Friday, January 05, 2007

Εκδήλωση σχετικά με την Τρούφα στη Θεσσαλονίκη

Πάει Zootechnia η τρούφα

Εκδήλωση με θέμα "Τρούφα, μια δυναμική και αποδοτική εναλλακτική καλλιέργεια", διοργανώνει στο πλαίσιο της Zootechnia, στις 11 Φεβρουαρίου, η εταιρεία «Ελληνική Τρούφα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση για το ευρύ κοινό, για καλλιεργητές, γεωπόνους και αρχιμαγείρους, των προοπτικών της καλλιέργειας της τρούφας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μαγειρεύεται η gourme λιχουδιά.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα επισημανθεί πως το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας επιδοτείται από τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα πλεονεκτήματα της τρούφας περιλαμβάνονται: Είναι οικολογική καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον, δεν έχει πρόβλημα διάθεσης, απαιτεί λίγη χειρωνακτική εργασία, εξισορροπεί την αποψίλωση των δασών, προσφέρει αξιόλογο αγροτικό εισόδημα.
Τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων και θάμνων. Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια της καλοκαιρινής τρούφας (tuber aestivum), που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, και μάλιστα σε «μπολιασμένες» ρίζες ελιάς. Η συμβίωση των δύο (δένδρο ελιάς και μύκητας τρούφα) αυξάνουν την ικανότητα των ριζών να προσλαμβάνουν από το έδαφος θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία. Πλέον, η τρούφα μπορούμε να μπολιαστεί και σε δενδρύλλια αμυγδαλιάς, αλλά και σε κερασιές.
«Με τα σημερινά δεδομένα, η ζήτηση τρούφας είναι πενταπλάσια της παραγωγής και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διάθεσή της στην αγορά», σημειώνει ο κ. Παύλος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος της επιχείρησης «Ελληνική Τρούφα», που δημιουργήθηκε στο Κιλκίς για να προσφέρει φυτά με τρούφα προς φύτευση, συμβουλές για την καλλιέργεια της τρούφας και δυνατότητα υπογραφής συμβολαίων με αγρότες για απορρόφηση της παραγωγής τρούφας.
Με τις τρέχουσες τιμές, το κόστος εγκατάστασης φυτείας ανά στρέμμα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος - μετά από μια 5ετία - μπορεί να φθάσει τα 1.500 ευρώ το στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε μία χρονιά καλύπτεται το κόστος της αρχικής επένδυσης. Σε κάθε στρέμμα προτείνεται η φύτευση 30 -50 δέντρων, ενώ απαγορεύεται η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Πληροφορίες για την διοργάνωση της ημερίδας της 11-2-2007 στο ΑΓΡΟΡΑΜΑ, φαξ 2310 282482, info @agrorama.gr.
Γιάννης Κ.

3 comments:

Anonymous said...

μμμμμμμ...

Anonymous said...

Αφήνω την τρούφα προς φύτευσιν στους ειδικους και φέρε μας τρούφα προς βρώσιν καλλίτερα.

Anonymous said...

Ψάχνοντας να βρω φωτογραφία να συνοδεύσει το κείμενο του Γιάννη, βρήκα κάτι σάκους για τους οποίους είχαν μιλήσει στο hungry, όπου μπορείς να έχεις δική σου παραγωγή μανιταριών σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης. Ωραία ιδέα ε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...