Monday, February 12, 2007

Μια τούρτα με γεύση ανάλαφρη και μυρωδάτη

Μια τούρτα με γεύση ανάλαφρη και μυρωδάτη που θυμίζει καλοκαίρι και ίσως θελήσετε να φτιάξετε για να την απολαύσετε με τον καλό ή την καλή σας, ξέρετε την μέρα που κάποιοι την γιορτάζουν σαν την μοναδική μέρα του χρόνου, που αφορά την αγάπη. Προσωπικά δεν πιστεύω κάτι τέτοιο, αλλά γλυκαίνω τις μέρες μας όποτε και όσο μπορώ.

Τούρτα βερίκοκο
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε:
1 κουτί κονσέρβας βερίκοκο ολόκληρα (κομμένα στην μέση)
500 γραμμ. Σαβαγιάρ
500 γραμμ.έτοιμη σαντιγί (από ζαχαροπλαστείο) ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.
1 ποτηράκι λικέρ βερίκοκο ή κονιάκ
2 κουταλιές ζάχαρη
αμύγδαλο φιλέ (ή ξασπρισμένο χοντροκαπανισμένο αμύγδαλο)
μερικά αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κομματάκια
1 κουταλάκι κακάο

Αδειάζουμε το σιρόπι της κονσέρβας σ’ ένα μπολ και βάζουμε τα βερίκοκα στο στραγγιστήρι για να στραγγίσουν καλά. Στο σιρόπι της κονσέρβας προσθέτουμε το λικέρ βερίκοκο, την ζάχαρη και ίσως ελάχιστο χλιαρό νεράκι (αν το σιρόπι δεν είναι αρκετό). Τα ανακατεύουμε καλά. Σε μια φόρμα με έλασμα ή απευθείας σε μια πιατέλα τούρτας, απλώνουμε μια στρώση σαβαγιάρ αφού τα έχουμε ελαφρώς βρέξει στο σιρόπι μας. Από πάνω βάζουμε τα στραγγισμένα βερίκοκα. Συνεχίζουμε με μια στρώση σαντιγί και αμέσως μετά πάλι μια στρώση σαβαγιάρ. Καλύπτουμε με σαντιγί.
Κι’ αν δουλεύουμε κατευθείαν σε πιατέλα φροντίζουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά της τούρτας μας με μια σπάτουλα ή φαρδύ μαχαίρι.
Διακοσμούμε με το αμύγδαλο φιλέ και τα κομμένα αποξηραμένα βερίκοκα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 5 ώρες.
Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε κοσκινίζουμε την σκόνη κακάο.
Αν δε, είχαμε δουλέψει σε φόρμα με έλασμα, αφαιρούμε το έλασμα και με λίγη παγωμένη σαντιγί καλύπτουμε και τα πλαϊνά (καλά αν δεν μας έχει μείνει δεν χάθηκε και ο κόσμος. Θα φαγωθεί το γλυκάκι είναι βέβαιο).

Update: Οι φωτογραφίες είναι "ευγενική χορηγία" της Λίας, που δοκίμασε την συνταγή της Λόπε και ιδού τα αποτελέσματα!

5 comments:

witchofdaffodils said...

merci, penelope νοστιμοτάτη :)

Κατερίνα said...

Αγαπητή Πηνελόπη πολύ ωραία η τούρτα .....επίσης μου είχε αρέσει πολυ και ένα πολύ υγιεινό κέικ που έχεις φτιάξει.....το κεικ φρούτων....το δοκίμασα μου άρεσε πολύ και έχω μεταφέρει την συνταγή στο blog μου......
www.eatthisandthat.blogspot.com

Penelope said...

Κατερίνα σ' ευχαριστώ.
Η τούρτα απλώς ήταν μια προσαρμογή από διάφορες συνταγές που κατά καιρούς έχω κι' εγώ διαβάσει, και επειδή τα πολύ "γλυκά" γλυκά δεν τα αντέχω πια, προσπαθώ για πιο ελαφριά αποτελέσματα.

Το κέϊκ φρούτων (το υγιεινό) ήταν συνταγή της φίλης μας της Σταυρούλας που λόγω φόρτου εργασίας δεν προλάβαινε να την βάλει η ίδια και επειδή εγώ την έφτιαξα και μου άρεσε, με παρεκάλεσε να την βάλω εγώ. Το τεφτέρι της Σταυρούλας θα έχει κι' άλλα θαύματα σίγουρα, απλά περιμένουμε να ξαλαφρώσει λίγο, για να μας γράψει και εδώ κανένα...

Anonymous said...

Ωραία συνεργασία Λόπε και Λία!

Penelope said...

Λία σ΄ευχαριστώ θερμά που με "τιμησες" με το να δοκιμάσεις την συνταγή και να την φωτογραφήσεις.
Αυτήν την στιγμή μου "τρέχουν" τα σάλια και παρά το γεγονός ότι έχω "απομακρύνει" ακούσια τα γλυκά από την διατροφή μου, ένα κομματάκι θα το "χτύπαγα".
Και πάλι σ' ευχαριστώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...