Saturday, December 02, 2006

Βαρβάρα


Γεια σας και απο μένα! Πλησιάζει η γιορτή της Αγ. Βαρβάρας και σκέφτηκα να σας πω για ένα γλυκό χυλό που φτιάχνουμε στην Θράκη προς τιμην της Αγίας. Το κείμενο που ακολουθεί το βρήκα στο net.

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Η Αγία Βαρβάρα, ήταν θυγατέρα του φανατικού εθνικού Διόσκουρου, που το μίσος του για τους Χριστιανούς ήταν πολύ μεγάλο και τον οδηγούσε σε πράξεις εγκληματικές. Αντίθετα, η Βαρβάρα ήταν κρυφή Χριστιανή και όταν χρειάστηκε δεν δίστασε να φανερώσει το μυστικό της στον πατέρα της, αψηφώντας την οργή του. Φυσικά ο σκληρός και άπονος Διόσκουρους, τυφλωμένος από τον φανατισμό του και μη μπορώντας να την συγχωρέσει, την παρέδωσε στον έπαρχο για να την τιμωρήσει. Ο έπαρχος θαμπωμένος από την ομορφιά της αλλά και τον θαυμάσιο χαρακτήρα της νέας, θέλησε να την σώσει. Προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει ιδέες, αλλά μάταια. Την βασάνισε αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τότε την έστειλε πίσω στον πατέρα της. Αυτός τυφλωμένος από το μίσος του για τους χριστιανούς, δεν μπόρεσε πια να δει τη Βαρβάρα σαν κόρη του. Κατά την κρίση του, αφού ήταν Χριστιανή, ήταν άσπονδος εχθρός και έπρεπε να εξοντωθεί.
Έτσι αποφάσισε να αποκεφαλίσει με τα ίδια του τα χέρια την Βαρβάρα. Κατά την παράδοση, ενώ το ξίφος του πατέρα της έκοβε το κεφάλι της, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού έκαψε τον άσπλαχνο πατέρα. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό, συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού μας, κι έχουν ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα.
Επίσης η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα και των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την βλογιά και άλλες. Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη τόλεγαν "ΒΑΡΒΑΡΑ". Το έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία. Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό.
Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται "ΒΑΡΒΑΡΑ".

Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας (σιτάρι, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνη και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά). Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 εως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούταν καλότυχος.Παραθέτω και την δική μου εκδοχή όπως την έχω μάθει απο την μητέρα μου.

-1/2 kgr στάρι καθαρισμένο
-ζάχαρη κατά βουληση
-κορν φλαουρ 2-3 κσ
-μυρωδικά(κανέλλα,γαρύφαλλο,μορχοκάρυδο,κίμινο)
-ξηροκάρπια,σουσάμι,φρούτα (όλα αυτά κατα βούλιση)
Στις 2/12 το βράδυ μουλιάζουμε το καθαρισμένο στάρι.Την επόμενη μέρα πρωί αλλάζουμε το νερό και αφήνουμε μέχρι το μεσημεράκι-απόγευμα,όπου και βάζουμε το στάρι σε κατσαρόλα με νερό να βράσει καλα.Όταν βράσει ρίχνουμε ζάχαρη κατα τα γούστα μας και αν χρειάζεται επιπλεόν νεράκι.Αν θέλουμε στην Βαρβάρα μας προσθέτουμε και ξερά φρούτα ψιλοκομμένα.Αφού πάρει με την ζάχαρη 2-3 βράσεις προσθέτουμε το κόρν φλαούρ(το οποίο έχουμε προηγουμένως διαλύσει σε ένα φλυτζάνι νερό).Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και σβήνουμε τη φωτιά(έχουμε ουσιαστικά ενα χύλο).Σερβίρουμε σε μπώλ ρίχνωντας τα ξηροκάρπια(πάει πολύ το καρύδι),σουσάμι και τα μυρωδικά.
Η μαμά μου πάντα έλεγε όταν φτιάχνουμε την Βαρβάρα πρέπει να την μοιράζουμε..

ΥΓ: Ευχαριστώ πολύ την Κική και την Juanita για την βοήθειά τους. Juanita δυστυχώς δεν βρήκα φώτο σχετική με την Βαρβάρα και μάλλον έχω ξεφύγει με το μέγεθος του κειμένου μου. Συγνώμη.

* Η φωτογραφία "ευγενική χορηγία" της Luna!

17 comments:

Anonymous said...

καλή αρχή Νίνα!

Olivi Nina said...

ευχαριστώ πολύ...

Anonymous said...

Καλώς ήρθες και καλή αρχή. Κι εμείς σ' ευχαριστούμε. Μια χαρά είναι το ποστ σου και ενδιαφέρον! Γι αυτό μη ζητάς συγγνώμη. Και πάλι καλή αρχή!
Κική

Anonymous said...

Νίνα, πες μου σε ποια κατηγορία θες να βάλουμε τη συνταγή σου? Γλυκα? Φαγητά? Να τη βάλουμε και στα δύο?

luna said...

meta apo poli megali prospathia ta katafera nomizo.prosexos mallon tha tin doume.Tin brika sto net kai nomizo pio sigkekrimena stis kurias Befas.den pernw kai orko omws.kai go etsi to serbiro to glikisma sta koupakia tis kompostas.pou nai diafana kai fenonte ta kaloudia pou xei to glikisma.fetos tha to kerasto se fili den kano ego.filia

Juanita La Quejica said...

Τέλεια είναι και η συνταγή και η φωτογραφία και ο τρόπος που τα έβαλες όλα (χωρίς πολλά περιθώρια, το ψώνιο μου, μπράβο!!!)!
Ευχαριστούμε, καλώστην, Καλή Αρχή!

Juanita La Quejica said...

Luna, έπιασε τόπο η αναζήτηση! Thanks!

Anonymous said...

καλημερα απο πολυυυυυυ μακρια!
Ποσα αρωματα μου 'φερες τωρα στο νου!Κι εκεινο το γελιο της γιαγιας της Μαρικας, που ολο ελεγε για τα εθιμα της Πολης, που ολο παινευε τις παραδοσεις τις θρακιωτικες του Παναγιωτη,του ανδρα της.Και ποσες ιδιες συνηθεις ειχαν οι....''2 πατριδες'' της.
Να σαν κι αυτην ...την Βαρβαρα!
Θυμηθηκα με ποση ορεξη, που πλησιαζε την λαιμαργια, την ετρωγα καθε της αγιά Βαρβαρας!!!!
Πηρα στην Σαλονικη τηλεφωνο...δηθεν να καλημερισω τους γονεις μου.Ηθελα να μαθω για την ''δικια'' τους την Βαρβαρα.Ηξερα...την κανουν καπως διαφορετικη.Λυθηκε ευκολα η γλωσσα της μανας,την πλημμυρισαν οι αναμνησεις κι αρχισε να λεει ...να λεει....για ολα!Εκτος απ την Βαρβαρα!!!!
-''Η Βαρβαρα ρε μανα...!!!''
-''Αααααα...αυτη μετακομισε εδω και χρονια''
-''Ρε μαμααααααα....την σουπα, το χυλο, το εθιμο!!!!''
Εδεησε και συγκεντωθηκε και να τι μας λεει:
300γρ σπασμενο σταρι(για να βραζει ευκολα ειπε)
Το σκεπαζει με νερο και το βραζει και λιγο πριν πει 'αααα θελει κανα 10' ακομη'', ριχνει σταφιδες(οσες θες εσυ μου λεει).
Σαν βρασει την κατεβαζουμε απ την φωτια ...αλλα προσεχε, να εχει ζουμακι...οχι βεβαια σουπα...ε;;;προσεχε!!! (α ρε μανα...ακομα για παιδακι μ εχεις!!!)
Ριχνει ταχινι μετα ...το αφηνει στην κριση του καθενα ποσο.''καθενας εχει τον δικο του ουρανισκο'' ειπε.
Και ζαχαρι ....παλι ''περι ορεξεως κολοκυθοπιτα'' (αυτη ειναι ομως μια άλλη συνταγη).
Και σαν σερβιρει σε ...''πως τα λετε εσεις;μπωλ;'', τοτε λεει βαζει απο πανω ρινισμενο (ρε κολλημα)καρυδι!!!
Αυτα Νινα ηθελα να προσθεσω και να σ ευχαριστησω για το ταξειδι που μ εβαλες κι εκανα τουτο το γλυκο ηλιολουστο πρωινο εδω στο Βορρα!!!
Καλη Κυριακη να εχουμε ΟΛΟΙ !!!!

Και θα την κανω την βαρβαρα!!!

Olivi Nina said...

καλημερα σε ολους..luna ευχαριστω για την φωτο..Κική μαλλον στα γλυκα πρεπει να μπει γιατι ειναι γλυκο στην γευση.
Juanita οι οδηγιες σου ηταν αρκετα κατατοπιστικες και σε ευχαριστω για αυτο..Nelly την συνταγη εγω την εχω μαθει απο την μαμα μου,η οποια ομως καμια σχεση με Θρακη,απο ευβοια ειναι και την εχει μαθει απο το ποντιακο σοι του μπαμπα μου οποτε...παντως και με ταχινι θα ειναι τελεια.Χαιρομαι που σας αρεσε...

Anonymous said...

Νίνα την έβαλα ήδη στα γλυκά γιατί για γλυκό μου φαινόταν...

Anonymous said...

Από Εύβοια; Λες να είναι κοντοχωριανή η μαμά σου με τον μπαμπά μου;

Olivi Nina said...

λες?ειναι απο ενα μικροσκοπικο χωριουδακι το οποιο ειναι στην κεντρικη ευβοια πανω στα κατσαβραχα.Γαϊα λεγετε..ειναι "κοντα" στην Κύμη(δηλαδη κοντα μιση ωρα απο εκει) :)

Juanita La Quejica said...

Ο δικός μου από τα Ψαχνά.

Anonymous said...

Καλημέρα!
Να'σαι καλά Νίνα, μάς θύμισες τη βαρβάρα (σήμερα της Αγ.Βαρβάρας για!).
Κι εγώ από Θράκη είμαι, και θυμάμαι τη μάνα μου να φτιάχνει πάντα και να μας αναθέτει να μοιράζουμε τα μπολάκια στη γειτονιά, που με τη σειρά της έστελνε τα παιδάκια να μας φέρνουν τις βαρβάρες τους, κι έτσι δοκιμάζαμε διάφορες! Γινόταν κανονική ανταλλαγή βαρβάρας! Με τα κομματάκια του μήλου κριτσανιστά ακόμη, τις σταφίδες και τα ξερά σύκα φουσκωμένα μέσα, ένα γλυκό, αλλά όχι πολύ γλυκό (όχι το ευρωπαϊκο επιδόρπιο), που τρωγόταν ευχάριστα για πρωί...

Από Μακρά Γέφυρα που αναφέρεις καταγόταν ο παππούς μου, από τους πολλούς που έφυγαν από κει με την ανταλλαγή πληθυσμών (ευτυχώς ο προπάππος ήταν ξύπνιος και έφυγε πριν, με περιουσία και όχι διωγμένος ως πρόσφυγας). Οι περισσότεροι παρέμειναν στον Έβρο, σε μέρη κοντινά με τα παλιά τους μέρη. Μερικοί αγνάντευαν από την άλλη πλευρά του ποταμού το χωριό τους...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ βαρβάρα! Την είχα ξεχάσει κιόλας τα τελευταία χρόνια! Και πάλι να'σαι καλά για την υπενθύμιση...

Olivi Nina said...

χαιρομαι αθανασία που η "βαρβάρα" σου έφερε ευχάριστες αναμνήσεις.και εμένα μικρή η μαμά με έστελνε με τα μπολάκια σε γειτόνισσες-φίλες και επέστρεφα με άλλα μπολάκια απο αυτές.επίσης η μαμα μου κάνει 2 δόσεις βαρβάρα.μια με ζάχαρη και μια ανευ,μόνο με ξερά σύκα μέσα,γαι όσους δεν τους επιτρέπεται η ζάχαρη.
παντως εν καιρώ θα γράψω και για άλλες λιχουδίες από θράκη.περιμένω να πάω κομοτηνη και να φτιάξουμε με την μαμα μου ματίες (έτσι τις λένε στην ευβοια) ή μπαμπο(όπως τις λένε στην θράκη).χριστούγεννα όμως αυτά για να έχω την συνταγή κ να βγάλω και φώτο απο την διαδικασία.

Anonymous said...

Και σήμερα με ρώτησε η φιλενάδα μου από τη Ξάνθη (η Στέλλα) "Βαρβάρα έφτιαξες;", όταν με πήρε, για να μου πει τα νέα της σχετικά με την παρουσίαση του βιβλιού.

Βρε κοίτα να δεις που εκείνη το θεωρούσε δεδομένο ότι εγώ εδώ στην Αθήνα θα έφτιαχνα Βαρβάρα...

Αλλά κι' εγώ την "αποστόμωσα" :-)) όταν της είπα τι διάβαζα μέσα στο blog.

Μπράβο κόρες μου. Μπράβο σας.
Εύγε και πάλι εύγε, με βγάλατε "ασπροπρόσωπη" στην Θρακιώτισσα.

Juanita La Quejica said...

Λόπε, δεν κάνεις ένα αφιέρωμα στο βιβλίο της φίλης σου;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...