Thursday, February 01, 2007

Γαρίδες με ρύζι


Μιας και η Κική έκανε την αρχή με χάβαρα ας ρίξουμε και άλλη μια συνταγή σχετική με θαλασσινά.
Την οποία την είχα γράψει και πολυ παλιότερα στο hungry και σας την γράφω κι εδώ, είναι πολύ καλή για μπουφέ και όχι μόνο.

Υλικά
1 κιλό γαρίδες (κατά προτίμηση φρέσκες
1 1/5 ποτήρι του κρασιού (λευκό κρασί)
1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο φύλλα) ψιλοκομμένο
3 ή 4 σκελίδες σκόρδο (στον στουμποσκορδοτή) ή τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο (και λίγο λιγότερο δεν έβλαψε κανένα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κούπες ρύζι (εγώ βάζω μπασμάτι, αλλά πολλές φορές το κάνω και με απλό ρύζι για πιλάφι σπυρωτό)
3 κούπες νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατώντας μόνο τα κεφάλια τους, και αφαιρώντας το εντεράκι που έχουν στην καμπουρίτσα τους, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα δισκάκι με απορροφητικό χαρτί.
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα κεφάλια τους μαζί τις τρεις κούπες νερό και βράζουμε, μόλις είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και κρατούμε το γαριδοκεφαλόζουμο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια κουταλιά βουτύρο, μόλις κάψει ρίχνουμε το ρυζάκι και το στριφογυρνάμε με χάρη, μέχρι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε και το γαριδοκεφαλόζουμο, αλατάκι και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς για να γίνει το ρύζι.
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο μόλις κάψει, ρίχνουμε τις γαρίδες (που τις έχουμε αλατοπιπερώση) χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε και το σκόρδο ανακατεύουμε συνέχεια μην καούν και μόλις το χρώμα τους αρχίζει να κοκκινίζει, ρίχνουμε το κρασί ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό.

Σερβίρισμα
Σε μια στρογγυλή φόρμα (με τρύπουλα στην μέση) βάζουμε το ρυζάκι μας, και το ξεφορμάρουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα παίρνουμε τις γαριδούλες τοποθετουμε μια γενναία στο κέντρο του ρυζιού ποσότητα από γαρίδες και τις υπόλοιπες τις τοποθετούμε στα πλαινά, με το ζουμάκι που έχει μείνει στο τηγάνι περιχύνουμε απο πάνω το ρυζάκι μας.

10 comments:

kiki said...

Αχ! Μεγάλη αδυναμία οι γαρίδες βρε παιδιά! Πεντανόστιμες. Και σίγουρα έτσι που θα βράσει το ρύζι μέσα στο ζουμί από τα κεφάλια τους, θα είναι σούπερ!

Juanita La Quejica said...

Και ουζάκι ταιριάζει πολύ αντί για κρασί λευκό.

Anonymous said...

Juanita αν και το ούζο μου αρέσει πολύ (με μεζεδάκι πάντα αλλοιώς δεν λέει) δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Θα το κάνω όμως δεν το είχα σκεφτεί, ίσως γιατί δεν ξεμένω απο κρασι για να ζητήσω εναλακτική λύση.

Anonymous said...

Κική ευχαριστω πολυ για την διαμόρφωση.

kiki said...

Πάντα στη διάθεσή σου Μαράκι μου!

Juanita La Quejica said...

Και σε σάλτσα κοκκινιστή με γαρίδες βάζω πλέον ούζο. Πολλές φορές και κρασί. Αλλά το ούζο αφήνει μια ιδέα από το άρωμά του και κάνει πιο πικάντικη την γεύση.
Τελικά έβαλα κι εγώ το χέρι μου στην διαμόρφωση... γεμάτο html ήταν, τα έσβυσα όλα και έτσι έγινε ίδιο με τα υπόλοιπα το κείμενο.

kiki said...

Juanita, χωρις να το θες άλλαξες τη γραμματοσειρα!!! Χαχα! Τα είδα κι εγώ αυτά τα περίεργα που ήταν στο ποστ της Μαρίας αλλά δεν τα πείραξα...
Σε ένα μαγαζί που είχα πάει ένα καλοκαίρι με ουζομεζέδες, έσβηναν τα καλαμάρια με ούζο...Δε φαντάζεστε τι ωραία που ήταν!

Juanita La Quejica said...

Όχι χωρίς να το θέλω! Το ήθελα, γιατί έτσι μόνο μπορούσαν να σβηστούν τα έξτρα κενά!

kiki said...

Οκ τότε...

Αθανασία said...

Επαυξάνω κι εγώ για το ούζο!
Ταιριάζει πολύ στα θαλασσινά και εδώ και χρόνια το σαγανάκι γαρίδες το σβήνω με ούζο και ρίχνω ντομάτα, πρ.πιπεριά και μπόλικη φέτα.
Κάποτε που δεν είχα ούζο έριξα τσίπουρο και μ'άρεσε κι έτσι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...