Thursday, January 11, 2007

Επείγουσα ερώτηση από Ruth

Ντριν! Ντριν!

- Οικεία Juanitoζεύγους, παρακαλώ;
- Βζζζζ... βου... μπλα... (θόρυβος)
- Παρακαλώ; Λέγετε;
- Βζζζζ... hi, Ruth´s calling... βου...
- Γεια σου Ρουθουνίτσα, πού είσαι;
- In the supermarket, very noisy. Listen, it´s very urgeant, I need a favor.
- Αν μπορώ να βοηθήσω...
- Do you know or can you ask your friends in hungry etc, what kind of greek cheese is the gruyere that I need for my cheese fondue?
- Ok dear.
- Thanks, I´ll be waiting.
Λοιπόν; Γράφουν οι συνταγές γραβιέρα... η βάση βέβαια είναι το έμμενταλ. Αλλά τί γραβιέρα ταιριάζει στο fondue τυριού; Επίσης... δεν βρήκε KIRSCH στην κάβα η Ρουθουνίτσα και η αλήθεια είναι ότι ούτε και εγώ έχω βρει και αυτό που έφερα από την Γερμανία το χάρισα στην κουμπάρα. Τα φώτα σας παρακαλώ πολύ φίλοι μου! Μην μείνει η Ruth με την απορία!

24 comments:

kiki said...

Η άλλη Α θα μας βοηθήσει καθότι ερβετίς (ναι, ναι, ερβετίς και ουχί ελβετίς, ξέρει αυτή). Γραβιέρα μου είχε πει κι εμένα αλλά δεν ξέρω τι γραβιέρα. Το αστείο είναι ότι η ερώτησή σου έρχεται τη στιγμή που έλεγα να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο φοντύ μια και η καλή μου η Νέλλη μου έστειλε συσκευή για φοντύ...

Anonymous said...

κι εγώ νομίζω ότι είναι το απαλό κίτρινο ελβετικό τυρί με τις μεγάλες τρύπες, το (λέμε τώρα) πεντανόστιμο...

Juanita, θα σας μαλώσω, γιατί από τη Γερμανία? υπάρχει στου πουλιού κτλ..

Juanita La Quejica said...

Μαγισσούλα, αφού το δοκιμάσαμε σε ένα ζαχαροπλαστείο σε χωριουδάκι του Μέλανα Δρυμού και μας άρεσε; Να μην το κουβαλάγαμε από εκεί για την ψευδαίσθηση του πιο "αυθεντικού"; Αλλά τελικά το χαρίσαμε τάχα μου, για να το πίνουμε στο σπίτι των κουμπάρων!
Κική, καλή η ιδέα για φοντοιστορίες!

Anonymous said...

ο κ. Ζαχαριάδης είχε γράψει κάποιες καλές συνταγές για φοντύ.
Να ψάξω;
Αν το αρχίσετε...

Marina said...

Εμμενταλ, κίρς και λευκό κρασί

Anonymous said...

Εγώ βάζω έμμενταλ και γραβιέρα Αμφιλοχίας! Είναι λίγο πικάντικη και δίνει γεύση στο άνοστο έμμενταλ, που αποτελεί όμως τη ΜΟΝΗ βάση για φοντύ!

Juanita La Quejica said...

Γιάννη, εγώ μετά τις 2 Φεβρουαρίου. Αν το αρχίσετε με την Κική, ευχαρίστως να συμμετάσχω όταν θα έχω χρόνο και έμπνευση. Τί λες Κική;
Κορίτσια, ευχαριστώ για την συμβολή στο ερώτημα της Ρουθουνίτσας.

Anonymous said...

Μέσα. Θα έχω χρόνο από Δευτέρα που θα είμαι σε ξενοδοχεία να ψάξω να βρω τις συνταγές.

kiki said...

Εγώ μέσα!

Anonymous said...

Exharitoume padia - i just started my greek lessons again tonight - KEE right near your home Joanna ! so the rest of my blog in english - den tha katalbanies ta grapta ellinka mou - sorry - env ego se katalbano..

Can't wait to purchase Kirsch from AB and bring it back to the snot Kava in Halandri who insisted Kirsch is not SOLD ANYWHERE in greece and suggested champagne and cassis instead... in any case i have enough Kirsch for the weekend but JUST enough so I was thinking of having my swiss client get me some next time she goes back in case i didn't find it -

the cheese with holes is emental - typical swiss cheese.

If i get my digital camera back tomorrow i'll try to post some photos!

Anonymous said...

Πράγματι οποιαδήποτε γραβιέρα κάνει, σε συνδυασμό με έμενταλ, βέβαια. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι με ροκφόρ (αντί της γραβιέρας). Η εν ελλάδι πηγή του Kirch αναφέρθηκε. Α! Για τις βούτες στο φοντύ τυριού δοκιμάστε (εκτός βέβαια από ψωμάκια) και λουκανικάκια κοκτέιλ ελαφρά ροδισμένα στο φούρνο ή αχνισμένα. Και -τελευταίο- επειδή η όλη κατάσταση είναι αρκετά βαριά για το στομάχι οι... ειδικοί προειδοποιούν "μην πίνετε νερό κατά τη διάρκεια, δυσκολεύει τη χώνεψη". Δεν ξέρω αν ισχύει πάντως δεν έχω τολμήσει να παραβώ τη συμβουλή, πνίγω τη δίψα μου στο κρασάκι, χικ! Αυτά προς το παρόν.

Anonymous said...

καλώς την elie!
Ποιός σου είπε πως πίνουμε νερό εδώ μέσα; Χα! Χα!
Ωραίο πάντως αυτό...
Και εγώ για τη καλή χώνεψη το πίνω το κρασάκι! Χικ!

Juanita La Quejica said...

Cassis? What an ignorant ass! Cassis is for kir or kir royal, that has nothing to do with the kirsch you are looking for...
If you take any photos during your fondue dinner, please send them over and I'll post them in a fondue article dear. Thanks!

Anonymous said...

Περιμένετε από την εΡβετίδα να σας δώσει τα φώτα της; Να σας τα δώσει!

1) Θεωρητικά χρειάζεται γραβιέρα. Το όνομα "γραβιέρα" προέρχεται από τη λέξη Gruyère, που είναι το όνομα μιας κοιλάδας στην οποία παρασκευάζεται το ομώνυμο εΡβετικό τυρί. ΄Ολες οι ελληνικές "γραβιέρες" είναι απομιμήσεις. Δεν τις ξέρω τις ελληνικές όμως για να σας πω ποια δίνει καλύτερο αποτέλεσμα ή πόσο καλή απομίμηση είναι.

2) Οποιοδήποτε άλλο τυρί που "κορδίζει" (δηλαδή κάνει "κορδόνια" όταν ζεσταίνεται - και όχι π.χ. φέτα ή παρμεζάνα) κάνει σαν αντικαταστάτης (δεν είμαστε στενόμυαλοι!) ή καλύτερα σαν "σύντροφος" σε συνδυασμό. (Πάλι δεν ξέρω τι κυκλοφορεί στην Ελλάδα - χώρια που τον κύριο λόγο έχει η όρεξη, και περί αυτής ως γνωστόν ουδείς λόγος)

3) Κιρς (Kirsch) είναι σναπς από κεράσια. Και η ταπεινή ρακή (τσίπουρο) κάνει στην περίπτωση, μια και ο ρόλος του είναι να προσθέσει λίγο αλκοόλ και όχι μυρουδιά.

4) Οπωσδήποτε και άσπρο κρασί, για να αραιώνει το πηχτό λειωμένο τυρί. Αλλιώς μπουκώσατε αμέσως, χώρια που δεν θα μπορείτε να "ανασηκώσετε" στη μπουκιά σας από το πηχτό μείγμα.

5) Σκόρδο! Οπωσδήποτε! Τρίβετε καλά-καλά το σκεύος σας με σκόρδο για να πάρει τη γεύση και -ακόμα καλύτερα- βάζετε και σκόρδο στο κρασί που θα βράσετε αρχικά. Να πάρει 2-3 βράσεις μαζί και μετά το αφαιρείτε πριν προσθέσετε το τυρί.

6) Βουτάτε μόνο μπουκιές ελαφρά μπαγιάτικου (για να το "κρατάει" το πηρούνι) ψωμιού! Ο,τιδήποτε άλλο είναι πολύ βαρύ.

7) Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα χωρίς πολλά-πολλά, και -παραδοσιακά- και με αγγουράκια και κρεμμυδάκια τουρσί (αυτά στο βάζο, με μόνο ξύδι, αλάτι και λίγη ζάχαρη - όχι χειροποίητα με τα διάφορά τος και με λάδι) γιατί το fondue είναι ήδη εξαιρετικά βαρύ.
Άλλο παραδοσιακό συνοδευτικό είναι τα φρούτα σε παχύ σιρόπι (όπως τα δικά μας γλυκά του κουταλιού) αλλά με μουστάρδα! Καίνεεεε!!!

Άντε, κούκλες, καλή όρεξη!

Anonymous said...

Να πω την αμαρτία μου, κι μεις την πρώτη φορά που κάναμε φοντί τυριού είχαμε και τουρσάκι αγγούρι από δίπλα για συνοδευτικό (έτσι έλεγε το "βιβλίο") αλλά εμένα μου φάνηκε ότι η έντονα ξυδάτη γεύση τους επηρεάζει-καλύπτει την (πιο) απαλή γεύση του τυριού, μπουκώνει τους γευστικούς κάλυκες (τι λέω πάλι?). Δεν μου άρεσε. Προτιμώ σκέτη πράσινη σαλάτα, όπως είπε η προλαλήσασα, με ελάχιστο άρτυμα μάλιστα.

Αθήναιος said...

Έχω γράψει στον Φλας ένα αναλυτικό άρθρο για το Φοντύ. Δεδομένου ότι το φοντύ το δημιούργησαν οι ελβετοί βοσκοί στα χειμαδιά των Άλπεων, το κατανάλωναν στο τέλος του χειμώνα επειδή ακριβώς το έφτιαχναν με τα υπολείμματα διαφόρων τυριών που τους έβρισκε το τέλος του χειμώνα. Οπότε το είδος δεν είναι τόσο το ζήτημα όσο η ανάμειξη, όπως εξηγώ στο άρθρο.

Τώρα για το kirsch όπως είπε και η Witch of Daffodils, μπορεί κανείς να το βρει στην κάβα του ΑΒ και είναι βέβαια "αυθεντικό" αφού εισάγεται από τη Γερμανία.

Anonymous said...

Ruthouni, which cava? I live in Chalandri too...
Garlic is essential in fondue ("η άλλη Α." is right right right!), nice aromatic white wine and a dash of kirsch is optional. Tsipouro is a nice idea I haven't thought before!
If you put "γραβιέρα Αμφιλοχίας" along with emmental you'll get the best combination!
Have a nice fondue και ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Anonymous said...

Μπορώ να επιλέξω το μαστίγιο?

Anonymous said...

πολύ καλό το άρθρο του Αθήναιου, as usual..

Anonymous said...

HAHA ! this is fun - I have two pots and i may try the blue cheese- of course garlic AND nutmeg are also background, but important, ingredients. In addition to bread I do usually put out loukanika too - as well as veggies - brocolli and colored peppers cut into squares

as for water - WATER?!? haha - rose wine and lots of it! you won't remember if you had 'dispepsia' or not!

thanks to all!

Kaba Halandri - across the street where citibank used to be - near the platiea (dorou??) just before Pendlis ave starts - but why should i recommend the place when i felt the advise was poor?

haha!

Anonymous said...

Βλέποντας να αναφέρει στο άρθρο του ο Αθήναιος τα fondues με κρέας θυμήθηκα να σας πω και κάτι λίγα ακόμα.

Τα σκεύη για fondue με κρέας (fondue bourguignonne και chinoise - θα εξηγήσω παρακάτω τι είναι το καθένα) είναι από ανοξείδωτο, ενώ αυτά για το fondue savoyarde (της Σαβοΐας, δηλαδή το κλασικό, με τυρί), μαντεμένια ή κεραμικά και λέγονται caquelons (κακλόν). Αυτό για λόγους διάδοσης της θερμότητας. Στην περίπτωση του κρέατος χρειάζεται πολύ ψηλότερη θερμοκρασία και γρήγορη μετάδοση θερμότητας.

Στα fondues με κρέας δεν υπάρχει τίποτα λειωμένο, εκτός από τις σάλτσες και τα dips που σερβίρονται μαζί και στα οποία οι συνδαιτημόνες βουτούν το ψημένο κρέας.

Στην περίπτωση του fondue bourguignonne (της Βουργουνδίας) φιλέτο κομμένο σε κομμάτια ψήνεται σε λάδι (θεσπέσιο, αλλά μυρίζει όλο το σπίτι).

Σ΄αυτήν του fondue chinoise (κινέζικου), που είναι σχετικά καινούρια επινόηση και γεννήθηκε από τις επίσης σχετικά καινούριες απαιτήσεις για πιο light διατροφή, λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο (σχεδόν!) φέτες (κόβονται ειδικά και πωλούνται κατεψυγμένες) από διάφορα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά) ψήνονται σε ζωμό, στον οποίο ψήνονται και κομμάτια λαχανικών και κινέζικα noodles (αυτά "ψαρεύονται" από τη γάστρα με ειδικά "σουρωτηράκια").

Anonymous said...

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι. Την προπαρασκευή και το λιώσιμο του τυριού τα κάνω στο κατσαρολάκι του φοντύ το οποίο βάζω στο μάτι της κουζίνας, και στη συνέχεια μεταφέρω στη βάση του με τη φλόγα από κάτω για συντήρηση. Όλα καλά όταν το σκεύος είναι ανοξείδωτο. Μπορώ να κάνω το ίδιο και με το κεραμικό σκεύος ή θα σπάσει αν το βάλω απ' ευθείας στην εστία της κουζίνας? Υπάρχει κάποιος που να το έχει δοκιμάσει? Στα... γκάλοπ μεταξύ γνωστών οι περισσότεροι "υποθέτουν πως δεν θα πάθει τίποτα" αλλά δεν έχει βρεθεί κάποιος να ξερει στα σίγουρα. Έτσι, επειδή δεν θέλω να το καταστρέψω, καταλήγω να χρησιμοποιώ το ανοξείδωτο και για το τυρί (στη σιγουράντζα).

kiki said...

Να σου πω εγώ elie που την έχω πατήσει. Εγώ λοιπόν έχω μια συσκευή φοντύ κεραμική. Από κάτω είχε κεράκι ρεσώ που σημαίνει ότι δεν ήταν και για πολλά λιωσίματα. Έλιωνα λοιπόν τυρί και σοκολάτα για συντομία σε άλλος σκεύος και συνέχιζα εκεί για συντήρηση θερμοκρασίας. Μια φορά, μου έμεινε σοκολάτα και το φύλαξα στο ψυγείο. Επειδή γνωρίζω ότι από ψυγείο σε φωτιά θα έσπαγε αμέσως, το έβγαλα την άλλη μέρα το πρωί και το έβαλα στο γκαζάκι σε μια σταλιά φλογίτσα να ζεσταθεί το βράδυ. Πάνω από 12 ώρες δλδ έξω από ψυγείο. Την ώρα που ζεσταινόταν άκουσα ένα "κρακ" και ράισε από τη μιαν άκρή ως την μέση. Δεν άνοιξε στα δύο έτσι το χρησιμοποιώ ακόμα αλλά με φόβο.

Anonymous said...

Elie, φοβάμαι ότι κι εγώ αντίστοιχα θα σου απαντήσω. Θεωρητικά τα κακλόν είναι φτιαγμένα ακριβώς γι αυτό το λόγο. Τώρα... μη σε πάρω στο λαιμό μου! :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...