Friday, February 09, 2007

Ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου

Τους πιο πετυχημένους ρεβυθοκεφτέδες όσον αφορά στο τηγάνισμα τους βρήκαμε το περασμένο καλοκαίρι στο Χρυσό, στον Αρτεμώνα της Σίφνου. Την πιο σωστή αναλογία σε ματζουράνα και δυόσμο μάλλον την είχαν εκείνοι του Μανώλη, στο Βαθύ.

Παραδοσιακές συνταγές της Σίφνου υπάρχουν στο βιβλίο της Ελένης Τρούλλου, συζύγου του Λαογράφου Αντώνη Τρούλλου που χάρη σε αυτόν και στο μεράκι του πήραμε τις πρώτες πληροφορίες για το νησί, πριν 19 χρόνια.
Από εκεί είναι η συνταγή για τους ρεβυθοκεφτέδες (που στο βιβλίο της η συγγραφέας τους γράφει με ι, εγώ όμως προτιμώ το υ). Μιας και έβαλε η Μαρία τους Σαμιώτικους, ας δούμε και τους Σιφνέϊκους.

Ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου

Υλικά
1/2 κιλό ρεβύθια
1/2 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
αλάτι-πιπέρι
ματζουράνα-δυόσμο-άνιθο-μαϊντανό*

Εκτέλεση
Βρέχομε τα ρεβύθια και τα περνούμε από μηχανή του κρέατος.
Βράζομε τις πατάτες για πουρέ. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τρίβομε τα κρεμμύδια. Ρίχνομε όλα τα υλικά σε λεκάνη και τα αναμειγνύομε ώστε να γίνουν μια μάζα.
Την αφήνομε στο ψυγείο για μια ώρα, και μετά πλάθομε σε μικρές μπαλίτσες.
Τηγανίζομε σε πολύ καυτό λάδι.

*οι παραδοσιακές Σιφνιές χρησιμοποιούν σπάνια μαϊντανό, η ματζουράνα και ο δυόσμος πιστεύω ότι είναι αρκετά για το άρωμα

12 comments:

Anonymous said...

Τώρα καταλαβα την διαφορά μεταξύ των σαμιωτικων ρεβυθοκεφτέδων και των σιφνεικων. Βάζουνε πατάτα στην Σίφνο ε? ωραία εκδοχή. Juanita υποθέτω ότι τα ρεβυθια είναι άβραστα? Πάντως νομίζω ότι σαν γεύση το μυρωδικό που τους πάει είναι ο δυόσμος άσε που αν θυμηθούμε τι έλεγε η Λώξαντρα "βάλε μπολικο δυόσμο που'ναι και σηπτικός"

Juanita La Quejica said...

Ναι ναι, άβραστα, όπως στους Σαμιώτικους. Εγώ τους τρίβω στην μουλινέττα, αλλά καλά μουλιασμένους για πάνω από 10 ώρες και δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα. Στους σιφνέϊκους νοιώθεις Μαρία και την ματζουράνα στη γεύση, ξεχωρίζει.
Είσαι από τη Σάμο;

Anonymous said...

Ναι Juanita από την Σάμο είμαι. Ωραιο νησί καταπράσινο αν και έχει αλλάξει πια δεν είναι οπως στα παιδικά μου χρόνια. Το μόνο που έμεινε ευτυχως είναι το πράσινο, που επιμένει γερά (ακόμα τουλάχιστον) σε αυτους που κατα καιρούς θέλουν να την κάνουν στάχτη.

Juanita La Quejica said...

Ένας ξάδερφος είχε χρόνια ένα μπαρ στο Κοκκάρι, πριν καμιά 20αριά χρόνια. Δεν το έχω επισκεφθεί το νησί σου ακόμα, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είχα ακούσει για τις φωτιές γιατί κάποιοι φίλοι παραθέριζαν εκεί και αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον πριν λίγα χρόνια, πολύ στεναχωρημένοι γιατί τους άρεσε το μέρος. Τί τα θες; Αν δεν τηρούνται οι οικιστικοί νόμοι, έτσι θα την καίμε την Ελλάδα.

witchofdaffodils said...

πολύ αρωματική συνταγή, αλλά κόρες μου κάνει εντύπωση που είναι άβραστα...Από την άλλη στη Σίφνο έχουν και μια παράδοση στο μαγείρεμα των ρεβυθιών.

Λύσιππος said...

Οι Σιφνέικοι είναι καλύτεροι γιατί τα ρεβύθια είναι ντόπια, όπως κι η φάβα, οι φακές και η ντομάτα. Εχω φάει τη νοστιμότερη πίτσα της ζωής μου στη Σίφνο, φτιαγμένη με ντόπια ντομάτα.

Anonymous said...

Είδα κι εγώ κάποια στιγμή (στην τι-βι) συνταγή για ρεβυθοκεφτέδες, έλεγε ο ειδικός ότι τα ρεβύθια πρέπει να είναι κομμένα κιμάς. Μηχανή του κιμά δεν έχω, λέω ας πάρω ένα (παραδοσιακό, χειροκίνητο) μύλο λαχανικών να κάνω ρεβυθοκεφτέδες, να μου μείνει κιόλας. Στο πρώτο μαγαζί που τον βρήκα είχε 45 ευρώ. Το μόνο που μου έμεινε είναι η όρεξη. Και τα 45 ευρώ, βέβαια, που δεν τα έδωσα! Έχει κανείς ιδέα πού θα βρω μύλο σε (πιο) λογική τιμή? Την Καλαμιώτου σκέφτηκα αλλά θα ήθελα να αποφύγω το κέντρο (άσε που εκεί είναι όλα επαγγελματικά και πολύ αμφιβάλλω ότι θα είναι πιο οικονομικά...).

kiki said...

Βρε elie, βάλε τα στο multi... κι εκεί κιμάς θα γίνουν!

Juanita La Quejica said...

Λύσιππε, έχεις δίκιο. Η ντομάτα τους, επειδή δεν υπάρχουν πολλές βροχές, μοιάζει με της Σαντορίνης, είναι γεμάτη μεστά αρώματα. Το ίδιο και η κάππαρη και το ατζούρι.
Elie, οι φίλες μου Σιφνιές από 30 ως 70 Μαϊων στην μουλινέττα τα τρίβουν τα ρεβύθια τους εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν σου χρειάζεται μύλος.

Anonymous said...

...είναι να μη μου καρφωθεί κάτι. Τον μύλο θα ήθελα να τον προσθέσω στη συλλογή μου με τα τζάτζαλα-μάτζαλα που μου γεμίζουν τα ντουλάπια (αλλά τα χρησιμοποιώ, ευτυχώς). Οι ρεβυθοκεφτέδες ήταν η αφορμή, γι' αυτό ρώτησα περί μύλου.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα ρεβύθια γίνονται λιώμα και στο μούλτι-μουλινέτα.

Anonymous said...

αχ ρε να ρθουν τα χριστουγεννα να φαμε κανεναν ρεθυθοκεφτε στο ομορφο νησι μας.
πολυ ομορφο το site σας.
σωστη η συγκεκριμενη συνταγη!
νομιζω οτι η μανα μου σαν γνησια σιφνια θα ειχε πολλα να δωσει σε αντιστοιχες προσπαθειες bloging αλλα που τωρα....
καλη συνεχεια.

Juanita La Quejica said...

Θα χαρούμε ιδιαιτέρως αν μας δώσετε συνταγές της Σιφνιάς μαμάς! Θα τις δημοσιεύσουμε με το όνομά της. Όποτε μπορέσετε, με την άνεσή σας. Οτιδήποτε έχει σχέση με τη Σίφνο, είναι πιο πολύ από καλοδεχούμενο από μένα τουλάχιστον, που αγαπώ ιδιαίτερα αυτόν τον τόπο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...