Saturday, December 16, 2006

Cassoulet - Ε' Η συναρμολόγηση

Συστατικά
2 φλυτζάνια κομμένη φρυγανιά, φρέσκος μαϊντανός
Προθέρμανση στο φούρνο στο 250. Ξεφλουδίστε τα λουκάνικα και κόψτε τα σε μεγάλες μπουκιές, κόψτε και το μπέηκον επίσης.
Σε μία μεγάλη γάστρα (η δικιά μας είναι εμαγιέ) βάλτε κάτω-κάτω μία στρώση φασόλια, απο πάνω λουκάνικα, χοιρινό, μπέηκον, ζουμάκι, λίγη πάπια, λίγο αρνί. Δεύτερη στρώση πρώτα φασόλια μετά λίγα λουκάνικά...κλπ ώσπου να τελειώσουν όλα τα υλικά. Ρίχτε τον υπόλοιπο ζωμό στο τέλος. Απο πάνω βάλτε τα κομμάτια της φρυγανιάς και πατικώστε τα καλά-καλά ώστε να μουλιάσουν. Ρίχτε απο πάνω το λίπος της πάπιας.
Να ζεστάνετε τη γάστρα στο μάτι της κουζίνας και αφού πάρει βράση να την βάλετε στο φούρνο για τουλάχιστον μιάμιση ώρα ξεσκέπαστη.
Οταν η επιφάνεια του φαγητού έχει γίνει μιά χρυσαφιά κρούστα είναι έτοιμο.
..................
Πρίν το σερβίρετε βάλτε του επάνω φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Επειδή έχει πλούσια γεύση μιά απλή πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί επιβάλλονται.

4 comments:

Juanita La Quejica said...

Λοιπόν... καταρχάς ευχαριστούμε για την περιγραφή. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, αλλά θέλει πολύ δουλειά.
Αν πιάσει κρύο, το συζητούμε. Απευθύνεται πάντως σε ανθρώπους που τρώνε και σχετικά βαριά και πολύ. Αλλιώς θα πάει χαμένος ο κόπος.
Πότε λέτε να το ξαναφτιάξετε Μαρίνα; Για να μου κρατήσεις 2 πιάτα;

Anonymous said...

Δεν είχα ιδέα ότι είναι τόσο πολύπλοκο!
Εγώ φτιάχνω (μια-δυο φορές το χρόνο το πολύ, γιατί κι αυτό βαρύ είναι)μια πολύ απλοποιημένη μορφή του - κάτι σαν το μέρος Β, με φασόλια κοινά ή γίγαντες, περισσότερο χοιρινό και ελάχιστο λουκάνικο, ίσα για τη νοστιμιά. Μισοβράζω τα φασόλια και μετά όλα μαζί. Βάζω και ντομάτα. Και δεν το ψήνω στο τέλος. Κι αυτό θαυμάσιο είναι.
Πάντως η ιδέα για το ψήσιμο στο τέλος με λίγη φρυγανιά επάνω μ΄αρέσει. Και θα το δοκιμάσω και χωρίς ντομάτα.

Anonymous said...

Ξέχασα κάτι σημαντικό : είναι καλύτερο την επόμενη μέρα (τουλάχιστον η απλοποιημένη μορφή του, αυτή χωρίς ψήσιμο στο φούρνο)

Marina said...

Juanita, το κάναμε πέρυσι ανήμερα τα Χριστούγεννα..αντί γαλοπούλας. Δεν έμεινε ψίχουλο αλλά γίναμε πίττα γιατί τραβάει πολύ το κρασί το άτιμο. Φέτος θα κάνουμε κουνέλι και ...κάτι που θα σας γράψει ο Κ, σπεσιαλιτέ του

η 'αλλη α, εδωσα τη συνταγή ολόκληρη. Εξυπακούεται ότι ο καθένας τη φτιάχνει σύμφωνα με το τι έχει. Είναι αγροτικό φαγητό περισσευμάτων που ξαναμαγειρεύονται και σερβίρονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...