Tuesday, February 13, 2007

Φαλάφελ από την άλλη Αγγελική

Λιβανέζικοι ρεβιθοκεφτέδες (φαλάφελ)

Μετά τους ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου και Σάμου, ορίστε και οι λιβανέζικοι. Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, κι αυτή που "μου
έκατσε " καλύτερα (και όχι απλώς ! Είναι υπέροχη!) είναι η παρακάτω :

1/4 κιλού (1/2 πακέτο) ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς (αν είναι
ξεφλουδισμένα, καλύτερα, αλλά δεν είναι απαραίτητο)
1 ματσάκι μαϊντανό
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινό τους)
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια (περίπου 150 γρ.) (ανάλογα και με το πόσα και
πόσο μεγάλα κρεμμυδάκια έχουμε)
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτακάλι κόλιαντρο σκόνη
1 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί (σε δόσεις, μια και δεν τα χωράει όλα). Τα ρεβίθια ΩΜΑ (χωρίς σόδες και ξεφλουδίσματα). Προσθέτουμε λίγο ψωμί μουσκεμένο και πολύ-πολύ καλά στιμμένο και λίγη (ή περισσότερη) φρυγανιά κοπανισμένη (για να δέσει το μίγμα) μέχρι να μπορεί να ψιλοπλάθεται (μου φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρότερα έτσι, παρά αν βάλουμε αλεύρι που ρουφάει πολύ λάδι και δεν καλοψήνεται). Μην περιμένετε να πλαστεί πολύ καλά - χρησιμοποιώ χέρι και κουταλάκι για το πλάσιμο. Επίσης χρησιμοποιώ συνήθως σουηδικά παξιμαδάκια, περίπου 12 για τα παραπάνω υλικά, και καθόλου ψωμί. Τηγανίζουμε σε ζεστό (όχι πολύ καυτό) λάδι μέχρι να ροδίσουν και στραγγίζουμε σε χαρτί. Μπορούν και να καταψυχθούν (το μίγμα ή τα φαλάφελ ήδη τηγανισμένα) - δε χάνουν καθόλου ούτε σε γεύση ούτε σε υφή.

Σερβίρονται μόνα τους για μεζές ή με σαλάτα για πλήρες γεύμα ή μέσα σε πίτα με κομμένα σαλατικά (π.χ. ντομάτα, λάχανο, αγγούρι, μαϊντανό, κ.λ.π.) για ακόμα πληρέστερο. Στην τελευταία εκδοχή τους ταιριάζει ιδιαίτερα μια σάλτσα από ταχίνι, λεμόνι, αλάτι, λίγο σκόρδο και νερό (τόσο, ώστε να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε) χτυπημένα στο μούλτι.

Μμμμμμ ! Να ιδέα για αύριο! Αν το κάνω, θα στείλω και φωτογραφίες - αλλά ... μην το δέσετε! Έχω πολλή δουλειά αυτό τον καιρό και όλο τρώμε έτοιμα απ΄την κατάψυξη... :-(

Η άλλη Α.

update. Η Αγγελική στρώθηκε χτες και έφτιαξε τους ρεβυθοκεφτέδες, οπότε ιδού οι πραγματικοί.

17 comments:

Αθανασία said...

Μμμ, ωραίοι! Βάζω κύμινο και δυόσμο (αντί μαϊντανό που λες).
Μ'αρέσουν και αραβικοί, μ'αρέσουν και κατά το ροδίτικο στυλ (πιταρούδια), πλούσια η κουζίνα επι γης για το ίδιο πράγμα...

popelix said...

Καλό αυτό που λες για τα μουλιασμένα ρεβύθια αλλά ... όποιος τα αντέχει! Εγώ μια-δυο φορές που δοκίμασα να κάνω ρεβυθοκεφτέδες τα έβαλα να πάρουν μια βράση. Υπάρχει τόση διαφορά στη γεύση;
Αυτό που είπες για την κατάψυξη πάντως μου άρεσε πολύ και θα το βάλω άμεσα σε εφαρμογή!!!

η άλλη Α said...

Γιατί "ποιος τα αντέχει", popelix; Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση! Μήπως δεν τα μουλιάζεις αρκετά (μια νύχτα αρκεί) ή μήπως σου τύχανε ρεβίθια 10 χρόνων; :-D

Ναι! Υπάρχει διαφορά. ΚΑΙ στο πλάσιμο.

coperty said...

Φαλάφελ με τζατζίκι, πεμπτουσία!

Λία Π. said...

Αγγελική, δώσε λεπτομέρειες για τη σάλτσα με το ταχίνι.

η άλλη Α said...

Λοιπόν, παιδιά, έφτιαξα φαλάφελ απόψε για να φωτογραφήσω τη διαδικασία και να βάλω τις φωτο στο άρθρο! Και μου πέτυχε και η σύσταση και πλάστηκαν καλά και χωρίς κουταλάκι.

Δεν ξέρω ποιες από τις φωτογραφίες θα ανεβάσει η Κική, αλλά σε κάποια φαίνεται το τηγάνισμα σε μπόλικο λάδι και σε κάποια άλλη το σερβίρισμα στην "ακόμα πληρέστερη εκδοχή" του με ανάμικτη σαλάτα και με σάλτσα από ταχίνι. Αντί για αραβική πίτα έβαλα έτοιμη τορτίγια (που είχα και κόντευε να λήξει :-P ). Πέρα από το ότι δε διπλωνόταν γιατί μαλάκωσε πολύ, δεν είχε διαφορά. Εξ ίσου μμμμμ κι έτσι!!...

Η σάλτσα τώρα, Λία. Προσπάθησα να συγκρατήσω τις αναλογίες για να σου τις δώσω. Λοιπόν, ήταν 3 Κ(κουταλιές σούπας) ταχίνι, 2 Κ χυμός λεμονιού, 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλάκι κοφτό (και λιγότερο) αλάτι, περίπου 1 1/2 - 2 φλυτζανάκια του καφέ νερό. Χτύπημα στο μούλτι. Βάλε λιγότερο νερό στην αρχή και δες πόσο πηχτή τη θέλεις. Και με τα υπόλοιπα υλικά μπορείς να "παίξεις" ανάλογα με το γούστο σου (έχεις πείρα και ξέρεις : δοκιμή, προσθήκη :-D ). Ταιριάζει και σε σαλάτες "σκέτες" (=χωρίς φαλάφελ) αντί για λαδολέμονο ή βιναιγκρέτ. Μάλιστα, αν σ΄ενδιαφέρει, είναι και νηστίσιμη, μια και τρώνε χαλβά (που είναι βασικά ταχίνι) και τις μέρες που νηστεύουν από λάδι (αυτό ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω - λιπαρά είναι κι αυτά - αλλά... έτσι κάνουν )

Λία Π. said...

Kαλέ, τι τσαχπίνικα ρεβιθοκεφτεδάκια είναι αυτά;
Πολύ με αρέσουν.

Juanita La Quejica said...

Τί κουκλιά είναι αυτά;
Να είσαι καλά Αγγελική που μπήκες σε όλον τον κόπο για να μας δώσεις τις φωτογραφίες από τη διαδικασία. Ευχαριστούμε!

Penelope said...

Πω-πω, όντως κουκλιά είναι!
Μήπως περίσσεψε κάτι τις να μας το στείλετε εδώ στο γραφείο. Λέω μήπως;

Juanita La Quejica said...

Και αφού θα στείλετε στην εγκυμονούσα, όλο και κάτι μπορεί να φτάσει και σε εμάς παρακαλώώώώώωώώ!!!!!!!!!!

η άλλη α said...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Κοκκίνησα από χαρά και περηφάνεια !
:-P
Χμμμ ... δε θα σας πω πώς θα ήταν στην εμφάνιση αν δεν επρόκειτο να φωτογραφηθούν! ;-)

Juanita La Quejica said...

Πες μας να πάρουμε κουράγιο! Γιατί τα δικά μου θυμίζουν λίγο τα γλυκάκια τα ανώμαλα στο σχήμα, χαχα!

elie said...

Έφτιαξα σήμερα τα φαλάφελ με ξεφλουδισμένα ρεβίθια (μουλιασμένα ένα 12ωρο αντί για 24ωρο που έκανα παλιά για αυτά με τη φλούδα) και η συνταγή "παίζει" μια χαρά. Κι εγώ σε παρόμοια συνταγή έχω καταλήξει αλλά χωρίς (ξερό) κόλιανδρο και με ενισχυμένο κύμινο. Αν έχω φρέσκο κόλιανδρο αντικαθιστώ με αυτόν το μαϊντανό. Και συμφωνώ απόλυτα για τη φρυγανιά-παξιμάδι αντί για αλεύρι. Επίσης πανάρονται πολύ ωραία με σουσάμι.

Μέλισσα said...

Κορίτσια εγω που τα μουλιασα αποβραδίς ημουν σχεδον σιγουρη πως το μπλεντερ δε θα τα "επαιρνε" και βγηκα σωστη. Αναγκάστηκα λοιπόν και τα εβρασα για 40 λεπτα περιπου και ηταν ακόμα ξερα και το μπλέντερ παλι δεν τα χτυπησε πολυ καλα (κι εχω και καλο μπλέντερ!) και τελικά οταν τα εφτιαξα τα ρεβυθια κάνανε ακομα κριτσι-κριτσι στα δοντια μας! μα εσας σας πετυχανε???

άλλη Αγγελική said...

Mέλισσα, τα βρασμένα ρεβίθια δίνουν πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα από τα ωμά. Επίσης δεν πρέπει να γίνουν "νιανιά" στο blender! Τι έννοείς "κρίτσι-κρίτσι" στα δόντια; Άμμο πάντως δεν περιέχουν :-DDD

Ναι, εμένα μου πετυχαίνουν πάντα τα ωμά! Μήπως έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου και γι αυτό δε θεωρείς ότι "σου πετυχαίνουν";

ioazon said...

Αν αντί να τηγανίσω τα φαλάφελ, τα στρώσω σε λαδόκολλα και τα ψήσω θα είναι μάπα;
Έχει ο ζουζούνης μου χοληστερίνη και τριγλυκερίδια και δεν κάνει να τηγανίζω τί-πο-τα.

Anonymous said...

Πολύ ωραία συνταγή για φαλαφελ.... σιγουρα θα την δοκιμάσω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...