Sunday, January 14, 2007
Ας αρχίσουμε να μιλάμε για φοντύ...
Η άλλη Α, στην ερώτηση της Ρουθ για φοντύ, μας είπε πολλά και χρήσιμα περί φοντύ. Σήμερα μας έστειλε και μια ωραία και ασυνήθιστη συνταγή.
Fondue της θάλασσας
Για να ολοκληρώσω την πληροφόρησή σας περί fondue, κορίτσια, ορίστε και το fondue ψαριών-θαλασσινών (το fondue σοκολάτας σίγουρα το ξέρετε καλύτερα από μένα :-D - ή μάλλον για να ακριβολογώ, εγώ δεν το ξέρω καν! ).
Πραγματικά φίνα γεύση - ίσως και μόνο για μυημένους (και σχεδόν σίγουρα όχι για παιδιά) !
Κύβοι ψαριών μεγέθους περίπου 2 1/2 εκατοστών (για να πιάνονται με το πηρούνι χωρίς να διαλύονται)
• σολομού φρέσκου,
• πεσκαντρίτσας (σκλεπούς),
• φιλέτου μπακαλιάρου (κατεψυγμένου)
και γαρίδες μεγάλες (ωμές)
ψήνονται σε μεταλλικό σκεύος fondue
σε ζωμό από
• άλλο ψάρι (ή κύβους βοδινού - 3 κύβους για 1 - 1 1/2 λίτρο ζωμού, φτάνει για 6 άτομα)
• 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
• 2 σκελίδες σκόρδο
• πιπέρια χρωματιστά
• λίγο καρότο και λίγο σέλινο (προαιρετικά - του πάνε!)
• 2-3 φύλλα δάφνης, μπαχάρι (προσωπικά δεν τα προτιμώ)
που έχει προηγουμένως βράσει λίγο στο μάτι της κουζίνας.
Σερβίρονται με ζεστές πατατούλες βρασμένες με τη φλούδα ή πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κομμάτια
και κάποιες από τις παρακάτω σάλτσες- dips :
• "σκορδαλιά" με αμύγδαλα
• sauce allioli (ή απλώς μαγιονέζα με σκόρδο)
• μαγιονέζα απλή ή με σπασμένα χρωματιστά πιπέρια
• μαγιονέζα με σαφράν (κρόκο) σκέτη ή ανακατεμένη με χτυπημένη κρέμα γάλακτος, χυμό και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (πιο προωθημένη!)
• μαγιονέζα χτυπημένη με κάπαρη, κρεμμυδάκι και αγγουράκια τουρσί
• τη σάλτσα που σας έχω ήδη δώσει για ψάρι στη λαδόκολλα
Για να δούμε ποιες από σάς θα το εκτιμήσουν!
Η άλλη Α
υγ. θα ακολουθήσει ποστ για τις συσκευές φοντύ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Ρε "Ελβετικό τυράκι", τσίμπησες; ΧΑΧΑ!
Thanks Αγγελική, περιμένουμε και τη συνέχεια.
Η αγαπημένη μας σάλτσα στο μπουργκινιόν που δεν νομίζω όμως να δένει τόσο με τα θαλασσινά λόγω γιαουρτιού, είναι μισή ποσότητα γιαούρτι, μισή ποσότητα μαγιονέζα, άνιθος και κρεμμύδια στην μουλινέττα. Ειδικά με τις ψητές ολόκληρες πατάτες και το κοτόπουλο ταιριάζει υπέροχα.
Σιγά μη δεν τσίμπαγα! ;-)
Μην λες τίποτα πριν το δοκιμάσεις! Αν δε βγει καλό, βάλε αντί γιαούρτι χτυπημένη κρέμα γάλακτος (ένα από τα dips έχει τέτοιο συνδυασμό και είναι πολύ καλό).
Κάποιοι λένε όχι στο συνδυασμό ψαριού με άλλη πρωτεΐνη - εγώ δε λέω.
Εγώ πάντως, για να ολοκληρώσω ή να συνεχίσω της Αγγελικής το ποστ, θα σας ετοιμάσω ένα με τις συκευές φοντύ. Ευχαριστούμε ερβετίδα μας!
Παρακαλώ, αγαπητή συμπατριώτισσα! Κι ευχαριστώ κι εγώ για τη φιλοξενία! (Ρε αβρότητες!!! Λες και δεν είμαστε καταυλακιώτισσες! χαχαχαχα :-P )
Χαχαχα! Καλά, αυτο το καταυλακιώτισσα πρώτη φορά το άκουσα πριν λίγες μέρες. Πολύ αστείο μου φάνηκε...
Post a Comment