Sunday, December 03, 2006

Τριαντάφυλλο, λικέρ & γλυκό του κουταλιού

Λοιπόν, τι λέτε; Τα βότανα και τα ελιξίρια μας κάνουν μόνο όμορφες; Όχι, και τρώγονται και πίνονται, γίνονται θεραπευτικά σκευάσματα, και με όποιο τρόπο τα χρησιμοποιήσουμε συμβάλλουν στην καλή υγεία.
Κόρες πεντανόστιμες, σας ευχαριστώ που με τιμήσατε με την πρόσκλησή σας σ'αυτό το τόσο ζεστό μπλογκ, μπαίνω με το δεξί κρατώντας τριαντάφυλλο, το λουλούδι που γεννήθηκε από τον άτυχο έρωτα του Άδωνι και της Αφροδίτης.
Για το λικέρ και το γλυκό του κουταλιού, από τις 2.500 ποικιλίες τριαντάφυλλου που καλλιεργούνται σήμερα, μία είναι η κατάλληλη, η rosa centifolia, η εκατόφυλλη με τα μεγάλα ροζ τριαντάφυλλα που ανθίζει στις αρχές του Μαΐου, και που μαζί με τη rosa damascena μας δίνουν το ροδόνερο και το αιθέριο έλαιο με τη θεϊκή ευωδιά...
Πάμε λοιπόν!

Λικέρ τριαντάφυλλο
- 220 γραμμάρια ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
- 750 ml (ένα μπουκάλι) brandy 5 αστέρων
- 750 γραμμάρια ζάχαρη

· Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί, το άρωμά τους τότε είναι πιο έντονο. Αφαιρούμε με προσοχή τα πέταλα.
· Πλένουμε με απαλές κινήσεις τα ροδοπέταλα και τ’ απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα, για να στεγνώσουν.
. Αφαιρούμε με ένα ψαλίδι το κάτω μέρος από τα πέταλα (το άσπρο) που πικρίζει.
· Τρίβουμε με τα χέρια μας τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια γυάλα και προσθέτουμε το μπράντι. Κλείνουμε αεροστεγώς το δοχείο και το αφήνουμε για τρεις 3 μήνες σε μέρος σκοτεινό. Το οινόπνευμα από το μπράντι λειτουργεί ως διαλύτης και εκχυλίζει το αιθέριο έλαιο από τα ροδοπέταλα.
· Φιλτράρουμε το ...τριανταφυλλένιο ελιξίριο με ένα λεπτό τούλι και το τοποθετούμε σε μπουκάλια, κρυστάλλινα παρακαλώ, τα ρόδα θέλουν glamour.
Στην υγειά σας!

Τριαντάφυλλο γλυκό
- 250 γραμμάρια ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 δοσομετρική κούπα νερό (250 ml)
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 ως 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο (προαιρετικά)

· Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί, όταν το άρωμά τους είναι πιο έντονο και τα πέταλα τρυφερά. Αφαιρούμε με προσοχή τα πέταλα.
· Πλένουμε με απαλές κινήσεις τα ροδοπέταλα και με ένα ψαλίδι αφαιρούμε το κάτω μέρος που είναι το άσπρο και πικρίζει.
· Τα ζυγίζουμε, και σε 250 γραμμάρια πέταλα προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη.
· Τρίβουμε με τις παλάμες τα πέταλα και τη ζάχαρη, βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε για 3-4 ώρες.
· Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε το γλυκό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά, απαλά, γιατί κολλάει εύκολα και το παρακολουθούμε γιατί «δένει» αρκετά γρήγορα.
· Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν μια σταγόνα από το σιρόπι έχει γίνει συμπαγής, «στέκεται», κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά.
· Αν επιθυμούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο για πιο έντονο άρωμα, το κάνουμε όταν το γλυκό έχει κρυώσει και το αναμιγνύουμε με απαλές κινήσεις.
· Απολαμβάνουμε...
Όσες κόρες εκτός από πεντανόστιμες, επιθυμούν να είναι και πεντάμορφες, μπορούν να φτιάξουν ελιξίρια από τριαντάφυλλο για μια ρόδινη ζωή .
hungry witch (of daffodils)

18 comments:

Olivi Nina said...

καλή αρχή να έχετε..μύρισε άρωμα άνοιξης με το post σας..να ρωτήσω κάτι αλλό ασχέτο?μου έχουν φέρει ενα λικερ βοτάνων απο τσεχία το οποίο άνοιξα να δοκιμάσω σήμερα και είναι πάρα πολύ πικρό.μυρίζει πολύ όμορφα αλλα δεν πίνεται απο την πικράδα του.μια και ασχολείστε με λίκερ ξερετε κατι που να μπορω να κανω?και πάλι καλή αρχή..

Anonymous said...

σ'ευχαριστώ πολύ Νίνα, μίλα μου στο ενικό πλιζ...

δεν ξέρω από τι βότανα ειναι φτιαγμένο αυτό το πικρό λικέρ, ίσως αν πρόσθετες σιρόπι να διόρθωνες την "πικράδα", σίγουρα θα αλλοιωνόνταν και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Έχουμε λοιπόν σιρόπι από τη μια, βότκα από την άλλη μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό..
Καλύτερα να κάνεις δοκιμή σε μια μικρή ποσότητα πρώτα.

ελπίζω να βοήθησα...

Anonymous said...

Συμφωνώ κι εγώ με την witch. Δοκίμασε να "κατεβάσεις" την πικράδα του με σιρόπι αραίο που θα φτιάξεις με ζάχαρη και νερό. Αν χρειάζεται προσθέτεις και αλκοόλ.
Πολύ ωραίο το ποστ με τα τριανταφυλλάκια. Αυτό το λικέρ έλλειπε από τη συλλογή μας!

Anonymous said...

Τώρα σκέφτηκα και κάτι άλλο...

Τα τριαντάφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι δικά σας ή γνωστού σας για να είστε σίγουρες/οι ότι δεν έιναι ραντισμένα. (που να βρω γνωστή με τριαντάφυλλα; Νέεεεεεεελληηηηηηηηη)

Επίσης, το γλυκό τριαντάφυλλο ή αλλιώς ροδοζάχαρη, είναι γλυκό που φτιάχνουν στα Καλάβρυτα στη Μονή Ταξιαρχών οι μοναχοί και κάνει πάρα πολύ καλό στη δυσκοιλιότητα!

Anonymous said...

έχει και φανταστικό άρωμα!

πάντως Κική τρόμαξα να βρώ ένα λικέρ που να μην το έχετε ήδη!

Anonymous said...

Χαχα!!! Και ξέρεις ποιος φταίει γι αυτό ε;

Anonymous said...

ooooχι δεν ξέρω!

Anonymous said...

Ωραία! Εσύ περιπλανιέσαι στο blog μας, κι εγώ στο δικό σου. Για περάστε ωραίες μου κυρίες από το εργαστήρι ομορφιάς της witch, να δείτε ελιξήρια που γνωρίζει εκτός τριανταφυλλολικεράκια!!!

Juanita La Quejica said...

Καλώστην την Τριανταφυλλένια!

Δυσκοιλιότητα; Καλάβρυτα; Έφυγα!

Juanita La Quejica said...

Δωράκι!
Ρόδινη Ζωή ή La Vida es rosa, από την Ana Salazar, που απολαύσαμε πέρισυ στο Ηρώδειο στους Los Tarantos, στον ρόλο της κόρης.
Το βρίσκετε εδώ:

http://download.yousendit.com/5308EFE96D56E45C

Anonymous said...

καλημέρα!

αυτό είναι δώρο!

tassoula said...

Καλημέρα και καλή αρχή.
Ηθελα να ρωτήσω κάτι για το λικέρ.Αν βάλω αποξηραμένα γιατι δεν βρήσκω φρέσκα θα γίνει καλό?

Anonymous said...

Καλώς την tassoula. Η μαγισσούλα των ελιξηρίων θα σου απαντήσει σε αυτό αν και νομίζω πως τα αποξηραμένα δε θα κάνουν την ίδια δουλειά.
Προσωπικά σε έχω επισκεφτεί στη σελίδα σου. Είχα γράψει μάλιστα σχόλιο στα λικεράκια σου.
Καλή σου μέρα!

Anonymous said...

καλημέρα tassoula! όχι, καλύτερα να μην το κάνεις..., το 80% του αρώματος θα έχει χαθεί.
Άσε που είναι πραγματικά δύσκολο να βρεί κανείς εκατόφυλλη τριανταφυλλιά, αψέκαστη...
Έχω στον κήπο 2 τέτοιες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι "τύπου", όχι οι αυθεντικές.
Πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχει κάποιος παραγωγός στη Μακεδονία, τις στέλνει και με παραγγελία. Πρέπει να το ψάξω...

Anonymous said...

Μέχρι τώρα το μόνο που έχω φτιάξει με τριαντάφυλλο είναι ...αφρόλουτρο με ροδοπέταλα, χε χε χε!!!

Καλημέρα μάγισσα των ασφόδελων!

Anonymous said...

καλημέρα, Αθανασία!

έχεις φτιάξει αφρόλουτρο; δώσε μας τη συνταγή πλιζ :)

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα! Κάποτε είχαμε στον κήπο μας μια εκατόφυλλη τριανταφυλλιά που είχε ένα εκπληκτικό βαθύ πορφυρένιο χρώμα.
Την έφαγε το νέφος φαντάζομαι...

tassoula said...

Ευχαριστώ για την συμβουλή!Θα ήθελα πολύ να μπορώ να φτιάχνω και το γλυκό και το λικέρ αλλά δεν μπορώ να βρώ τριαντάφυλλα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...