και οικολογικές ενστάσεις μου νοστιμότατα είναι. Θα ήθελα πολύ να μας πείτε το αποτέλεσμα, κι ας είναι για πέταμα – μπορεί τελικά να βγει τέρας με τόσες μεταλλάξεις!

Juanita La Quejica said...

Τον βοηθό τον δανείζεις; Φέρτον μαζί σου τώρα που έρχεσαι, να τον γνωρίσουμε!
Κατά τα άλλα, I´m impressed!
Μου αρέσουν πολύ τα spring rolls και ομολογώ ότι μέχρι στιγμής έχω αγοράσει μόνο έτοιμα (εξαιρετικά αυτά του κρητικού στα Εξάρχεια που έχουμε ξαναναφέρει το μαγαζί του).
Με βάζεις σε πειρασμό. Αλλά για φούρνο μόνο, για τηγάνι με τίποτα... θα νομίζω ότι μου μυρίζει η κουζίνα 1 εβδομάδα.

kiki said...

A. Έκατσες κι έκανες τόσο φασαριόζικηη συνταγή;;; Εντυπωσιάστηκα!
ΒΟΥ. Μπορώ να δανειστώ το βοηθώ τη Δευτέρα; ή έστω έναν από τους άλλους βρε παιδί μου...θα βρω κάποιον να μπορεί ε;

άλλη Αγγελική said...

Τι λέτε καλέ που θα σας φέρω το βοηθό μου! Να είσαστε καλύτεροι εργοδότες και να με παρατήσει; Δε σφάξανε!

Χουα, θα μυρίζει η κουζίνα μια εβδομάδα. Δε θα νομίζεις. Πάντως στο φούρνο ρολάκια είναι η μονη εκδοχή που δε δοκίμασα. Παλιότερα είχα φτιάξει με επιτυχία αλλά με τελείως διαφορετική γέμιση (μπουρεκάκια με μπεσαμέλ, τυρί, αρακά και πιπεριές).

Πατριώτισσα, δεν τα έκανα όλα με μια! Τρεις φορές ασχολήθηκα. Και δεν έχει τόση φασαρία, αν έχεις έτοιμο φύλλο - μόνο η κοπή των λαχανικών είναι μανούβρα, αν δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά εγώ (όπως βλέπεις στις φωτό) τα έχω.

ΕΛΕΝΑ said...

Εντυπωσιάστηκα επίσης, αλλά διπλά από τις προλαλήσασες;-))
Οχι για την φασαριόζικη συνταγή, διότι πλέον μ΄αυτά που έχω δει να κάνεις,(μέχρι και 10 φύλλα ν' ανοίγεις με τα χεράκια σου), τίποτα δεν μου φαίνεται απίστευτο:P
Αλλά για την επιλογή των βοηθών σου, στους οποίους προφανώς οφείλεται και η επιτυχία των συνταγών σου,πάντα με την δική σου καθοδήγηση βέβαια:P

άλλη Αγγελική said...

Α! Κικίτσα, τώρα τό 'πιασα για τη Δευτέρα! Γιορτάζουμε, ε; Για να μην το ξεχάσω την Τρίτη (γύρευε τι θα αντιμετωπίσω!) ευχές από τώρα. Και καλή επιτυχία στα μαγειρέματα!

άλλη Αγγελική said...

Ελενάκι, για να πετύχει μια συνταγή το διώχνω το παλιόπαιδο! Αλλιώς δε μου μένει μυαλό και τα χέρια μου τρέμουν! Θυμάσαι την παταγώδη αποτυχία μου στα τυροπιτάκια; Ε, λοιπόν, τώρα κατάλαβες πού οφείλεται ;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Στην παρουσία του βοηθού?? Αυτός έφταιγε για τα τυροπιτάκια???

άλλη Αγγελική said...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, Έλενα! Τι υπονοείς;
:-PPPP

ΕΛΕΝΑ said...

Καλέ φέρε το παιδί εδώ, που στο ζητάνε και τα κορίτσια;-))
Να γνωρίσει και την πατρίδα σου, να το ταίσουμε και κανένα τυροπιτάκι, να του μάθουμε να φτιάχνει και τυροπιτάκια για να σε ξεκουράζει. Εσένα σκεφτόμαστε δηλαδή, μην νομίζεις ότι είμαστε ιδιοτελείς:PPPP

kiki said...

:-)

άλλη Αγγελική said...

Έλενα :-PPPP

Αγγελική Ν said...

Το έχω πει! Όλα είναι θέμα έμπνευσης! Και εσύ, είναι φανερό, ότι έχεις! Ένα ερέθισμα, ένα κάτι τι (που λένε)!
Αφού το παιδί είναι απασχολημένο, δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, μιας και θα περνάω αύριο από Ελβετία, γράψε μου το τηλέφωνό του... Να ανταλλάξουμε απόψεις για τα λάδια!

Αγγελικούλα, εκτός από κάθε μέρα, μήπως γιορτάζεις και εσύ 25 Μαρτίου? Σε κάθε περίπτωση χρόνια πολλά! Πολύ ωραία τα ανοιξιάτικα ρολά! Λέω να δοκιμάσω να τα κάνω στο φούρνο!

άλλη Αγγελική said...

Πα πα πα! Λυσσάξατε όλες με το παιδί! Θα μου το ματιάξετε, μπρε!

Συνονοματούλι, κάν΄τα και πες μας (είπαμε ότι εγώ δεν τα έχω κάνει έτσι, οπότε θέλω πολύ ν΄ ακούσω τη γνώμη και την εμπειρία σου, όπως και της Χουανίτας).

heart n soul said...

άλλη μια ΑΑ συνταγή! πολύ ωραία αγγελική, και η σάλτσα και η φωτό βήμα βήμα στο άλμπουμ, θα την επιχειρίσω, γιατί μ'αρέσουν πολύ τα σπρινγκ ρόλς αλλά κι εγώ μόνο έτοιμα και τηγανητά έχω φάει μέχρι τώρα.

άλλη Αγγελική said...

Καλή επιτυχία, Καρδούλα!

"ζαχαρούλα.." said...

ωραίο blog... συγχαρητήρια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...