Wednesday, January 31, 2007

Ρεβύθια σπανιόλικα

Μόλις διάβασα το κείμενο με την ρεβυθάδα της Τασσούλας και θυμήθηκα μια ακόμα ισπανική συνταγή που έχω κάνει αρκετές φορές, σαν εναλλακτική για όσους δεν τρελλαίνονται για σκέτα όσπρια (όπως εγώ...). Το πιάτο αυτό διατηρείται μέρες, τρώγεται και κρύο και είναι πολύ χορταστικό.
Ρεβύθια με σπανάκι και καπνιστό χοιρινό

1 πακέτο ρεβύθια ½ κ.
2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
δάφνη
πάπρικα
ελαιόλαδο
½ κιλό σπανάκι ζεματισμένο και χονδροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
300 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κύβους (ζητούμε χονδρές φέτες)
σαφράν
αλάτι
πιπέρι
Αφήνουμε τα ρεβύθια στο νερό για να μαλακώσουν. Τα μαγειρεύουμε όπως συνήθως, με λάδι, κρεμμύδι, δάφνη, πάπρικα και αλατοπίπερο. Να μην έχουν πολύ νερό. Αφαιρούμε 3-4 κουταλιές μεγάλες για να φτιάξουμε χούμους.
Σωτάρουμε σε λάδι το ψωμί και 2 σκελίδες σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, τα βάζουμε στο μίξερ και τα λειώνουμε μαζί με 1 κουταλιά ρεβύθια και το σαφράν. Προσθέτουμε από το ζουμί των ρεβυθιών για να μην έχει σβώλους το μείγμα.
Σωτάρουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο σκόρδο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και στο τέλος το καπνιστό χοιρινό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στα ρεβύθια, βράζουμε για 10’ για να ενωθούν οι γεύσεις. Μπορούμε να το σερβίρουμε είτε σαν σούπα είτε σαν ένα είδος σπανακόρυζου (χωρίς το ρύζι). Κρύο ή ζεστό.

6 comments:

tassoula said...

Εμείς ευχαριστούμε για την διαφορετική πινελιά!!

tassoula said...

btw το ρεβυθι στην κατσαρόλα που θέλει να το σκάσει είναι άψογο

Αθανασία said...

Το έχω φάει σε ισπανικό εστιατόριο, είναι μούρλια!

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Τασσούλα, ήταν να μην βρω την σελίδα με τα gif, άστα! Χαζοβιόλα τελείως είμαι...
Αθανασία, και εμένα μου αρέσει ο συνδυασμός αυτών των γεύσεων. Του μπαμπά μου πάλι δεν του αρέσει καθόλου, θεωρεί ότι το σπανάκι δεν ταιριάζει με τα όσπρια..

elie said...

Την ψήφο εμπιστοσύνης μου σε αυτό το πιάτο. Το μαγειρεύουμε κι εμείς (χωρίς ζαμπόν), έτσι το κάνουν και στην Ιταλία. Ούνα φάτσα...

Kallie said...

Η αντιπάθειά μου προς τα ρεβύθια ήταν ένα κατάλοιπο των παιδικών μου καπρίτσιων. Πρόσφατα σε αγαπημένο στέκι τα έφαγα γαρνιτούρα και ξετρελλάθηκα τόσο που έφαγα τη γαρνιτούρα όλης της παρέας. Η συνταγή σου μου έκανε κλικ, θα γίνει το σαβ/κο οπωσδήποτε, όπως και η κάτωθεν γιάμι ρεβυθάδα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...