Thursday, December 14, 2006

Φουντουκόπιτα

Πριν λίγες μέρες η Νένα μας έφτιαξε μια εξαιρετική φουντουκόπιτα, ανάμεσα σε πολλά άλλα εκλεκτά εδέσματα. Μια φίλη, διαβάζοντας τα σχόλια, έψαξε στο αρχείο της και μου βρήκε τη συνταγή Φουντουκόπιτας με Σοκολάτα του Στέλιου Παρλιάρου, που είχε δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία. Χαρείτε την!

Υλικά
180 γρ.κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ.βούτυρο
60 γρ.ζάχαρη κρυσταλλικά
3 ασπράδια αυγών
3 κρόκοι αυγών
100 γρ.φουντούκι σκόνη (στο μπλέντερ)
30 γρ.φουντούκια χονδροκομμένα
Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το φουντούκι που έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ. Στο τέλος χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με το πρώτο μείγμα. Τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22εκ. και ύψους 3εκ. και πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα φουντούκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10' και στους 170 για άλλα 15΄.



ΥΓ. Κικίτσα, όλη δική σου!

update 12-7-07
Φωτό από Κική

15 comments:

Anonymous said...

Χριστέ και Παναγία πρωι πρωί.Τι βλέπουν τα ματάκια μου; Άντε μετά από αυτό να συνεχίσει κανείς τη δίαιτά του. Το κρίμα στο λαιμό σας. Καλή σας μέρα.

Anonymous said...

Ευχαριστώ!!!!!

Anonymous said...

Η συνταγή είναι πολύ καλή. Ήταν η πρώτη που έκανα απο το βιβλίο του Παρλιάρου που την περιέχει. Βγαίνει μία μικρή και λεπτή φουντουκοπιτούλα που δεν σου γεμίζει ιδιαιτέρως το μάτι. Το πρόβλημα αρχίζει όταν τη δοκιμάζεις...Συνοδεύει τέλεια τον καφέ, ενώ είναι ωραία και για πρωινό, διότι δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά. Σας είπα ότι μου αρέσει πολύ τούτο δω το blog? Να' στε καλά!

Anonymous said...

να' σαι καλά Juanita, να'χεις μια σοκολατένια μέρα :)

αν αντι για βούτυρο βάλω ηλιέλαιο;

Anonymous said...

Καλημερα και απο εμενα.
Αντιγονη να σου κανω μια ερωτηση , οταν λες μικρουλα φουντουκοπιτουλα εννοεις ατομικη ή μπορω με αυτη την δωσει να ταίσω μια πενταμελη οικογενεια? :-)
ευχαριστώ ,να ειστε καλα!!!

Anonymous said...

*δόση*

Penelope said...

Παρόμοια συνταγή χρησιμοποίησα κι' εγώ προσφάτως, μόνον που επειδή δεν διέθετα κουβερτούρα, την ώρα που μου ήρθε να την φτιάξω. Έκανα τερτίπια.

Χρησιμοποίησα ένα έτοιμο ρόφημα σοκολάτας (το οποίο δεν πίναμε γιατί μας φαινόταν πολύ γλυκό) αντί για κουβερτούρα και ζάχαρη. Αλευράκι και μπέικιΝ πάουντερ και 2 αυγά, βανίλια και αρκετό τριμμένο φουντούκι.

Εβρασα στο νερό, το βιτάμ, το ρόφημα και την βανίλια. Στο μίγμα αυτό πρόσθεσα τα αυγά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπεϊκιν καθώς και το τριμμένο φουντούκι.
Το έψησα για 30 περίπου λεπτά στους 180 Βαθμούς και όταν το έβγαλα όπως ήταν ζεστό, έριξα το σιρόπι που είχα φτιάξει με το υπόλοιπο ρόφημα και 2 καλές κουταλιές σούπας μέλι. Οταν κρύωσε λιγάκι σερβίραμε... και χάθηκε από τα πιάτα.

Περίπου μισό κουτί ροφήματος για όλην την διαδικασία.


το έτοιμο ρόφημα διαλυμμένο σε ζεστό νεράκι, και στο τέλος έφτιαξα ένα σιρόπι, με το υπόλοιπό ρόφημα και 2 καλές κουταλιές μέλι και έλουσα την ζεστή σοκολατοπιτο-φουντουκόπιτά μου. Αυγά

Olivi Nina said...

καλημερα σας..
Juanita μας κολασες..παει και η διαιτα πανε και ολα :D..ευχαριστουμε για την συνταγη..φαινεται τελεια..

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα στην παρέα. Να διευκρινήσω ότι εγώ ποτέ δεν την έχω φτιάξει, την έχω όμως δοκιμάσει. Και είναι "δυνατή" γεύση.

Anonymous said...

Καλημέρα σε όλους!

Επειδή μου τη δίνει η μαρέγκα και ο διαχωρισμός των αυγών, μπορώ να βάλω λίγο (πόσο???) μπέικιν σαν υποκατάστατο;

Διαφωτίστε με σας παρακαλώ,

popelix

Anonymous said...

Να διευκρινήσω κι εγώ πως στο βιβλίο του καθώς και εκεί που την έφτιαξα μαζί του, από πάνω (και λίγο μέσα) έχει ψύχα φυστικιού Αιγίνης κι όχι ΄φουντούκια.Δηλαδή αυτά τα 30 τελευταία γρ. Αυτό της δίνεις λίγο όμορφο χρώμα από πάνω και ενώ μέσα δεν "ακούγεται" η γεύση, απαλύνει το πολύ φουντούκι.
Να πω ακόμα πως ζεσταίνεται σε φούρνο κοινό ή μικροκύματα και της πάει πολύ από δίπλα είτε παγωτό βανίλια είτε κρέμα γάλακτος.
Η δόση δεν ταίζει 5μελή οικογένεια.Εκτός αν έίναι πολύ συντηρητική στις μερίδες. Η διπλάσια ακριβώς είναι ό,τι πρέπει κι αν μείνει λίγο είπαμε ζεσταίνεται.

Juanita La Quejica said...

Ψηφίζω διπλάσια δόση για να δίνουμε και στους φίλους για το σπίτι! Thanks Νενάκι!

Anonymous said...

Παρακαλείται η Πηνελόπη όπως μετακινήσει τη συνταγή που πρότεινε σε κανοονικό ποστ. Μιλ μερσι!

Anonymous said...

Διπλάσια, και τριπλάσια. Εμείς δύο άνθρωποι την καθαρίσαμε σε dt. (ήτοι σε 1 ημέρα).

Penelope said...

Διατάξτε!
Θα πραγματοποιηθεί πάραυτα. Απλώς δεν το έκανα γιατί η συνταγούλα έμοιαζε και να μην φανούμε υπερβολικοί.
Καλημέρα σας, σας είπα;
Καλημέρα σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...