Friday, December 08, 2006

Ισλί, τα σμυρνέικα

Η penelope με συγκίνησε με τις χαμένες πατρίδες, η maria m. με τις αναμνήσεις της, κι ήρθε στο νου μου η γιαγιά μου η μικρασιάτισσα που κάθε Χριστούγεννα έφτιαχνε ισλί, την ανατολίτικη εκδοχή του μελομακάρονου. Καθόμουν και τη χάζευα, πως “κεντούσε” τις άκρες τους με τα πιρούνια. Να κι η συνταγή ελαφρά πειραγμένη, συγγνώμη γιαγιά..

Υλικά (σε δοσομετρικές κούπες)
για τη ζύμη
- 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλιές ξανθή ζάχαρη
- 1 κούπα (μείον ένα φλιτζανάκι του καφέ) νερό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ brandy ή λικέρ κανέλας
- 1 κούπα οργανικό ηλιέλαιο (ή μαγειρικό λίπος)
- 1 κούπα ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης
για τη γέμιση
- 2 κούπες καρύδια χονδροκομμένα
- 1 κουταλιά κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού γαρίφαλο
- 2 κουταλάκια του γλυκού λεπτό ξύσμα από λεμόνι ή περγαμόντο
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
- 2 κουταλιές ξανθή ζάχαρη
για το σιρόπι
- 1 κούπα ξανθή ζάχαρη
- 1 κούπα μέλι
- 2 1/2 κούπες νερό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- τη φλούδα ενός λεμονιού

- Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίγουμε ένα βαθούλωμα στη μέση. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και τα ενσωματώνουμε με το αλεύρι ζυμώνοντας ελαφρά. Δεν υπερβάλουμε στο ζύμωμα, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή για να γίνουν τα ισλί αφράτα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες, περίπου 40 κομμάτια.
- Στο μπλέντερ αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αιθέριο έλαιο. Τα ανακατεύομε σε ένα μπολ με τα καρύδια.
- Ανοίγουμε κάθε μπάλα ζυμαριού σε ένα μικρό φύλλο, και βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο από τρεις μεριές πάνω τη γέμιση ώστε σχηματισtεί ένα τρίγωνο.
- Βάζουμε τα ισλί σε ταψί με χαρτί ζαχαροπλαστικής, με την ένωση προς τα κάτω και “κεντάμε” την επάνω όψη με τις μύτες δύο πιρουνιών.
- Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (165- 170 βαθμοί) 40' περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Tα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρυπάμε 4-5 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα (πλεξίματος) φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε για 8'.Κράτάμε το σιρόπι ζεστό σε χαμηλή φωτιά, και βάζουμε μέσα 4-5 ισλί αφήνοντάς τα για 3' περίπου βυθισμένα στο σιρόπι. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε πιατέλα και περιχύνουμε το καθένα με ένα κουταλάκι σιρόπι. Όσο σιρόπι περισσέψει το περιχύνουμε στο τέλος.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρωμε δυο-δυο!

4 comments:

Juanita La Quejica said...

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο την έψαχνα αυτήν την συνταγή. Τα έφτιαχνε μια Μικρασιάτισσα ξαδέρφη της πεθεράς μου και ήταν τα αγαπημένα του πεθερού μου. Η ξαδέρφη έχει φύγει καιρό και η πεθερά μου κάθε χρόνο παραπονιέται ότι δεν πήρε ποτέ τη συνταγή. Ευχαριστώ!

Maria M said...

Daffodils να σαι καλά που μας θύμισες αυτή την συνταγή. Η γιαγιά μου όντως Σμυρνιά, έφτιαχνε αυτή την συνταγή, και κείνη πειραγμένη την είχε, έβαζε ελαιόλαδο για είναι νηστίσιμα.
Αλλά στο νούμερο που τα τρώμε τα χαλάμε!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

χεχε, είπα να φανώ εγκρατής :P

Penelope said...

Τι δύο-δύο καλή μου, μέχρι 4 την φορά μπορεί να φτάσω άμα με "αφήσετε"! Αλλά μην με αφήνετε, κρατάτε με γιατί ήδη τα ρουχαλάκια μου δεν μου κάνουν και πήραμε μερικά νέα με λάστιχο τριγύρω!

Αχ, νοστιμιές. Αλλά είναι πιο νόστιμα αν τα συνδυάζεις με αναμνήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...