Παραποιώντας ελαφρώς τα λόγια της αείμνηστης Σωτηρίας Μαρκαντωνάτου, θα μπορούσα να πω ότι "οι δρόμοι του γλυκού κρασιού οδηγούν στο Pedro Ximénez".
Ένα θαυμάσιο δείγμα του προσέφερε στους Αθηναίους οινόφιλους το Grupo Estévez, στην έκθεση της ΓΕΝΚΑ που έγινε στις Εσπερίδες του Χίλτον, την περασμένη Κυριακή 5 Οκτώβρη. Οι αδερφές Καρακώστα για άλλη μια χρονιά μας χάρισαν μία άρτια οργανωμένη έκθεση με συμμετέχοντες κάποιους από τους σημαντικότερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο και τις ευχαριστούμε.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το GENKA WINE FAIR 2008 μπορείτε να διαβάσετε από τον ειδικό.
Εγώ θα περιοριστώ να συμπληρώσω κάποια σχόλια για λίγα κόκκινα κρασιά που μου έκαναν εντύπωση. Ξεχώρισα το Nuits St.Georges 1er Cru Les Porets του Faiveley από την Βουργουνδία, που όμως τα 63€ το μπουκάλι προτεινόμενη τιμή το κάνουν απαγορευτικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας. Θα ήθελα πάντως να έχω 10 μπουκάλια από αυτό το δυνατό εξαιρετικό κρασί, για να τα πιούμε στην 25η ή και στην 30η επέτειο γάμου μας (προς το παρόν διανύουμε τον 18ο χρόνο).
Ίσως να έκανα την "θυσία" και για το αγαπημένο μου Brunello Di Montalcino του Gianni Brunelli προς 58€, κρασί με υπέροχο άρωμα που πραγματικά ξεχωρίζει και κάθε γουλιά του σε ταξιδεύει μέχρι την Τοσκάνη, αν και δυστυχώς για τους "οπαδούς" του ακόμα και στην περιοχή παραγωγής του δεν έχει ιδιαίτερα χαμηλότερες τιμές (σε αντίθεση με τα κρασιά των ισπανών παραγωγών που κοστίζουν αρκετά φθηνότερα στην Ισπανία).
Το pinot noir Mas Borrás του Miguel Torres, αν και μου το είχαν προτείνει από καιρό, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε (ακόμα και αν δεν κόστιζε 43€), σε αντίθεση με το Selección Celeste από την Ribera del Duero, που μας εντυπωσίασε με το έντονο πικάντικο άρωμα, την φρουτώδη γεύση από ώριμα βατόμουρα και κεράσια και το πυκνό σώμα του, στην τιμή των 16€.
Ύστερα από πρόταση της Ελένης Καρακώστα, οδηγηθήκαμε στον αυστραλέζικο οίκο Penfolds και εκεί υπήρχε για μένα η μεγάλη έκπληξη, το Koonunga Hill Shiraz Cabernet, μία πραγματική έκρηξη φρούτων του δάσους στον ουρανίσκο, με ελαφρώς γλυκό τελείωμα, στην εξαιρετική για το προϊόν τιμή των 16€.
Στην ΓΕΝΚΑ ο Γιάννης Κ. μας σύστησε και τον Θάνο Ντούγκο που μας διαβάζει τακτικά (εξαιρετικοί οι Μεθυστάνες του που δοκιμάσαμε ύστερα από προτροπή του Γιάννη αλλά που δεν υπήρχαν στην έκθεση), τον οποίο θα επισκεφθεί εντός των ημερών στο Κτήμα Ντούγκου και θα μας έχει σύντομα ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα.
Εν αναμονή λοιπόν και ... Καλά Κρασιά!
6 comments:
Aς όψεται η ίωση που δεν μας άφησε να έλθουμε κι εμείς, ξέρεις πόσο πολύ το θελα!!
Είμασταν οικογενειακώς σε κατάσταση .... "Καλά Κρασιά":P
ΧΑΧΑ! Περαστικά σας Ελενάκι!
Του χρόνου να είμαστε καλά, να πάμε παρέα.
Εντός των ημερών; Στη βράση κολλάει το σίδερο.
Σήμερα το μεσημέρι επιστρέφοντας σταμάτησα στα Τέμπη στον Θάνο και πέρασα ένα εξαιρετικό μεσημέρι!
Ανάρτηση προσεχώς...
Για την ΓΕΝΚΑ μια χαρά τα είπες!
Εξαιρετικές οι σημειώσεις σου. Επαυξάνω και για το Αυστραλέζικο Shiraz Cabernet αλλά και για το Brunello di Montalcino.
Βουργουνδία σημείωσα κάποια καλή και εγώ σε πιο προσιτή τιμή. (Δεν έχω πρόχειρο το μπλοκ)
Καλά τα είπατε, καλά τα ήπιατε, βλέπω. Μπράβο, και σε άλλα με υγεία!
Το λοιπόν, ενώ από την οργάνωση της ΓΕΝΚΑ έμεινα πολύ ευχαριστημένη, από τα κρασιά περίμενα περισσότερα. Δηλαδή λίγα απ αυτά μου άρεσαν. Δεν ξερω γιατί αλλά περίμενα περισσότερα από τα μπορντώ.Ξεχώρισα κάπως το Mouton Cadet Rouge (Baron Philippe de Rothschild)από γαλλικό κρασί κόκκινο. Μου άρεσαν όμως περισσότερο απ΄όλα το Arboleda Shiraz της Χιλής και αρκετά το Arboleda Cabernet Sauvignon πάλι της Χιλής. Αρκετά καλό βρήκα το Napa Valley cabernet sauvignon (phelps-Καλιφόρνια) και λίγο το Rioja gran reserva (Marques de Caceres).
Βεβαίως επειδή πίνω και λευκά κρασιά, δοκίμασα δύο: Pouilly fume les perrefeux (Langlois-chateau) που πολύ μου άρεσε καθώς και το Pouilly fuisse fut de chene (Georges Duboeuf) που επίσης βρήκα πολύ καλό.
΄Ομως θα συνεχίσω (παρά την ακρίβεια τους συγκριτικά) να αγοράζω ελληνικά κρασιά γιατί έχουμε κάμποσα πολύ καλά.
Όπως επίσης θέλω να πω πως καλό κρασί ειναι αυτό που σου αρέσει τη δεδομένη στιγμή. Ζωντανός οργανισμός ο καθένας από μας, ζωντανός οργανισμός και το κρασί, θέλουν τη χημεία τους.
Post a Comment