Δεν ξέρω αν φέτος θα καταφέρω να φτιάξω Χριστουγεννιάτικα Γλυκά, λόγω χρόνου, διάθεσης και φυσικής κατάστασης. Μου είπε και η θείτσα μου ότι θα μου φτιάξει εκείνη και να μην κουραστώ. Αλλά εγώ μέσα μου «τρώγομαι» με την ιδέα!
Πέρσι έφτιαξα μαζί με την μάνα μου (που να ήξερα πως θα ήταν η τελευταία φορά, αλλά και τι θα μπορούσα να κάνω, αναρωτιέμαι;). Τα περσινά μας μελομακάρονα ήταν τα πιο πετυχημένα που είχαμε κάνει ποτέ. Τουλάχιστον όπως θυμάμαι τα τελευταία χρόνια.
Τα κάναμε και γεμιστά με καρυδάκι και κανελλογαρύφαλλα.
Την συνταγή λοιπόν την είχα βρει από αγαπητό Hungry και ήταν της κας Dinas K. Sparti.
Και πρέπει να το πούμε γιατί πραγματικά το ζητούμενο μας ήταν να μελώσουν μέχρι μέσα.
Η συνταγή της Dinas K. ήταν άψογη, γι’ αυτό και σας την μεταφέρω όπως ακριβώς την έχω διατηρήσει (με την ελπίδα ότι θα μου το επιτρέψει) στα ηλεκτρονικά αρχεία μου, αν φέτος κάνετε μελομακάρονα, δοκιμάστε την, αξίζει.
Για την ζύμη
2 κούπες (250γρ) ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο 1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα κονιάκ
1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκ. σόδα
1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
1/2 - 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 κιλό αλεύρι (εγώ προτιμώ Robin hood)
300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη (διακόσμηση)
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κούπες μέλι
1/2 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Σε μια λεκάνη ανακατεύεις το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτεις την σόδα που την διαλύεις στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνεις το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέϊκιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι. Σιγά - σιγά προσθέτεις και το αλεύρι. Ανάβεις το φούρνο σου στους 170 στον αέρα. Στρώνεις λαδόκολλα στο ταψί σου. Πλάθεις σε ότι σχήμα θες. Ψήνεις για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνεις να κρυώσουν.
Τραβάς την λαδόκολλα και τα αφήνεις μέσα στο ταψί. Ετοιμάζεις το σιρόπι με το μισό μέλι. Το ρίχνεις ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάς το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει και λίγο. Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνεις το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζεις με λίγο τριμμένο καρύδι. Τα αφήνεις έτσι όλο το βράδυ. Το πρωί θα δεις ότι το σιρόπι που έμεινε στο ταψί είναι ελάχιστο και πηχτό. Τα μελομακάρονά σου έχουν πιει όσο θέλανε.
Σημείωση δικιά μου πια, αν θελήσετε να τα κάνετε γεμιστά, δεν είναι πιο δύσκολα, απλώς ετοιμάζετε την γέμιση (καρυδάκι τριμμένο, λίγη κανέλλα, ζάχαρη και κονιάκ) κάνοντας έναν σφιχτό πολτό. Ανοίγετε την ζύμη σαν φυλλαράκι μέσα στην χούφτα σας και βάζετε μια μικρή κουταλίτσα γέμιση. Ενώνεται τις άκρες από το φυλλαράκι και το βάζετε με την ένωση προς τα κάτω πάνω στο ταψί σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Καλή επιτυχία.
Friday, December 08, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
24 comments:
Εχεις δίκιο Πηνελόπη αυτήν φτιάχνω και εγώ.Ειναι απο τις καλύτερες που εχω φτιάξει.
Γεμιστά είναι τέλεια.Γλυκές καλημέρες!!
μιαμ, θαυμα είναι! και λίγη φλούδα λεμονιού στο σιρόπι, δεν είν' κακό..:)
Θαύμα δεν λές τίποτε, καλή μου witch of daffodils.
Τασσούλα, είναι αυτό που λέμε... να ΄χαμε ένα τώρα! Τούτη την δύσκολη ώρα!
radiant smile γίναμε δυό, αυτές που συμφωνούν για την ίδια συνταγή. Πράγμα που σημαίνει πως όντως είναι είναι καλή.
Τα είχα σταμπάρει από το hungry αυτά τα γλυκάκια, οπότε επειδή εμπιστεύομαι την κρίση σας, με πείσατε, θα δοκιμάσω να τα φτιάξω! Άλλωστε "πεθαίνω" για μελομακάρονα και φέτος δεν έχω φάει ουτε ένα (λυγμ!).
Πηνελοπάκι να είσαι καλά! Εννοειται ότι θα σας γράψω τα αποτελέσματα (εννοείται μετά τα χριστούγεννα καθ' ότι και διότι θα τα φτιάξω όταν παω σπίτι μου!!! (2 βδομάδες είναι, θα περάσουν!)
Φιλάκια!
Τρεις! Από πέρυσι μόνο αυτή τη συνταγή φτιάχνω!
Επίσης δοκίμασα άλλη μια που ειχε αναφερθει σαν πολλή καλή στο ίδιο άρθρο με αυτή.
Πηνελόπη, με πρόλαβες. Έφτιαξα την Κυριακή τα μελομακάρονα και τα φωτογράφησα για να τα βάλω εδώ αλλά δεν πρόλαβα όπως βλέπεις. Θέλεις να αλλάξω τη φωτό σου και να μπει η δική μου που είναι πιο καθαρή;
Και μια ερώτηση: Πηνελόπη μου, πόσα κομμάτια βγαίνουν περίπου? Ας πούμε το μέγεθος ίσα με 2 μπουκίτσες το ένα. Θέλω να μου βγει ένα ταψάκι, είμαι λίγο τεμπέλα (χιχι!)
Εμένα αυτή η δόση με μικρά μελομακάρονα μου βγάζει σχεδόν 3 ταψιά
Κικίτσα,
φυσικά και να βάλεις την φωτογραφία. Η δικιά μου ήταν ενδεικτική.
Julia_Dream, οι ποσότητες που μας έδινε η Dina, στην ουσία μας έβγαλαν 2 ταψιά μεγαλούτσικα του φούρνου με μελομακάρονα 3 μπουκιών θα έλεγα! Καλά τέτοια μονάδα μέτρησης δεν έχει ξαναγίνει. Η μπουκιά, της μπουκιάς :-))
Με την άδειά σου, την άλλαξα. Είχα μια καλύτερη πάνω στην πιατέλα αλλα δεν τη βρίσκω. Όταν τη βρω θα τη βάλω, Εδώ είναι την ώρα που τα σιρόπιαζα στο ταψί.
Κικίτσα, ένα που λείπει, σε ποιο στομαχάκι βρέθηκε; :-D
Εεεεεεχμμμ....εεεε....εγω....δεν...
(φτου γμτ το είδανε...που είναι εκείνη η φωτό με την πιατέλα γμτ...)
Ωχουυυυ!!! Μωρέ δε σας είπα ότι έφαγα ένα από τότε που τα έφτιαξα...; Ε, αυτό λείπει... :-)
Σλουρπ!!
Εγω είναι τρία χρόνια που φτιάχνω μαζι με την μαμά μου αυτή την συνταγή. Το μόνο που έχουμε προσθέσει είναι στο σιρόπι φλουδα πορτοκαλιού, και τα φτιάχνουμε γεμιστά για εξτρα καρυδάκι.
Κική η φώτο είναι πολυ ζωντανη και σου πείραν καταπληκτικό χρώμα.
Και του χρόνου!!!!!!!!
Ευχαριστω! (βρε που είναι εκείνη η αναθεματισμένη η φωτό;;;)
Την έχω αναγάγει σε μονάδα μέτρησης μη νομίζεις!
Ευχαριστώ πολύ κόρες για την άμεση ανταπόκριση! Θα επιχειρήσω τη μίση δόση. Αν και από τις εντυπώσεις υποψιάζομαι ότι δε θα μείνει ψίχουλο! :-)
Εγώ πάντως δεν πείραξα τίποτα Κική! Τα θαυμάζω από απόσταση, ούτε ένα δε δοκίμασα...
Λόπε, του χρόνου θα ξαναφτιάξεις μελομακάρονα με παρέα ξεχωριστή και όμορφη! Φέτος πάντως κάτσε στα αυγά σου και μην κουράζεσαι!
εκανα τη συνταγη πριν 10 μερες και αυτο το σκ θα ξανακανω γιατι δεν εμεινε ουτε ενα για δειγμα!!!
ηταν πραγματικα εξαιρετικη!
χρονια πολλα! καλες γιορτες να εχουμε!
blueblue,
χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από έναν χρόνο κάποιος ανέτρεξε στην συνταγή και την δοκίμασε και είχε και επιτυχία.
Να σαι καλά, με υγεία και χαρά να περάσεις τούτες τις μέρες παρέα με τους ανθρώπους που αγαπάς και σ' αγαπούν.
Βρε κορίτσια στο σιρόπι που λεει μισό πορτοκάλι τι εννοεί? Χυμό, ξύσμα ή κάτι άλλο? -Αντα-
Το χυμό εννοεί Άντα. Θα σου απαντήσει και η ίδια, αλλά στο λέω κι εγώ επειδή ίσως βιάζεσαι και η Πηνελόπη ίσως δε δει έγκαιρα την ερώτησή σου.
Ευχαριστωωωωωωωωωωωωωω
Αντα,
ακριβώς όπως σου απάντησε η Juanita. Τον χυμό από το πορτοκάλι. Οπως για να δέσεις οποιοδήποτε σιρόπι, θα έβαζες τον χυμό από μισό λεμόνι.
Καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις και Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι.
Καλε κυρία Πηνελοπη, γιατί μας μπερδεψατε με τη Χουανίτα; Ξέρεις η Χουανίτα να φτιάχνει μελομακάρονα; Αφού έχουμε πει τι συμβαίνει όταν καταπιάνεται με γλυκα! :-)))
Χμ, σκέφτομαι να φτιάξω τα μελομακάρονα, αλλά μπερδεύομαι
Τι ακριβώς σημαίνει:
2 κούπες λάδι (250γρ) σημαίνει:
2 κούπες λάδι = 250γρ
ή
2 κούπες λάδι = 2 x 250 γρ = 500 γρ
Αυτό με τις κούπες στις συνταγές γενικά με μπερδεύει!
Post a Comment