Ένα από αυτά είναι καπνιστός σολομός. Και δε μιλάμε για τον έτοιμο προς βρώση αλλά για σολομό που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι και ας έχει λίγο χρόνο αναμονής μέχρι να τον γευτούμε. Σημειωτέον ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του εμπορίου. Τα αρώματά του είναι καταπληκτικά και η γεύση του απερίγραπτη.
- Αγοράζουμε 5-6 Kgr σολομό
- Ζητάμε να τον φιλετιάσουν (χωρίς κόκαλο, ουρά, κεφάλι). Είναι δύσκολο να το επιχειρήσετε μόνοι σας, θέλει τέχνη).
Μπαχαρικά
Για 2 Κgr φιλέτο (φιλέτο λέμε-τα υπόλοιπα τα έχει καθαρίσει ο ψαράς, όπως το ζητήσαμε)
2 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας πιπέρι
- Με τσιμπιδάκι αφαιρούμε τα μικρά κοκαλάκια που έχουν απομείνει
- Μοιράζουμε τα μπαχαρικά σε δύο φιλέτα και περιμένουμε να τραβήξουν
- Ενώνουμε τα δύο φιλέτα, ψαχνό με ψαχνό, κεφάλι με κεφάλι
- Παίρνουμε μία σακούλα και τυλίγουμε, πάρα πολύ σφιχτά, για να φύγει ο αέρας (σακούλα σκουπιδιών είναι μια χαρά)
- Βάζουμε και τα διατηρούμε στο ψυγείο μία με δύο εβδομάδες
- Πρωί και βράδυ γυρίζουμε το περιεχόμενο της σακούλας το πάνω-κάτω.
Αυτά … για να φτιάξετε το δικό σας καπνιστό σολομό.
Για το σερβίρισμα, το πιο απλό-λίγο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο μίγμα από πιπέρια.
Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, άνιθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Άλλοι πάλι προτιμούν να τον συνοδέψουν με μαύρο ή πολύσπορο φρυγανισμένο και βουτυρωμένο ψωμάκι.
Εγώ προτιμώ την πρώτη εκδοχή.
10 comments:
Πω-πω τι έπαθα πρωί-πρωί.Θα το προσπαθήσω...Καλημέρα!!
Kαλημέρα Rena, καλή συνέχεια!
Τέτοιο ουρανόσταλτο δώρο πρωί πρωί που να το φανταζόμουνα!
Καλημέρα Ρένα.
Πες μου πως θα γίνει καπνιστός; Εγώ διάβασα μόνο μπαχαρικά και ψυγείο.
Από την άλλη πιστεύεις πως δεν θα χαλάσει το ψάρι στο ψυγείο του σπιτιού αν το αφήσω 2 εβδομάδες;;;;
Ο καπνιστός σολωμός που αγοράζουμε γίνεται εντελώς διαφορετικά...
Το κάπνισμα είναι ολόκληρη διαδικασία και εκτός των άλλων υπάρχουν συνταγές αρωματικών χόρτων και ξύλων που μπαίνουν στη φωτιά.
Το πιο πιθανό αν δοκιμάσετε αυτή τη συγκεκριμένη συνταγή να μην προλάβετε ούτε τα Χριστούγεννα.
Βρε Ρενάκι, σαν δίκιο να έχεις ο Γιάννης, 2 βδομάδες έτσ ο σολωμός στο ψυγείο, και θα παραμείνει στα καλά του;
Οχι ότι του έχω ιδιαίτερη συμπάθεια, πέραν του καπνιστού φιλέτου με λίγο βουτυράκι σε ψωμάκι... αλλά αναρωτήθηκα κι' εγώ σαν τον Γιάννη.
Ετσι οπως το είδα και εγώ, πιο πολύ για μαρινάτος μου ακούγεται...όπως κάνουμε και το γάβρο... Πράγματι κάπνισμα θα ήθελε, δε θα ήθελε; Θα μας το διευκρινίσει η Ρένα πιστεύω.
Καλωσήρθες Ρένα!
Καλώς την Ρένα, σολομούς φέρουσα!
Δεν χρειάζεται κάπνισμα Κική. Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές σπιτικό σολομό ... πώς να τον πω τώρα; Ούτε καπνιστό, ούτε μαγειρεμένο, κάτι μεταξύ καρπάτσιο και μαρινάτου. Το μόνο που έχω ακούσει είναι ότι συνήθως του προσθέτουν ένα βάρος από πάνω όσο καιρό είναι στο ψυγείο, για να σφίξει.
Ρένα, είχα την εντύπωση ότι μπαίνει περισσότερο αλάτι, για να διατηρηθεί κάπως σαν παστό. Το έχεις δοκιμάσει έτσι; Αντέχει;
Γιάννη έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με το κάπνισμα, αν κάποιος διαθέτει τον τρόπο να το κάνει, γιατί το κάπνισμα του σολομού γίνεται με κρύο καπνό (20ο C περίπου) και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται καπνιστήριο.
Εάν πάλι θέλετε έναν πιο απλό τρόπο προσέγγισης μπορεί να γίνει ως ακολούθως:
Λοιπόν μετά το πέρασμα των δύο εβδομάδων γίνεται το κάπνισμα με κρύο καπνό. Αυτό σημαίνει ότι τοποθετούμε τα φιλέτα σε μεγάλη απόσταση από την «ψησταριά-καπνιστήριο» μας, η οποία όμως έχουμε φροντίσει να είναι σε κλειστό χώρο για να μην έχουμε διαρροές καπνού. Για το κάπνισμα χρησιμοποιούνται διάφορα μυρωδικά, όπως π.χ. δεντρολίβανο, ή απλά πράσινα φύλλα ή πευκοβελόνες.
Για όσους δεν έχουν τον τρόπο να καπνίσουν τα φιλέτα, ενημερώνω ότι μπορούν να καταναλωθούν στη μορφή που θα τα πάρουμε μόλις περάσουν οι δύο εβδομάδες. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν. Τρώγονται όπως αναφέρω και στο post.
Ο χρόνος των δύο εβδομάδων μπορεί να σας φαίνεται πολύς αλλά πιστέψτε με δεν κινδυνεύουν να πάθουν τίποτα. Γίνεται ένα είδος ζύμωσης με τη ζάχαρη και το αλάτι και δεν έχουν φόβο να χαλάσουν.
Juanita το αλάτι είναι επαρκές γι΄ αυτήν την ποσότητα. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη.
Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Εγώ υπόσχομαι να το δοκιμάσω αμέσως μετά τις γιορτές μάλλον και θα ενημερώσω.
Σίγουρα το αλάτι θα βοηθήσει στο να παραταθεί ο χρόνος συντήρησης.
Για κάπνισμα ούτε λόγος λόγω χώρου.
Το πολύ πολύ την ώρα που θα τον δοκιμάζω, ανάβω τον αργιλέ με αρωματικό καπνό και με κάθε μπουκιά και μία τζούρα!
λοιπον ρενα η συνταγη ειναι πολλη καλη .εγω τη κανω πανω απο 3 χρονια ...αλλα νομιζο εχεις κανει καπιο λαθοσ στην περιγραφη....καταρχην η συνταγη που χρεισιμοπιω εγω λεγεται GRAVLAX (ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ-ΝΟΡΒΙΓΙΑ)σε2 κιλα φιλετο σολομου 2κ ζαχ,2κ,αλατι ειναι πολλη λιγο. εγω σκεπαζω το σολομο με μιγμα ζαχαρη-αλατι-λιγο κονιακ αναμεσα απο τισ φετες σολομου βαζω αρκετο ανεθοκ ροζ πιππερικ δεν περιμενω οσο πρεπει 2 εβ0δομαδες αλλα μολις αλαξει χρωμα κ γινει σκουρο κοκκινο πιο πολλη σαν καρπατσιο...
ο καπνιστος σολομοςγινεται με πολλους τροπους εγω το παστονω σε αλατι 3 ωρες κ το καπνιζω 20 λεπτα σε συνθικες σπιτιου.την επομενη φορα που θα το κανω θα φτιαξω βιντεο κ θα το ανευασω
Post a Comment