Thursday, February 01, 2007

Ένα απλό και εύκολο κριθαράκι

Το κριθαράκι είναι ένα ζυμαρικό που χρησιμοποιείται αρκετά στην ελληνική κουζίνα και που συνήθως μπαίνει σε ένα μεγαλειώδες γιουβέτσι. Για πάμε τώρα να ελαφρύνουμε τη συνταγή αυτή έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να το απολαύσουν και άνθρωποι που έχουν ή πιστεύουν πως έχουν κάποια παραπάνω κιλάκια και που δε θέλουν να προσθέσουν και άλλα....
Κριθαράκι με βότανα
Υλικά
200 γρ. χοντρό κριθαράκι
1 φλυτζ. του καφέ ψιλοκομμένο δυόσμο
5 με 6 φυλαράκια λουΐζα ψιλοκομμένη
1 φλυτζ. του καφέ ψιλοκομμένο βασιλικό
1 μεγάλη τομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. φέτα
αλάτι & πιπέρι.
Παρασκευή
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κουταλιές λάδι και τις ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε μέσα το κριθαράκι και το σοτάρετε μέχρι να απορροφήσει όλο το λάδι. Ρίχνετε μέσα 2 νεροπότηρα ζεστό νερό. Αφήνετε το κριθαράκι να πάρει μια βράση, μετριάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε σταδιακά. Αλατίζετε λαφρά, ρίχνετε μπόλικο πιπεράκι (μην τσουρουφλιστούμε κιόλας) και τη φέτα ψιλοκομμένη έτσι ώστε να διαλυθεί εντελώς κατά το μαγείρεμα. Μαγειρεύετε περίπου για 10' λεπτά και μέχρι το κριθαράκι να φουσκώνει και να απορροφήσει όλο το νερό. Τότε ρίχνετε τη τομάτα κομμένη μικρά κυβάκια και όλα τα βότανα (αρωματικά). Ανακατεύετε καλά, αφήνετε να βράσει το μείγμα ακόμα για λίγα λεπτά, κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε το κριθαράκι μέσα στην κατσαρόλα για ακόμα 10' λεπτά να τραβήξει τα υγρά του....Εγώ τί κάνω σε αυτά α 10' λεπτά πριν περάσουν...προσθέτω λίγο ακόμα φέτα ψιλοκομμένη και αρωματικά από τα ίδια φρέσκα κόβοντας τα στο χέρι, για να πάρει και άλλη μυρωδιά το κριθαράκι εκείνη την ώρα και να είναι ακόμα πιο εύγευστο.. Και τέλος το σερβίρετε ζεστό.

Πιστεύω αν δοκιμάσετε να το μαγειρέψετε, θα σας αρέσει πάρα πολύ, γιατί είναι ένα τελείως διαφορετικό κριθαράκι από ότι το κοινό. Ειλικρινά έχει μια αλλιώτικη νοστιμιά αυτό το ζυμαρικό με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος... Αξίζει να το μαγειρέψετε!
Και καλή σας όρεξη!!!

Κική μου ,πολλά φιλιά...δοκίμασέ το και συ, είναι πεντανόστιμο.
Μένια

update
Photo by Lia

6 comments:

kiki said...

Ευχαριστούμε Μένια για τη συνταγή. Θα τη δοκιμάσουμε. Η Νέλλη μου ελεγε (και το 'μαθα κι εγώ)πως φτιάχνει στην κατσαρόλα κριθαράκι σκέτο (άντε με λίγο χυμό ντομάτας) και το τρώνε με φέτα. Μια εύκολη λύση και ελαφριά για βράδυ!

Juanita La Quejica said...

Κι εγώ καμιά φορά το φτιάχνω όπως η Νέλλη και το τρώω με παρμεζάνα, ιδίως όταν είμαι μόνη μου. Λατρεύω το κριθαράκι, ενώ δεν μου αρέσει καθόλου το κρέας.

Αθανασία said...

Το κριθαράκι στην κατσαρόλα το λέμε "μανέστρα" ενώ του φούρνου "γιουβέτσι".
Κι εγώ δεν το πολυσυμπαθώ το κρέας (βάζω όμως για τον άντρα μου) και χρόνια τώρα βάζω διάφοτα αρωματικά και τυριά, λίγο καρότο και πρ.πιπεριά... Αν δε μετράτε θερμίδες, είναι ωραία να το πασπαλίσετε με τριμμένη γραβιέρα (ή άλλο σκληρό τυρί) 10' πριν το τέλος του ψησίματος.

Anonymous said...

Επειδή έχω την τύχη νάχω από χωριό σπιτικές και πολύ λεπτές χυλοπίτες, κάνω σκέτες, χωρίς κρέας στην κατσαρόλα με λίγη ντοματούλα και τυράκι μετά τριμμένο ή φέτα τριμμένη κι είναι γλύκισμα.
Αλλά αυτό με τη μινέστρα και τα αρωμματικά που ποτέ δε μου λείπουν θα το δοκιμάσω γιατί κι εύκολο είναι και μυρωδάτο "ακούγεται".

Λία Π. said...

Μένια, δοκίμασα το φαγάκι σου σήμερα με μικρές παραλλαγές. Δεν είχα φρέσκα βότανα και έτσι έβαλα ξερό βασιλικό και ξερό δυόσμο, λουίζα δεν είχα. Πρόσθεσα αντί για φέτα , παρμεζάνα. Νοστιμότατο!! Η διαφορά είναι στη φρέσκια ντομάτα που μισοψήνεται και δε γίνεται σάλτσα αλλά κρατάει.

Anonymous said...

Πανεύκολη συνταγή και πεντανόστιμη !
Η μόνη παραλλαγή που κάνω είναι στην αρχή, καθώς σοτάρω το κριθαράκι ρίχνω και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, γενικά είμαι λάτρης του κρεμμυδιού στο φαγητό :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...