Monday, November 06, 2006

Λακωνικά μεζεδοκαμώματα

Η υπόσχεση στο Γιάννη να πιούμε κάποια στιγμή ένα ουζάκι με παστό ή σύγλινο όπως είναι γνωστότερο στο πανελλήνιο στάθηκε η αφορμή για τούτο το μάζεμα. Είπα λοιπόν ότι θα μαζευτούμε και θα γεμίσουμε τα πιατάκια μας με ότι υπάρχει στο ντουλάπι και το ψυγείο. Ομως στη πορεία λέω δεν φτιάχνω και κανα δυο μεζεδάκια. Οχι πειραγμένα πράγματα όμως. Τι; Οι τύποι είναι γκουρμέ; Α όλα και όλα απόψε θα φάνε λακωνικά. Τελεία – παύλα. Εισηγήσεις της Χουανίτας να μπούν ξηροκάρπια στο τυρί που θα έφτιαχνα απορρίφθηκαν πάαραυτα. Ελα μου όμως που η λακωνική γη δεν φημίζεται και για τις πολλές κατάδικές της συνταγές. Ο μέλανας ζωμός φαίνεται επηρέασε τούτο το τόπο. Στύβω το μυαλό μου και γράφω σβήνω τη λίστα. Καταλήγω στα εξής:

 Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο
 Μπακαλογιαπράκια
 Κολοκυθοκεφτέδες
 Φασόλια μαυρομάτικα με χόρτα
 Προπύρα
 Λουκάνικο με πορτοκάλι ψητό
 Παστό
 Σφέλα σκέτη αλλά και σαγανάκι
 Φρεσκοπηγμένο τυρί
 Αγγουροντομάτα
 Ψωμί ζυμωτό σταρένιο αλλά και ολικής άλεσης
 Κυδώνια ψητά

Καλές οι λίστες αλλά για να δούμε πως τελικά υλοποιούνται.
Για το μπαρδουνιώτικο η Ντίνα Κ. έχει γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο. Μιας και η μάζωξη θα ήταν μεζεδοκατάσταση το μετέτρεψα σε μεζέ χρησιμοποιώντας κοτόπουλο φιλέτο (μπούτι και στήθος), που έκοψα σε μπουκιές και βέβαια έβαλα σφέλα (σκληρό τυρι «της φωτιάς» για τους μη γνωρίζοντες).

Τα μπακαλογιαπράκια είναι ντολμάδες με μπακαλιάρο παστό. Υπάρχει συνταγή του Ανδρέα. Καλή η ιδέα άλλα ποιος τυλίγει; Μιας και είμαι γνωστό τεμπελχανείο τη λύση μου τη δίνει ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος με τον τεμπελοντολμά. Εξηγούμαι. Στρώνουμε τα φύλλα (έβαλα αμπελόφυλλα) σε ρηχή κατσαρόλα καλά λαδωμένη να μην κολλήσουν, ώστε να καλυφθεί καλά ο πάτος και τα τοιχώματα.

Βάζετε τη γέμιση και την στρώνετε όμορφα. Καλύπτετε επάνω με φύλλα, γυρίζετε και τα πλαϊνά μέσα. Τρύπησα σε μερικά σημεία με οδοντογλυφίδα, έριξα αλάτι πιπέρι, λεμόνι, λάδι και νερό να το σκεπάζει. Εβαλα και ένα πιάτο από πάνω να συγκρατεί τα φύλλα. Αν στους γνωστούς ντολμάδες χρειάζεται μια φορά εδώ είναι απαραίτητο. Το έβαλα να βράσει σε σιγανή φωτιά. Για να το σερβίρετε το τουμπάρετε σε μια πιατέλα, όπως ξεφορμάρετε το κέικ. Είναι ξεκούραστο αλλά και όμορφο στο σερβίρισμα.

Στην πατρίδα μου φτιάχνουν κολοκυθοκεφτέδες με κίτρινο κολοκύθι και ταραμά. Ταραμά ξέχασα να πάρω και τελικά αποφάσισα να κάνω τεμπελοκολοκυθοτυρόπιττα. Κίτρινο κολοκύθι, αυγά, φέτα, γάλα, δυόσμος και φαριν απ. Ψήσιμο και έτοιμη.
Τα διάφορα χόρτα, γνωστά και ως τσιγαρολάχανα, είναι καλή παρέα στα μαυρομάτικα. Εμένα μου αρέσουν πιο πολύ χωρίς τομάτα. Τσιγαρίζω κρεμμύδι με λάδι, προσθέτω τα χόρτα και τα αφήνω να σιγοβράσουν. Προσθέτω τα μαυρομάτικα βρασμένα και τα αφήνω να ανακατευθούν οι γεύσεις. Στο σερβίρισμα προσθέτω λίγο λάδι και λεμόνι.

Προπύρα, η πίτσα κάποιων χωριών της Λακωνίας, κυρίως της περιοχής του Ζάρακα. Κατά το ζύμωμα κρατούσαν ένα κομμάτι ζυμάρι και στο φούρνισμα του ψωμιού το έβαζαν σε ταψί, το πατούσαν με τα δάχτυλα, και στην πιο απλή μορφή έριχναν λάδι και αλάτι, αλλά και τομάτα, ριγανη, παστό.Το έβαζαν να ψηθεί έξω-έξω στο φούρνο , κοντά στη θράκα με τα κάρβουνα, δηλαδή προ της πυράς. Εξ ου και το όνομα. Η αφεντιά μου σ’ένα κομμάτι ζυμάρι έβαλα φρέσκια τοματούλα, κομματάκια σφέλας, ρίγανη και λάδι.

Τα υπόλοιπα της λίστας μπήκαν στα πιατάκια και περίμεναν τους ορεξάτους συνδαιτημόνες. Ο Γιάννης στον ντορβά του έκρυβε μελιτζάνες τουρσί της μανούλας του (super), νερολιές, φέτα και γραβιέρα Τρίπολης, σφέλα Καλαμάτας, λαλάγγια μανιάτικα.
Μπήκαν όλα στο τραπέζι (η άθλια ξέχασα τα λαλάγγια, συγνώμη Γιάννη) τσουγγρίσαμε τα ποτήρια μας με κρασάκι Σπαρτιάτικο και άναψαν τα πιρούνια. Στο τέλος ήρθε η απογειωτική σοκολατένια δημιουργία της Νένας μαζί με το υπέροχο λικέρ βύσσινο της Χουανίτας. Σε κάποια γωνίτσα χώρεσαν και τα κυδώνια με συνοδεία παγωτού.

Ευχαριστώ για την όμορφη βραδιά. Νάστε καλά και να με τιμάτε με την παρουσία σας. Ποτέ δεν πίστευα ότι μέσω του διαδικτύου θα γνώριζα τόσο ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ευχαριστώ Αντώνη για τούτη τη γωνιά. Ας προσπαθήσουμε όλοι να την κρατήσουμε έτσι όπως τη γνώρισα. Ζεστή, δοτική, ανθρώπινη.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ.

11 comments:

Anonymous said...

Το μπαρδουνιώτικο και το γιαπράκι δεν φαίνονται, αλλά δεν ξεχνιούνται! Για τον αργιλέ κουβέντα ε; Και πάλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Anonymous said...

Καλεεεεεεεεεεεεεεεεεεεέ! Τι τραπέζι είναι ετούτο;;;;
Κυρία, κυρία, έχω απορίες...εκείνο το άσπρο στη φωτό, τι είναι; Το τυρί; Η σφέλα;
Άλλη απορία: Τα λαλάγγια τι είναι ακριβώς;
Να'στε καλά βρε παιδιά, να συναντιέστε και να καλοπερνάτε! Και εις άλλα!
Κική

Anonymous said...

Τι΄ν΄τούτο, μάνα μ΄;;;;

Anonymous said...

Ναι βρε για τον αργιλέ τίποτε;
(Ευτυχώς που δεν έχετε φωτογραφίες!!! ή μήπως έχετε;;;;)

Άσε που τώρα που το διαβάζω ξανά, η Σταυρούλα το λέει ξεκάθαρα στην αρχή. Από εμένα ξεκίνησαν όλα!
Σε εμένα χρωστάτε το υπέροχο φαγητό της!!!!
Ούτε ένα ευχαριστώ δεν μου είπατε...

Juanita La Quejica said...

Ναι Γιάννη, δίκιο έχεις! Εσένα πρέπει να ευχαριστήσουμε! Ουστ βρε! Που δεν θύμησες στην κοπέλλα να βγάλει τα λαλάγγια και παράτησες και την βυσσινόκα μου!
Κική το τυρί της Σταυρούλας είναι, όλα τα λεφτά, δεν σου λέω τίποτα! Εξαιρετικό στο τηγάνι!
Αγγελική, είδες μωρέ πως κακοπεράσαμε; Και να σκεφτείς ότι ένα σωρό πράγματα δεν υπάρχουν σε αυτές τις φωτογραφίες. 1 κιλό μας κόστισε το τραπέζωμα με τα λακωνικά μαγειρέματα! Το θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια!

Anonymous said...

Kυρ αντιμινιστράτορα περικαλώ να μπεί και η τελευταία παραγραφος του άρθρου. Ορίστε μας πλάκωσε η λογοκρισία.
Εσταλησαν ντοκουμέντα με αργιλέδες και μαγικά χεράκια.
Γιάννη τα σχετικά δικά σου στην espresso της Κυριακής.
Ναστε καλά όλοι και σας ευχαριστώ για την όμορφη βραδιά.

Anonymous said...

Μας συγχωρείτε, νομίζαμε ότι αφορούσε σε άλλο site η τελευταία παράγραφος, θα το διορθώσουμε πάραυτα!

Hungry For Life said...

Έτοιμο! Με όλα τα φωτογραφικά ντοκουμέντα συνοδευτικά...

Anonymous said...

Η τελευταία μου αρέσει με το μαγικό χεράκι.

Katerina ante portas said...

Ω αγαπητή συμπατριώτισσα πως μου διέφυγε το μαγικό σας τραπέζι!

Πολύ ωραία! Μήπως πρέπει να καταχωρηθούν και οι συνταγές; Λίγες τις έχουμε..

Καλή σας συνέχεια

Juanita La Quejica said...

Μαγικό δεν λες τίποτα Κατερινάκι. Είστε όλες τόσο αξιαγάπητες οικοδέσποινες οι εκ Λακωνίας ορμώμενες;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...