Sunday, December 10, 2006

Χριστόψωμο δίχως θερμιδικές εκπτώσεις

Το καθολικό δόγμα κατά την διάρκεια νηστείας, δεν επιτρέπει ούτε βούτυρο, ούτε γάλα. Αλλά το 1430 στέλνει κάποιος δούκας Σάξονας, μία επιστολή στον τότε Πάπα και τον παρακαλεί να αποσύρει την απαγόρευση του βούτυρου από το Στόλλεν. Ο οποιός αρνείται. Το 1491 ομως, ο Πάπας Ιννοκέντιος ο 8ος, αντικαθιστά το νερο στο Στόλλεν με λάδι. Κάποια δε παράδοση, αναφέρει πως ο φούρναρης της αυλής τότε, κατα την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης νηστείας, εμπλούτισε το γλυκόψωμο εκείνο με ξηροκάρπια, και φρούτα ξερά και ο Άρχοντας της Σαξονιας το ανακύρηξε γλυκό των Χριστουγέννων. Κι' έτσι 150 χρόνια μετά το Naumburg , anno 1474, στην Δρέσδη της Σαξωνίας, ακούγεται για πρώτη φορά η λέξη „Christbrod“...Χριστόψωμο. Και απο το 1500 και μετά, πωλείται στο παλαιότερο Χριστουγεννιάτικο Παζαρι στην γερμανια, στην Δρεζδη, το ψωμι του Χριστού. Η δε πληθώρα σε υλικά και μέγεθος, εμφανίζεται το 1560, όπου οι φουρνάρηδες της Αυλής χαρίζουν στον τότε Δούκα ενα Χριστόψωμο 1.50 μ. μακρυ και 72 κ. βαρύ! 16 μάγειροι και βοηθοί το κουβάλησαν στο παλάτι. Κάτι που μαθεύτηκε σ' όλη τη Γερμανία βέβαια. Και εξαπλώθηκε σ' όλη τη χώρα. Οι πιό ένθερμοι οπαδοί του ήταν οι Βαυαροί! ( σκεφτήτε λιγο πιό μακριά τώρα...) . Από τότε το όνομα Στόλλεν συνδέεται με την Δρέσδη.
Μα φτάνουν τα λόγια... ας δούμε κι' άς κανουμε ένα, χωρίς εκπτωσεις, αυθεντικό ''Dresdner Stollen“ .

.500 γρ. σταφίδα ξανθιά
.100 γρ. σταφίδα κορινθιακή
.200 γρ. κοντιντα
.250 γρ. κοπανισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
.2-3 βανίλλιες
.6 κ.σ. καφετί ρούμι
.12 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου (άν υπάρχει)
.1 κιλό αλεύρι
.75 γρ. φρέσκια μαγιά
.400 γρ. βούτυρο Γερμανίας/Δανίας/Ελβετίας
.150 γρ. ζάχαρη
.1/4 λιτρ. γάλα
.2 κροκάδια αυγού. Και για το τέλος...
.150 γρ. λιωμένο βούτυρο
.150 γρ. αχνοζάχαρη

Τα 2 είδη σταφίδας, κόντιντα, αμύγδαλα, βανίλλιες, ρούμι και πικραμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα και σκεπασμένα, τα φήνουμε 6 ώρες να ησυχάσουν. Πού και πού ανακτατεύουμε.
Το αλεύρι σε μια μεγαλη σουπιέρα/λεκάνη. Ένα ''πηγαδι'' στη μέση του και εκεί μέσα ρίχνουμε την μαγιά τριμματισμένη, 1 κ.σ. ζάχαρη, το γάλα χλιαρό και με λίγο αλεύρι κάνουμε κάνουμε ένα προζύμι. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15'. Κατόπιν προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα κροκάδια και το βουτυρο και τα δουλεύουμε ολα μαζι να γίνουν μιά λεία κι' όμορφη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει, σε μιά ζεστή γωνιά για 30'.
Απλώνουμε την ζύμη με το χερι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, τόσο οσο για να βάλουμε μέσα τα ξροκάρπια/φρούτα. Και ζημώνουμε ξανά. Και αφήνουμε και πάλι την ζύμη για 30' να φουσκωσει. Και ξαναζυμώνουμε για λίγο πάλι.
Κι' έτσι ηρθε η ώρα να δώσουμε σχήμα στο Χριστόψωμο: απλώνουμε την ζυμη σ' ένα οβάλ φύλλο 3-4 εκ. παχύ. Με τήν κόψη του χεριού (όχι του ξυραφιού, ούτε του μαχαιριού), πιέζουμε στο κέντρο του φύλλου. Φέρνουμε το ένα μισό πάνω απ' το άλλο και σχηματίζουμε ένα Στόλλεν μεγάλο ή δυό μικρά. (θα μπορούσαμε να δώσουμε κι' απλά την φόρμα ενός ψωμιού)
Τοποθετούμε το Χριστόψωμο σε ταψί στρωμόνο με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε για ακόμα 15' να ξεκουραστεί.
Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 175 βαθμούς στο κάτω μέρος του φούρνου, για 70'-90' .
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις βγεί το γλυκό απ' τον φούρνο, το τρυπάμαι πολλές φορές μ' ένα ξυλάκι απο σουβλάκι (Ω και να 'χα ένα) και το αλοίφουμε με το μισό βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με την μισή αχνοζάχαρη. Περιμένουμε 5' και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο/ζάχαρη.
Σαν κρυώσει πολύ πολύ καλά, το τυλιγουμε με αλουμινόχαρτο και τα ξεχνάμε για μια βδομάδα το λιγώτερο.
Βρε παιδιά κουράστηκα, σας κούρασα κι εσάς. Μα έλα που έπρεπε να απαντήσω στην φίλη πού ζήτησε την συνταγή του Στόλλεν δίχως θερμιδικες εκπτώσεις!
Εύχομαι καλή επιτυχία Vita. Δεν χρειάζονται πολλά. Μόνο υπομονή, επιμονή, κουράγιο, θάρρος καί τόλμη. :-) Είναι θεονόστιμο και διατηρείται γιά πολλές μέρες.
Καλή επιτυχία!!!
Την αγάπη μου και τις ευχές μου για μιά καλή Κυριακή. Πάω τώρα ν' ανάψω το 2ο κεράκι στο στεφάνι τών Χριστουγένων. Ακόμη 2 βδομάδες μέχρι την Άγια Νύχτα και τι γλυκειά αναμονή!
Νελλη
ΥΣ.
μα και βεβαία συνοδεύεται και αυτό το Στόλλεν με βυσσινάδα και κανελλάδα φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι απ' τα προκομένα χεράκια της Κικης!!! Ιδού!!!

9 comments:

Anonymous said...

Ω!Αγαπητή μου Νέλλη.Δεν σας κρύβω τη συγκίνησή μου για την άμεση ανταπόκριση στην παράκλησή μου.Είστε αξιοθαύμαστη.
Θα το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε και θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.Τα Χριστούγεννα βέβαια θα γίνει η δοκιμή.Τώρα λέμε να νηστέψουμε.
Αν είναι να κολαστούμε τουλάχιστον να το απολαύσουμε στην αυθεντική του μορφή.Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.

NellyLe said...

Καλημέρα.
Μην ''μας'' ευχαριστείς, μία είμαι :-). Όσο για την νηστεία, άς μην ξεχνάμε πώς το Στόλλεν πρέπει να μείνει κρυμένο τουλάχιστον 1 βδομαδα. Οπότε...άς ξεκινήσει κι' αύριο.
Καλά να είσαι Βίτα.

Anonymous said...

Βρε Νελλάκι, η βυσσινάδα μου ελιναι εκεί πίσω; Υπάρχει ακόμα;
Ευχαριστούμε για τις 2 εκδοχές για στόλεν

NellyLe said...

Κική μου και Κικάκι μου...ειναι τα τελευταία ποτήρια που βλέπεις απ την βυσσινάδα σου, οι τελευταίες ρανίδες.Δυό ποτήρια βγήκαν όλα κι' όλα και τα μοιραστήκαμε 6 άνθρωποι. Σε ήπιαμε και ευρανθήκαμε και δροσιστήκαμε !
Και του χρόνου να 'μαστε καλά να μας ξανακάνεις τέτοια!!!

Anonymous said...

Αγαπητή Νέλλη έχω δυο απορίες για το stolen σου και αν θες απαντάς:1o
ξέρω μόνο την σουλτανίνα την άλλη την ξανθιά που την βρήσκω? 2ο δεν κατάλαβα καλά το χάραγμα με το χέρι και που πάει το δεύτερο κομμάτι?Ευχαριστώ πολύ. Ρωξάνη

NellyLe said...

Καλησπέρα Ρωξάνη
Ξανθιά σταφίδα για μένα ειναι η σουλτανινα, εκείνη που έχει ένα καστονόξανθο χρώμα; Η δε άλλη, η μελαχροινή, εκείνη που είναι πιό μικρή και πιό ζαρωμένη και πιό σφιχτή...εκείνην την λέω κορινθιακή. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά έτσι δεν είναι απ' ό,τι θυμάμαι;
Οσο για το χάραγμα στο Στόλλεν με την κοψη της παλάμης, δεν είναι τίποτ' άλλο παρά για να βρούμε περίπου το κέντρο του γλυκού. Δεν την χωρίζουμε την ζυμη, την μαρκάρουμε με το χέρι.Απλά δημιουργούμε 2 μέρη. Γίνεται για να ''καπακώσουμε'' το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο.
Χμμμμμμ...πόσο σαφής ήμουν;

Anonymous said...

Νέλλη,Καλησπέρα.
Σ΄ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στις απορίες μου.Τώρα για τις σταφίδες δεν μπορώ να πω οτι κατέχω την πλήρη αλήθεια απλώς νομίζω οτι σουλτανίνα και κορινθιακή είναι ενα και το αυτό,και η άλλη απλώς σκούρα.Τώρα όρκο δεν παίρνω και δεν κάνω και καμιά διατριβή στις σταφίδες χαχα.Για τα δύο μέρη δεν το είχα καταλάβει αρκετά καλά αλλά τώρα λύθηκαν οι απορίες μου.Σ΄ευχαριστώ και πάλι και θα τα ξαναπούμε.Ρωξάνη

Anonymous said...

Λοιπόν, ξεκαθάρισμα:
μαύρη σταφίδα=κορινθιακή,
ξανθή σταφίδα=σουλτανίνα. Τουλάχιστν έτσι λένε οι συσκευασίες που αγόρασα προχτές, χαχα!

Vita K said...

Λέω το απόγευμα να επιχειρήσω την κατασκευή του στόλλεν, να μην το αφήσω για την Κυριακή.Τα Χριστούγεννα θα είναι σχεδόν 15 ημερών και μάλλον όσο μένει τόσο το καλύτερο.Έτσι δεν είναι;Πειράζει να βάλω μόνο ξανθές σταφίδες;Δεν βρίσκω στα κοντινά μου κορινθιακές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...