Tuesday, December 12, 2006

Cassoulet - Ιστορία

Ονομάζεται και στιφάδο με άσπρα φασόλια και διάφορα κρέατα.
Λίγη ιστορία. Το πιάτο αυτό συνηθίζεται πολύ στην ΝΔ Γαλλία, είναι το πιάτο των αγροτών όπου "μαζεύουν" τα κρεατικά περισσεύματα, τα ανακατεύουν με λαχανικά και φασόλια τα ψήνουν όλα στο φούρνο και κάθονται και τα τρώνε!. Ετσι υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για το τι είδος κρεατικών θα συμπεριλαμβάνει.

Σε γενικές γραμμές αποτελείται από 70% άσπρα φασόλια και ζωμό και 30% απο κρεατικά.
Για παράδειγμα το Cassoulet του Castelnaudary αποτελείται απο υπόλοιπα χοιρινού, το Cassoulet της Toulouse, είναι πιό πλούσιο γιατί έχει πέρα απο το χοιρινό και αρνί και λουκάνικα, το Cassoulet de Carcassonne αντί για κρεατικά βάζει κυνήγι, πέρδικες, ορτύκια κλπ.
Αυτό που θα σας παραθέσω είναι με χοιρινό, πάπια, μπέηκον, αρνί. Μπορείτε να το κάνετε την προηγούμενη μέρα. Και ανήμερα απλά να το ψήσετε λίγο στον φούρνο.

7 comments:

Juanita La Quejica said...

Το καλοκαίρι στο ονειρεμένο κάστρο του Carcassonne δοκίμασα cassoulet με μπούτι πάπιας, χοιρινό και λουκάνικο. Αν είχε και αρνί δεν το κατάλαβα, ευτυχώς γιατί δεν είναι η γεύση μου. Πολύ "πλούσιο" πιάτο, το χειμώνα πρέπει να είναι ιδανική συντροφιά για κρύες νύχτες με κάποιο πλούσιο κόκκινο κρασί και καλή παρέα.
Περιμένουμε τη συνέχεια Μαρινάκι. Και μετά θα γράψω εγώ για κάτι παρόμοιο σπανιόλικο, το cocido Madrileño.

Anonymous said...

Όχι "μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα" Μαρίνα! Επιβάλλεται! Είναι πολύ καλύτερο αν παριμένει!
Εγώ το φτιάχνω με χοιρινό και λουκάνικα, αλλά μόνο 1-2 φορές το χρόνο το πολύ, μια κι είναι δυναμίτης. Αλλά βέβαια υπέροχο!
Περιμένω κι εγώ να δω τη συνταγή σου μπας κι έχει κανα κολπάκι που μου διέφυγε ;-)

CGP said...

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε μία ημέρα εκτός και αν έχετε υποδομή με επαγγελματική κουζίνα και 10 δούλους.

Προσοχή στο τελικό ψήσιμο/συναρμολόγηση(όταν γραφτεί) με την φρυγανιά που πρέπει να γίνει κρούστα, να την πιέζεται , να μπαίνει μέσα στα υγρά και μετά να ξεραίνεται από το ψήσιμο και ξανά πίεση να ξαναμπαίνει στα υγρά και ξανά να ξεραίνεται.

Α, να μην το ξεχάσω, βοηθάει πολύ η ύπαρξη μιάς βαθειάς γάστρας γιά την τελική συναρμολόγηση.

ΚΛΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Είναι φαγητό γιά 10+ άτομα καλούς φαγάδες, χειμώνα με κόκκινο κρασί (Cabernet η Α.Γιωργήτικο η Ξυνόμαυρο, όχι Μερλοτ η Syrah)

Το κάναμε με την Μαρίνα περισυ τα Χριστούγεννα, μας βγήκε ο πάτος στην προετοιμασία αλλά ευτυχώς φαγώθηκε με μεγάλη όρεξη.

Με την φετινή ζέστη, μάλλον θα τους ετοιμάσουμε κάτι περισσότερο ελαφρύ, ίσως κουνέλι με σοκολάτα....

Juanita La Quejica said...

Αααα! Καλώστον! Τώρα κατάλαβα ποιος γράφει το σχόλιο, μόλις άκουσα κουνέλι με σοκολάτα, χαχα! Δεν κάνετε κανένα σαλιγκάρι με σοκολάτα φέτος; Έχω συνταγή, αλήθεια!
Ωραίο το cassoulet, πραγματικά αξίζει για χειμώνα, κρύο, μεγάλη παρέα. Αλλά πολύ δουλειά. Και έλεγα ότι είναι κουραστική η paella μου. Υπάρχουν και πιο ζόρικα!

CGP said...

@ Juanita

Η Μαρίνα τρελλαίνεται γιά σαλιγκάρια. Στείλε της την συνταγή και...βλέπουμε

Juanita La Quejica said...

Τί θα έλεγες να γίνεις μέλος του blog μας cgp; Χρειαζόμαστε ένα email για να σου στείλουμε πρόσκληση. Έχω ακούσει θερμά λόγια για τις μαγειρικές σου ικανότητες!

CGP said...

@Juanita

Υπερβολές !!!Αλλο να μαγειρεύεις όποτε έχεις κέφι και άλλο καθε μέρα.Αποδέχομαι την πρόσκληση. Η Μαρίνα σου έχει στείλει το email.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...