Thursday, February 22, 2007

Μακαρόνια με κιμά και άλλα μυρωδικά (6 άτομα)

Πολλά χρόνια κάνω τα μακαρόνια με κιμά με διάφορους τρόπους αλλά αυτή η συνταγή έχει ωραία μυρωδιά και μου την ζητάνε πιο συχνά. (φωτό από Internet)

Τί θα χρειαστούμε:
2 πακέτα μακαρόνια Barilla Spaghetti Nr. 5 δηλαδή 1 κιλό (γιατί σίγουρα θα φάτε και δεύτερο πιάτο...)
1 κιλό κιμά (1/2 κιλό μοσχαρίσο + ½ κιλό αρνί)
650 γρ. κρεμμύδια ψηλοκομμένα
4 ντομάτες ή 1 κουτί πουμαρό με κομματάκια ντομάτας
200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες η λιωμένο
1 καρρότο τριμμένο πολύ
1-2 κλωναράκι κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας worcester sauce
Ένα κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
Λίιιιιιιγη ρίγανη (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο & Βούτυρο, Αλάτι & Πιπέρι ανάλογα με τα γούστα σας
Τυρί (εγώ φανατική γραβιέρα Αστακού – οι άλλοι παρμεζάνα)
Παρασκευή:
Κανονίζω να απαγορευτεί η είσοδος στη κουζίνα για τις επόμενες 2 ώρες (για να μη το ματιάσουν ντε!)
Βράζω μακαρόνια, τα σουρώνω (κρατάω λίγο νερό που ίσως χρειαστεί, βλέπε κάτω) και τα καίω με ελαιόλαδο ή lurpak ανάλογα τι θα βρώ μπροστά μου.
Ρίχνω το λάδι, σωτάρω κρεμμύδια. Ρίχνω αμέσως το κιμά και σωτάρω μαζί με τα κρεμμύδια. Σβήνω με την worcester sauce και το κρασί.
Ρίχνω σκόρδο, καρρότο, όλα τα ντοματοειδή, το μέλι, πιπέρι, κανέλα, αλάτι, γαρύφαλλο και τα δαφνόφυλλα. Αφήνω μέχρι να πάρει μια βράση και κατεβάζω θερμοκρασία στο 2 (πολύ χαμηλά).
Μέχρι να μείνει με το ζουμί του λύνω SUDOKU. Έαν θέλει και άλλο νερό προσθέτω από των μακαρονιών που έχω κρατήσει.
Σερβίρω σε 6 πιάτα ρίχνοντας μπόλικο τυρί (5 με παρμεζάνα, 1 με γραβιέρα Αστακού).
Άντε, έαν έχω ρίχνω και λίγο μαϊντανό για πρασινάδα στο πιάτο.

Lydia

8 comments:

Λία Π. said...

Πλούσια σάλτσα κιμά αυτή, με τα όλα της.
Η δική μου εκδοχή είναι με μόνο μοσχαρίσιο κιμά και μανιτάρια φρέσκα, κανέλα ξύλο και μπαχάρι,καθώς κρεμμύδι, σκόρδο, κρασί, ντομάτα και λιαστή καμιά φορά.

tassoula said...

...αμαρτία...

Mirandolina said...

ποιός καλός χασάπης σου κόβει αρνίσιο κιμά; Από όταν σταμάτησε ο Τόλης δεν έχω που να πάω να μου κόψουν...

Anonymous said...

Πολύ αρωματικός ο κιμάς σου! Τελευταία πειραματίζομαι με κάποια μπαχαρικά και διαπίστωσα ότι η ντομάτα πέρα από τη ζάχαρη είναι πάρα πολύ καλή φιλενάδα με την κανέλα, ακόμα και σε όσπρια.

Anonymous said...

@ Λία Π.
Αγαπητή Λία - και εγώ έχω εκδοχή με μπαχάρι αλλά γίνεται πιό χειμωνιάτικο πιάτο. Το μπαχάρι είναι βαρύ μπαχαρικό.
@ mirandolina
Παντού στα Νότια Προάστεια, ακόμα και στον Βασιλόπουλο μου κόβουν αρνίσιο κιμά.

Σε όσους/ες άρεσε ο κιμάς:
Χθές στο chat η Νένα έδωσε πολύ ωραίο tip. Στον παραπάνω κιμά προσθέτεις τυριά και το χρησιμοποίεις σαν γέμιση για μπουρεκάκια.

Αααα να σας πω ότι είναι το φαγητό που έφτιαξα για σήμερα. Θα γυρίσω σπίτι και απλά θα βράσω μακαρόνια! Μιαμμμμμμμμμ:)

Penelope said...

Παρομοίως την κατασκευάζω την σάλτσα μας, αλλά δεν βάζω γαρύφαλλα και αντί για ρίγανη λίγο βασιλικό καθώς και πάπρικα (όχι καφτερή). Και βεβαίως τον κιμά που περισσεύει όλο και τον σκαρώνουμε κάτι τις. Πιτάκια όπως λέει η Νένα ή Λαχματζουν (που σας είχα πει την άλλη φορά).

Juanita La Quejica said...

Κι εγώ πάπρικα, μπαχάρι και καμμιά φορά και λίγο κίμινο. Ή κόλιανδρο, αναλόγως τα κέφια. Μπορεί μοσχοκάρυδο. Chillies πάντα. Όχι δάφνη. Σπάνια κανελογαρύφαλλα.
Ό,τι περισσέψει, με πίττες για σουβλάκια ή με tortillas, ελάχιστα στο φούρνο με μπόλικο κίτρινο τυρί από πάνω.

Anonymous said...

Νηστεύω καλέ, σας τόπα? Κόλαση! όλες οι παραλλαγές, αλλά προτιμώ για μακαρόνια της L.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...