Wednesday, January 10, 2007

Oinotelia στην Αθήνα

Μετά την επιτυχία που είχε στις 4 & 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη η έκθεση Oinotelia , έρχεται στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2007. Περισσότερες πληροφορίες στις προσεχείς ημέρες. (Για είσοδο, ωράριο κτλ).

Απλά φέτος φρόντισαν να μην γίνει ταυτόχρονα με τα Βορεινά (ενημέρωσα πρόσφατα) διότι υπήρξαν πολλά παράπονα πέρυσι, τόσο γι΄αυτό το θέμα όσο και για το κόστος εισόδου.

Το πιθανότερο για όσους ενδιαφέρονται είναι πως θα έχει και σεμινάριο γευσιγνωσίας από τον διακεκριμένο διεθνή κριτή οίνου και δημοσιογράφο κ. Σίμο Γεωργόπουλο.

Γιάννης Κ.

16 comments:

Anonymous said...

Έλεγα και στη Juanita πριν λίγο, πως ενώ είχε ανακοινωθεί η ημερομηνία μετά το τέλος της ίδιας εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, (από τότε την έχω) ακόμη δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση για την Αθήνα.
Αυτοί που την οργανώνουν εφέτος, δεν έχουν γράψει κάτι στην ιστοσελίδα τους ακόμη.
Είναι και λίγο δημόσιο βλέπετε...
Το πιθανότερο είναι πως θα γίνει τις ημερομηνίες που αναφέρω.

Απλά αποφασίσαμε να μπει εδώ για να έχετε τις ημερομηνίες.
Όπως έγραψα και σε μιά φίλη, πέρυσι είχε επιτυχία. Ήταν καλύτερη από τα Βορεινά που ανέφερα χθες.
Για φέτος κάτι μου λέει πως θα πήξουμε στα βιολογικά...
Από την άλλη μετά την περυσινή 1η προσπάθεια με τα βορεινά, πιστεύω πως εφέτος αυτά θα είναι καλύτερα.

Julia_Dream said...

Γειά σου Γιάννη! Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου! Εύχομαι ο χρόνος που ήρθε να φέρει υγεία και ευτυχία σε σένα και στην οικογένειά σου!
Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, είσαι πάντα μέσα στα πράγματα και είναι πολύ ωραίο αυτό για μας που είμαστε λίγο πιο έξω! (Παλιότερα μου είχες στείλει κάποια πολύ ενδιαφέροντα docs). Θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο θα είναι περίπου το κόστος ανά άτομο και πόσο εύκολο θα είναι να βρούμε εισιτήριο. Έχοντας πρόσφατη τη γεύση των Chianti και των υπόλοιπων κρασιών Τοσκάνης και Λομβαρδίας, θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω περισσότερα πράγματα για το κρασί!

Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Anonymous said...

Γιάννη εγώ σε ποιά από όλες είχα γίνει φέσι πέρισυ; Αυτή ήταν η καλύτερη μου φαίνεται!
(Αν εξαιρέσεις του cellier που είχε όλα όσα μου αρέσουν σε καθαρά προσωπικό επίπεδο...)

Anonymous said...

Τελικά η εκδήλωση θα γίνει.
Το άκουσα πριν λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Προβλέπω να γίνει χαμός αν βάλουν διαφημίσεις. Αυτό σίγουρα σημαίνει εισιτήριο.
Δεν ξέρω ακόμη πόσο θα κοστίζει.
Η δική μου εκτίμηση;
Μόνο για την είσοδο 5 ευρώ, ενώ για το σεμινάριο άλλα 10.
Αφού ανακοινώθηκε επίσημα πάντως, μέχρι την Παρασκευή θα ξέρω και θα ενημερωθείτε.
Η πρώτη πληροφορία είναι πως δεν θα πήξουμε στα βιολογικά, ευτυχώς.

Από την άλλη, οι πρώτες πληροφορίες για την άλλη εκδήλωση, τα ΒορΟινά,(έγραψα χθες) είναι πως θα είναι χωρίς εισιτήριο.
Πέρυσι ήταν μόνο με προσκλήσεις. Αν είναι έτσι και τώρα, εκτιμώ πως θα έχουμε προσκλήσεις.
Για να μην γίνει άλλο post θα βάζω τις επόμενες ημέρες ότι νέα έχω και για τις δύο εκδηλώσεις σε αυτό.
Για όσους δεν θα προφθάσουν, να μην ανησυχούν.
Έχουμε και τα Διονύσια 2007 στο Ζάππειο από 23-25/2 με πολύ σοβαρό διοργανωτή (την εταιρεία που έκανε την εκδήλωση με τις σαμπάνιες και βρεθήκαμε μερικοί και μερικές από εδώ). Μέχρι τότε θα έχω πολλές πληροφορίες και σίγουρα προσκλήσεις. (Ελπίζω...)

Με χαρά βλέπω πως σιγά – σιγά μαζευόμαστε πολλοί που τους αρέσουν αυτές οι εκδηλώσεις.
Επειδή η εκτίμησή μου είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον, θα ψάξω να βρω ένα μικρό άρθρο της Μαρίας Νέτσικα, που κάπου στον υπολογιστή μου είναι κρυμμένο και έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως γίνεται μια οινογνωσία ή οινογευστική όπως άλλοι την λένε.

Julia ευχαριστώ για τις ευχές (και όλες τις άλλες που έστειλαν ευχές χθες).
Ειλικρινά δεν θυμάμαι τι σου είχα στείλει. Στη διάθεσή σου πάντα.
Αλλά δεν είμαι «μέσα στα πράγματα» όπως λες.
Δεν χωράω!
Απλά διαβάζω λόγω δουλειάς ειδικό τύπο, πηγαίνω σε εκθέσεις και εκεί ενημερώνομαι και για εκδηλώσεις που με ενδιαφέρουν και εκτός δουλειάς.
Ε! Μετά κολλάς!
Για πες μας ή μάλλον για δείξε μας και εδώ κάτι από Τοσκάνη.
Παλιός έρωτας το Chianti... Τώρα εκτός των ελληνικών, κρυφοκοιτάζω και προς νότιο Αμερική. Πολύ καλά κρασιά και πολύ καλές τιμές.

Juanita μου αυτή ήταν.
Για το καλύτερη είναι σχετικό.
Η δική μου καλύτερη ήταν αυτή το στο Λαγονήσι (έγραψα και εδώ αν θυμάσαι στην αρχή της ζωής του blog).
Ο λόγος; Όλα τα κρασιά σε εκπληκτική σειρά. Έτσι πας από τα φρέσκα στα πιο βαριά και γεμάτα. Ενώ σε αυτές τις οινογνωσίες πας ανά παραγωγό και μετά από ένα καλό, δυνατό ή με πολλές τανίνες κρασί, μπορεί το επόμενο στο άλλο τραπέζι να είναι άγουρο και με λίγα οξέα και έτσι να αδικηθεί. Γι’ αυτό χρειάζεται πολλές φορές δεύτερος γύρος σε κάποια που ξεχωρίζεις.
Από την άλλη αν έχει κόσμο δεν έχεις την άνεση που θες...

Anonymous said...

Έχεις δίκιο σε αυτό με την σειρά, είναι μεγάλο ελάττωμα αυτών των εκδηλώσεων.

Anonymous said...

Οι ανώνυμοι χοντροί αλκοολικοί θα γίνουμε εδω μέσα. Μπααα!!!
Ευχαριστούμε Γιάννη και ελπίζω ότι θα είμαι και εγώ μαζί σας την επόμενη φορά. Σε θέλω από δίπλα όμως να μαθαίνω. Εντάξει; Πόσο πάει το ιδιαίτερο; Μην με αφήσεις όμως και γίνω ντίρλα. Χικ

Julia_Dream said...

Γιάννη μάς είχες στείλει μέσω hungry κάποιες πληροφορίες σχετικά με επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων και κανόνες υγιεινής, τέτοια πράγματα.

Έλεγα να βάλω κάτι για Τοσκάνη, ήταν πράγματι πολύ όμορφη εκδρομή, με ξεχωριστές εικόνες!

Θα είμαι σε επιφυλακή για ό,τι νεότερο, γιατί έχω αρχίσει κ εγω να "τρώω κόλλημα" με τα κρασιά! Σε ευχαριστώ και πάλι!

Καλημέρα σε όλους!

Anonymous said...

Πληροφορίες για την Oinotelia.
Βρήκα τις πληροφορίες που υποσχέθηκα.
Ξεκινάμε με το κόστος. 10 ευρώ η είσοδος.
Πληρώνοντας το κόστος εισόδου παίρνεις ένα ποτήρι γευσιγνωσίας, το οποίο το κρατάς φεύγοντας, το περιοδικό Oinotelia (κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο σαν ένθετο στην Ημερησία του Σαββάτου), καθώς και τον κατάλογο των εκθετών.
Επίσης θα δοκιμάσεις κάποια τυριά και αλλαντικά, αλλά και σολωμό και αυγοτάραχο που θα υπάρχουν στο φουαγέ του μεγάρου.
Μπορείς ακόμη να παρακολουθήσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σάββατο το βράδυ. (Η πρώτη στις 19:30 είναι ρεσιτάλ κιθάρας και η δεύτερη στις 21:30 έχει κάποια προβολή και σχόλια από τον γνωστό οινολόγο Δ. Χατζηνικολάου, ενώ τραγούδια ερμηνεύει ο Λ. Κηλαηδόνης).
Μέσα δε στην αίθουσα της γευσιγνωσίας (αίθουσα banquet του μεγάρου μουσικής) θα υπάρχει συγκρότημα για ζωντανή μουσική.
Η γνώμη μου τώρα.
Ακούγατε αξιοπρεπές. Άλλωστε εμένα μου αρέσουν οι εκθέσεις με είσοδο διότι αποθαρρύνουν τους «τουρίστες».
Ώρες λειτουργίας
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 13.00 – 21.00
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 11.00 – 21.00


Σεμινάρια.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται το Σάββατο και την Κυριακή 14.00 – 16.00 από τον διεθνή οινικό κριτή και δημοσιογράφο κ. Σίμο Γεωργόπουλο.
Θέματα σεμιναρίων είναι «βασικές αρχές γευσιγνωσίας» και «γιατί τα κρασιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους»
Ειδική γευστική δοκιμή με παλαιωμένα κρασιά και φιάλες magnum, καθώς και εκδήλωση για την επιλογή του κατάλληλου ποτηριού για κάποια κρασιά από την εταιρεία Spiegel.
Η συμμετοχή είναι 15€ για κάθε σεμινάριο και περιλαμβάνει την παρακολούθηση, έντυπο του σεμιναρίου με όλη την ύλη και βεβαιωτικό παρακολούθησης.

Πολύ δύσκολο έως αδύνατο για προσκλήσεις.

Σταυρούλα αφού η στάση του μετρό είναι δίπλα, δεν υπάρχει πρόβλημα στο πόσο θα πιούμε...
Επειδή θα έχει και ωραία αποστάγματα (προσοχή τα δοκιμάζουμε μόνο στο τέλος), δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε νηφάλιοι.

Juanita La Quejica said...

Τον Γιάννη βρε θέλεις δίπλα σου για να σε καθοδηγήσει; Είσαι με τα καλά σου; Εκείνος μόνο στον "κακό δρόμο" θα σε οδηγήσει, σε προειδοποιώ!
Καλά! Άσε! Ξέρω τώρα! Μαζί με τα τσιγάρα θα κουβαλάω και τα vertigo vomex για να είμαστε έτοιμες!
ΧΑΧΑΧΑ!!!!!!
Κορυφαία ιδέα αυτό με το ΑΧΑ! Να κάνουμε ένα μπλογκ με αυτόν τον τίτλο; Ανώνυμοι Χονδροί Αλκοολικοί; Να μετονομάσουμε τούτο δω;

Juanita La Quejica said...

Ωραία! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Γιάννη!
Ετοιμάσου Σταυρούλα!

Anonymous said...

Να προσθέσω ακόμη, πως αυτό το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, το περιοδικό paper της Ημερησίας είναι αφιερωμένο στο κρασί γενικά και στην oinotelia, μιας και το επόμενο τεύχος του περιοδικού oinotelia θα κυκλοφορήσει τέλος Μαρτίου σαν ένθετο φυσικά στην Ημερησία.

Anonymous said...

Γιάννη, σ'ευχαριστούμε και πάλι για τις λεπτομερείς πληροφορίες!

Julia_Dream said...

Γιάννη, για να μου γίνει εντελώς σαφές (χάνω κάποιες στροφές τελευταία) στα 10 ευρώ περιλαμβάνεται η δοκιμή κρασιών? Ή είναι αυτονόητο και εγώ δεν κατάλαβα σωστά?

Προσυπογράφω τις δηλώσεις της Αθανασίας και ευχαριστώ κι εγώ!

Anonymous said...

Φυσικά και είναι οι δοκιμές.
Μαζί με όλα τα άλλα (ποτήρι, περιοδικό, τους μεζέδες και τις μουσικές εκδηλώσεις)
Πάντως η αίσθησή μου είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από μεζέδες. Νομίζω πως θα είναι εκθέτης αυτός με το αυγοτάραχο και το σολωμό.
Ο ίδιος που ήταν σε μια άλλη εκδήλωση που είχα Συναντηθεί με την Αθανασία.
Μπορεί να κάνω και λάθος. Σε άλλη εκδήλωση οι μεζέδες περνούσαν συνέχεια με σερβιτόρους.
Τα τυράκια μαζί με το ψωμί είναι τα πιο χρήσιμα σε τέτοιες εκδηλώσεις...

Μιας που το ξεκίνησα τώρα, να πω και κάτι άλλο που χρειάζεται προσοχή αν κάποιος πάει για πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση.
Βασικός κανόνας είναι να αποφασίσεις τι θα δοκιμάσεις πριν ξεκινήσεις. Λευκά ή κόκκινα. Όχι μόνο για λόγους μέθης (εδώ οι γνώμες διίστανται, αλλά κυρίως για λόγους γεύσης).
Σε κάθε τραπέζι υπάρχει και πτυελοδοχείο όπου φτύνεις το κρασί. Αλίμονο αν όλα όσα δεις και κυρίως όλη την ποσότητα που βάζεις στο ποτήρι (για να δεις τα αρώματα και το χρώμα) το καταπιείς!

Η εμπειρία πάντως είναι πολύ ωραία και θα σας αρέσει.
Πριν λίγο λέγαμε με την Juanita, πως αύριο θα βάλουμε και την ώρα που θα συναντηθούμε εμείς το Σάββατο και αν θέλει και κάποιος, άλλος έρχεται μαζί.

Anonymous said...

Βρήκα το άρθρο που σας έλεγα...

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗΣ (Από την Μαρία Νέτσικα)

Οινογευστική είναι η τέχνη να "δοκιμάζουμε", να "γευόμαστε" ένα κρασί. Να το προσεγγίζουμε με τις αισθήσεις μας, να το εκτιμούμε με βοηθό τη μνήμη και να εκφραζόμαστε με "δόκιμο" λεξιλόγιο για την ποιότητά του, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του.
Χωρίς να λάβουμε υπ' όψη τα υποκειμενικά κριτήρια του καθενός μας, η τελική μας κρίση βασίζεται στην ευχαρίστηση που μας προκαλεί το κρασί που δοκιμάζουμε. Και αυτή η ευχαρίστηση είναι το μίγμα των εντυπώσεων που αποκομίζουμε από το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε αυτά τα τρία χαρακτηριστικά του.
Αρχικά το χρώμα του κρασιού.
Γέρνοντας το ποτήρι μας μπροστά από ένα λευκό φόντο παρατηρούμε την ένταση και τις αποχρώσεις του κρασιού, που μας δίνουν μια πρώτη ένδειξη για τη γεύση του και συχνά μαρτυρούν την ηλικία του. Ετσι, τα "νεαρά" λευκά κρασιά έχουν φωτεινό λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα. Οσο όμως περνά ο χρόνος μεταβάλλεται σε εντονότερο κίτρινο ή χρυσαφί, για να φτάσει στην καστανή απόχρωση, σημάδι γήρανσης. Από την άλλη, σ' ένα ερυθρό κρασί το έντονο πορφυρό χρώμα φανερώνει νεότητα. Εάν όμως στα χείλη του ποτηριού παρατηρήσουμε πορτοκαλιές και καστανές ανταύγειες συμπεραίνουμε τη γήρανσή του που είναι πιο προχωρημένη, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό τους.
Tο άρωμα είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό που εξετάζουμε σ' ένα κρασί.
Ο καλλίτερος τρόπος για να το αντιληφθούμε είναι περιστρέφοντας προσεκτικά το ποτήρι και στη συνέχεια εισπνέοντας τον αέρα που βρίσκεται στον επάνω χώρο του. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε:
Την ένταση του αρώματος. Είναι έντονο, μέτριο ή ασθενές; Την ποιότητά του. Είναι φίνο ή κοινό; Tο χαρακτήρα του. Μας φέρνει στο μυαλό λουλούδια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ή μήπως μπαχαρικά, κακάο, καπνό; Tο άρωμα άλλωστε του κρασιού χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα, που οφείλεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού αρωματικών συστατικών.
Tο τελευταίο χαρακτηριστικό είναι η γεύση.
Βάζουμε μια μικρή ποσότητα κρασιού στο στόμα μας, την περιστρέφουμε γύρω από τη γλώσσα μας και τελικά την καταπίνουμε. Σ' όλη τη διάρκεια παρατηρούμε το πώς διαφοροποιείται η αρχική εντύπωση καθώς κυλάει το κρασί μέσα στο στόμα μας και προσπαθούμε να περιγράψουμε την "αίσθηση" που μας προκαλεί.
Είναι ζεστό, λεπτό; Εχει ευχάριστη γεύση; Εχει μαλακό "τέλος" στον ουρανίσκο ή είναι νευρικό και τραχύ;
Φτάνουμε λοιπόν με το πέρασμα του χρόνου σε ένα σημείο, όπου αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα κρασιά που δοκιμάζουμε. Και θέλουμε να μιλήσουμε γι αυτά, να τα περιγράψουμε και να τα κρατήσουμε στη μνήμη μας. Τώρα πλέον γίνεται απαραίτητη η χρήση ενός ειδικού λεξιλογίου που μας δίνει τη δυνατότητα να περιγράψουμε ακριβώς την αίσθηση που μας προκαλεί ένα κρασί.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΟΙΝΟΓΕΥΣΤΙΚΗΣ
Αγουρο : κρασί πολύ νεαρό, με μεγάλη περιεκτικότητα οξέων.
Βελούδινο : κρασί μαλακό, ευχάριστο στον ουρανίσκο.
Bouchonné : κρασί με εμφανές ελάττωμα στην οσμή και τη γεύση που
οφείλεται στο φελλό του πώματός του.
Γενναιόδωρο : κρασί υψηλόβαθμο, πλούσιο σε γεύση και σε άρωμα.
Ισορροπημένο: κρασί με αρμονία στις επιμέρους γεύσεις.
Μαλακό : κρασί που δεν έχει ενοχλητική όξινη και στυφή γεύση.
Νευρώδες : κρασί με έκδηλη οξύτητα.
Σκληρό, ταννικό: κρασί με έντονη τη στυφή γεύση των ταννινών.
Στρογγυλό : κρασί με σώμα και με βελούδινη γεύση. Καμμιά γεύση δεν
υστερεί και καμμιά δεν υπερέχει.
Κρασί με σώμα: κρασί πλούσιο σε συστατικά που αφήνει το στόμα μας
γεμάτο από γευστικές εντυπώσεις.

Anonymous said...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...