Saturday, December 30, 2006

Shepherd’s Pie - Πίττα του Βοσκού

Ο διαδικτυακός μας φίλος Nikos Dimopoulos του Greek Taste, μας έστειλε μήνυμα με συνταγή για την δική του Πίττα του Βοσκού. Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε μια Νέα Χρονιά γεμάτη Υγεία και Αγάπη!

Όπως μας γράφει ...

"Πρώτα απ' όλα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2007, σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Είδα την συνταγή στο Blog για την Πίτα του Βοσκού "Shepherd's Pie" καθώς και μερικά σχόλια. Σας στέλνω και εγώ μια τοπική συνταγή που χρησιμοποιούσαμε στα εστιατόρια την περίοδο της 10ετίας του 1960, χωρίς κανένα σχόλιο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ίδιες συνταγές διαφέρουν από τόπο σε τόπο και διαμορφώνονται ανάλογα με τις προτιμήσεις και εθνικό-τοπικές παραδόσεις. Επίσης να πούμε και το άλλο. Όλοι μας παίζουμε με τις συνταγές με παραλλαγές, για να πετύχουμε την νοστιμιά της προτιμήσεώς μας, ή να παρουσιάσομε κάτι το διαφορετικό... «και ό,τι θέλει ας βγει».

Το καλύτερο είναι ν' ακολουθούμε τις παραδοσιακές συνταγές, ειδικά εμείς οι Έλληνες, διότι η Παραδοσιακή μαγειρική μας είναι πεντανόστιμηηη!!!
Χρόνια Πολλά στους Βασίληδες, Βασιλείες και Βασιλικούλες, αν υπάρχουν στο Blog σας."

Shepherd’s Pie - Πίττα του Βοσκού
250γρ κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
250γρ κιμά αρνίσιο, άπαχο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
2 μεγάλα φρέσκα αβγά, χωρισμένα ασπράδι και κρόκο
1 κουταλάκι την γνωστή σάλτσα, Worcestershire
½ κούπα τσαγιού βούτυρο λιωμένο
6 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες
1 κουτάλι σούπας ketchup, ή τοματοπολτό
2 κουταλιές ζωμό μοσχαρίσιο, η και περισσότερο αν χρειασθεί !
½ κούπα κρέμα γάλακτος 35%
½ κούπα ψωμί ξερό τριμμένο
¼ κουταλάκι σκόνη σκόρδου
Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
Τυρί παρμεζάνα

Ετοιμασία
Σωτάρετε τα κρεμμύδια με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά στα κρεμμύδια,την ketchup το Worcestershire, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές ζωμό μοσχαριού ή νερό. Βράστε το φαγητό σκεπασμένο σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζωμό αν χρειασθεί.
Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί ή πυρέξ και πασπαλίζετε τη βάση του με το τριμμένο ψωμί
Όταν το φαγητό έχει βράσει, το αδειάζετε στο ταψί ή στο πυρέξ, το στρώνετε και το κρατάτε στην άκρη.
Σε ένα μπολ χτυπάτε ελαφρά τους κρόκους και σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τ΄ασπραδια σε ελαφρή μαρέγκα.
Κάνετε τις ζεστές πατάτες πουρέ σε μεγαλύτερο μπολ, χωρίς κανένα υγρό. Προσθέτετε στον πουρέ το λιωμένο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τους χτυπημένους κρόκους, την σκόνη σκόρδου και τ΄ανακατεύετε ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Με πλαστική σπάτουλα διπλώνετε τ’ ασπράδια να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά του πουρέ και τα απλώνετε πάνω στον κιμά.
Απλώνετε το πουρέ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και κάνετε διάφορα σχέδια με πηρούνι, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180◦c για 35 λεπτά και ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Σημείωση
Αν θέλετε χρώμα, αχνίζετε πολύ ελαφρά την επιφάνεια με πάπρικα (προαιρετικά). Εδώ στο Quebec-Canada, οι Γαλλόφωνοι πάνω από τον κιμά στρώνουν σε όλο το ταψί καλαμπόκι του κουτιού και ακολουθεί ο πουρές.

Nikos Dimopoulos
http://www.greektaste.netfirms.com

4 comments:

Anonymous said...

Με αυτήν την διαδικασία ο πουρές βγαίνει σαν μεταξένιος φαντάζομαι. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή! Περιμένουμε και άλλες με χαρά!

Anonymous said...

Ευχαριστούμε κ. Νίκο για τη συνταγή!
Καλή χρονιά σε όλους εκεί!

CGP said...

@ NIKOS

Την επόμενη φορά, θα ακολουθήσω την συνταγή σου. Ιδιαίτερα σχετικά με τον πουρέ, τον κρόκο και τα ασπράδια και θα ενημερώσω σχετικά. Βέβαια με τα αυγά και την κρέμα γάλακτος, μιλάμε γιά κύριο γεύμα.....

Ευχαριστώ γιά τις προτάσεις

CGP said...

@ NIKOS

Εκάνα την συνταγή σας και ήταν κατά γενική ομολογία καταπληκτική. Ο πουρές πραγματικά μεταξένιος. Εκανα μία παρασπονδία και αντι γιά καλαμπόκι, πρόσθεσα φρέσκα μπιζέλια πάνω από τον κιμά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...