Sunday, November 26, 2006

του κοσμου τα καλα


..τραπεζι γιορτης..της δικης μου γιορτης και του πατερα μου..
στελλα και στελιος..
σαν Βορειοι λοιπον..(ασχετα εαν η καταγωγη ειναι απο Κρητη..
οταν λεμε πως τρωμε του δινουμε να καταλαβει..
..θα δειτε μικρο μερος των εδεσματων..υπηρχαν κι αλλα πολλα μεζεδακια..
ολα μαγειρεμενα απο τη μαμα..μονο τα γλυκα και η σαλατα δικα μου..
μια σαλατα πολυ νοστιμη και δροσερη..φτιαγμενη με ψιλοκομμενο μπολικο
μαρουλακι,ξινομηλα κομμενα σε κυβους,ψιλοκομμενες πρασινες πιπεριες,
λιγο σελερι,4 αβγα σφιχτοβρασμενα σε ροδελες,μαιντανο..και
ενα υπεροχο ντρεσσινγκ φτιαγμενο με μιση κουπα μαγιονεζα,1/4 κουπας
κρεμα γαλακτος,1/4 κουπας κρασι ασπρο..αλατακι...πιπερακι...


η κολοκυθα..γεμισμενη με του κοσμου τα καλα..με παραπεμπει παντα στην μαγικη
κιτρινη κολοκυθα που μεταμορφωθηκε σε αμαξα για χαρη της σταχτοπουτας..
εχει υπεροχη γευση..διαφορα τυρια..που συνδυαζονται περιφημα με τη γλυκια
και τρυφερη σαρκα της.

υλικα για 4 ατομα

μια κολοκυθα 1,5 περ κιλ.
300γρ μπεσαμελ,
1 αβγο
4 κουταλιες κρεμα γαλακτος
30γρ παρμεζανα
200γρ διαφορα τυρια
30 γρ βουτυρο
αλατι πιπερι

κοψτε το πανω μερος της κολοκυθας κι αδειαστε την χωρις
να καταστρεψετε το εξωτερικο ,πεταξτε τους σπορους.
Κοψτε το εσωτερικο σε λεπτες φετες και μαγειρεψτε το σε
αλατισμενο νερο για 10'και μετα στραγγιστε το μιγμα..
..αλατειστε και πιπερωστε το εσωτερικο της κολοκυθας.
..ανακατεψτε τη μπεσαμελ με το αβγο,την κρεμα γαλακτος
τη μιση παρμεζανα, και προσθεστε αλατι και πιπερι..
ξαναγεμιστε την κολοκυθα εναλασσοντας τη γεμιση με στρωματα
μπεσαμελ,το μιγμα της κολοκυθας και τα τυρια σε φετες.
..προσθεστε πανω απ ολο το μιγμα την υπολοιπη παρμεζανα που
ειχατε φυλαξει με το βουτυρο.
..ψηστε την κολοκυθα σε φουρνο προθερμασμενο,στους 190οC
για 50' περιπου μεχρι να ροδισει..


το κυριως πιατο ηταν ψητο χοιρινο καρε..ψημενο πολλες ωρες σε σιγανο φουρνο
με μπολικο χυμο λεμονιου και πορτοκαλιου..το συνοδεψαμε με πατατουλες
ολοκληρες στο φουρνο..

...εεε..χχχμμμμ...εγω εφτιαξα την τουρτα..εε αδυναμιες ειναι αυτες..

black forest λοιπον..

υλικα

για τη βαση

8 αβγα χωρισμενα
2 κουπες ζαχαρη
1 1/3 κουπας κακαο
2 κουταλιες αλευρι
που φουσκωνει μονο του
1 κουταλια μπαικιν παουντερ
λιγη βανιλια

για τη γεμιση

1 κομποστα κερασι
2 κουταλιες κορν φλαουρ
1/2 κουπας ζαχαρη
2 κουταλιες κονιακ
1 1/2 κουπας κρεμα γαλακτος
1/2 κουπας ζαχαρη αχνη

η βαση
ανακατεψτε το κακαο με το αλευρι,το μπαικιν και τη βανιλια.
χτυπηστε τ ασπραδια με τη μιση ζαχαρη σε μαρεγκα πηχτη.
χτυπηστε τα κροκαδια με την υπολοιπη ζαχαρη,ν ασπρισουν..
ριξτε το μισο κακαο..ανακατευετε..ριχνετε τη μαρεγκα..
το κακαο και τελος παλι τη μαρεγκα..συγχρονως ανακατευετε..εως
οτου να πετυχετε ενα ομοιογενες κι αφρατο μιγμα.
το ψηνετε σε δυο δοσεις σε ταψακι με βουτυρωμενο λαδοχαρτο..
σε φουρνο 175ο περ.20 λεπτα.

η γεμιση
στραγγιστε την κομποστα..ανακατεψτε το κορν φλαουρ με τη ζαχαρη
σε μια κατσαρολιτσα και ριξτε το ζουμι της κομποστας..βραστε σε χαμηλη
φωτια,εως οτου το μιγμα πηξει και διαυγασει..
..κρυωστε το να γινει χλιαρο..
προσθεστε το κονιακ κι ανακατεψτε..
βουτηξτε 36 κερασια στο μιγμα και κρατηστε τα στην ακρη..
ανακατεψτε το μιγμα με τα υπολοιπα κερασια..κι αφηστε να κρυωσει..
χτυπηστε την κρεμα γαλακτος με τη ζαχαρη αχνη..
βαλτε το κεικ σε πιατελα και βγαλτε με το κορνε στην περιφερεια του
ενα χοντρο κορδονι σαντιγυ..αδειαστε μεσα τα κερασια και τοποθετηστε
απο πανω το δευτερο κεικ..καλυψτε το ολο με σαντιγυ και στολιστε
με τα κερασια που κρατησατε..(εγω προσωπικα τη σαντιγυ την αγοραζω
απο ζαχαροπλαστειο..γυρω στα 750 γρ.)

κι επειδη οταν εγω γιορταζω..δεν εχω ορια..
κιετυχε να δω στο 'γαστρονομο'φοβερη συνταγη για σοκολατακια..
δεν αντεξα στον πειρασμο..αλλωστε ποσες φορες το χρονο γιορταζουμε εε???

σοκολατακια με ουισκυ και καρυδια

υλικα

500γρ κουβερτουρα
600γρ καρυδια ψιλοκομμενα στο μπλεντερ
100γρ ουισκυ
50γρ γαλα νουνου(η κρεμα γαλακτος)
50γρ αχνη
100γρ κακαο

λιωνουμε την κουβερτουρα σε μπεν μαρι..
αποσυρουμε απο τη φωτια και προσθετουμε το γαλα και την αχνη..
ανακατευουμε και στο τελος ριχνουμε το ουισκυ μαζι με τα
ψιλοκομμενα καρυδια.
φτιαχνουμε μια μαλακη ζυμη και πλαθουμε μικρα μπαλακια..
τα αφηνουμε καμμια ωριτσα να στεγνωσουν και τα περναμε απο το
κακαο ..
(αν η ζυμη δεν πλαθεται ευκολα την αφηνουμε λιγο στο ψυγειο)


η μερα της γιορτης τελειωνει..ενα ποτακι αφησαμε για το βραδυ..
με καλους φιλους..
μια ευχη για ολους μας..
να ειμαστε καλα..να περναμε καλα..την αγαπη μου..!!


donald duck

12 comments:

Anonymous said...

Πολύχρονη πάνω από όλα.

Για πες τώρα για την κολοκύθα.
Το ότι μπορώ να κάνω παραλλαγές στη γέμιση είναι άλλο θέμα.
Το ερώτημα είναι το σερβίρισμα.
Την κόβεις όπως είναι σαν τούρτα ή σερβίρεις μόνο τη γέμιση;
Ή εξαρτάται από το αν έχουμε προσκεκλημένους ή είμαστε μόνοι;;;

Anonymous said...

Αυτό θα πει γιορτή που "κάνει μπαμ"!
Εντυπωσιάστηκα με όλα! Ειδικά η κολοκύθα, όλα τα λεφτά.
Και του χρόνου Donald και Πολύχρονοι μπαμπάς και κόρη!

Anonymous said...

@..gianni..ευχαριστω πολυ..
λοιπον..το σερβιρισμα της κολοκυθας εχει ως εξης..
την τοποθετεις στο τραπεζι ετσι οπως την βλεπεις στη φωτο..παιρνεις ενα κουταλι..βουτας..και παιρνεις..λιωμενα κασερια..μπεσαμελ..και σαρκα που σημερα ετυχε να ειναι ιδιαιτερα τρυφερη,γλυκια και νοστιμη..
αυτο εξαρταται απο την κολοκυθα..
εαν εχουμε καλεσμενους..παντα με περισσοτερο σεβασμο..αν ειμαστε μονοι..εεε..του δινουμε και καταλαβαινει..με πιο αγριο τροπο..:)))

Anonymous said...

@..χουανιτακι ευχαριστω..υγεια για ολους..πραγματι η κολοκυθα ειναι ολα τα λεφτα..κι η μαμα που δημιουργει..φιλια..

Anonymous said...

Εσύ γλυκατζού ε; Τέλεια διακοσμημένη η τούρτα! Λαχταριστή!
Στο κρέας τί ήταν τα συνοδευτικά; Σταφύλια; Πετυχαίνει εύκολα το σχήμα; Δεν το έχω ποτέ επιχειρήσει και φαίνεται πολύ εντυπωσιακό.

Anonymous said...

Χρόνια πολλά!!! Χρόνια πολλά και καλά! Να σε χαιρόμαστε κι εμείς και όσοι σ' αγαπάνε. Τι καλούδια είναι αυτά!!! Όλα τα θέλω, ΟΛΑΑΑΑΑ!!!

Anonymous said...

@..χουανιτα..η τουρτα πολυ νοστιμη..τελειος ο συνδυασμος..σοκολατενιο παντεσπανι και τα ελαφρως ξυνουτσικα κερασια..
μα πιο νοστιμα τα σοκολατακια..

για το κρεας θα πρεπει να παρω πληροφοριες..ηταν πολυ εντυπωσιακο το σχημα..και γυρω γυρω ναι ειχε σταφυλια..ηταν πολυ νοστιμα..

Anonymous said...

@..kxan..ευχαριστω..ευχαριστω..φιλια..καλημερουδια..!!

Anonymous said...

Χρόνια πολλά και καλά Στελλίτσα (και στους δυό σας).
Εγώ για την κολοκύθα δεν θα σχολιάσω... αλλά η τουρτίτσα μια χαρά θα με κάλυπτε τώρα μ' ένα κομματάκι.

Καλημέρα & καλή εβδομάδα.

Anonymous said...

@..πηνελοπη μου..οριστε το κομματι σου..μμμιιααααμμμμμ!!!ευχαριστωωωω!!!

Hungry For Life said...

Donald, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις την χρυσοχέρα μαμά για το κρέας, μέρες που έρχονται...

Anonymous said...

Donald Duck Στέλλα, καλοφαγού!!!
Όλα υπέροχα φαινονται! Καλοπεράσατε!
Ναι, για την κολοκύθα έτσι ξέρω κι εγώ Γιάννη, κουταλιές κουταλιές σερβιριζόμαστε όλοι, μαλακώνει η σάρκα της και ενώνεται εύκολα με τη γέμιση.
Στην Κορέα έφτιαχνα τις μικρές γιαπωνέζικες κολοκύθες (σκουροπράσινες απ'έξω), που βόλευαν πολύ για ατομικές και το σερβίρισμα ήταν κομψότατο σε καλεσμένους...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...