Thursday, February 22, 2007

Σουβλάκι με γύρο

Τι σας γράφω τώρα..μέρες νηστείας...αλλά μια και δε νηστεύουμε όλοι και επειδή όσες φορές κι αν το 'χω φτιάξει πάντα με ξελόγιαζε (και όχι μόνο εμένα αλλά κυρίως τους άλλους που δοκίμαζαν) είπα να το γράψω.

6 πίτες για σουβλάκι (ακόμα καλύτερα αν είναι σπιτικές)**
Κρεμμύδι
Ντομάτα
Τζατζίκι

Γύρος (η homemade έκδοση)
1 kg πανσέτα κομμένη σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες
2 κουταλιές λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
½ περίπου κουταλάκι ρίγανη (κατά βούληση)
Αλάτι
Πιπέρι
Λεμόνι (προαιρετικά)
Αλατοπιπερώνουμε την πανσέτα και τη σωτάρουμε με το λαδάκι και το σκόρδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Σβήνουμε με λεμονάκι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Επίσης, αρέσει σε πολλούς να προσθέτουν στο γύρο πράσινη πιπέρια, εμένα όχι. Αν όμως θέλετε τη σωτάρετε κι αυτή μαζί με το γύρο.
Γεμίζουμε τις πίτες με το γύρο και τα παραπάνω υλικά, ανάλογα με την όρεξη και τα γούστα μας.

** Πίτα για σουβλάκια
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλιές λάδι
1/2 κούπα χλιαρό νερό
Στο μπολ του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη να μην κολλάει στα δάχτυλα, να είναι απαλή και ελαστική.
Αφήνουμε να φουσκώσει και πλάθουμε 6 στρογγυλές πίτες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κι αφήνουμε να φουσκώσουν λιγάκι. Μ' ένα πηρούνι, σχηματίζουμε κάθετες πηρουνιές σε σειρές για να φτιάξουμε τις γνωστές ρίγες.
Αν τις χρησιμοποιήσουμε αμέσως τις βάζουμε σε ψηστιέρα ή στο τηγάνι με λίγο λάδι, να ροδίσουν και ψήνουμε ανάλογα με την προτίμησή μας (καλοψημένες ή όχι).
Αν τις θέλουμε να χρησιμοποιηθούν για άλλη φορά απλά τις περνάμε από το τηγάνι να πάρουν χρώμα χωρίς να καλοψηθούν και τις διατηρούμε στα γνωστά πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη.

17 comments:

Anonymous said...

ποια νηστεία μωρέ! Με τόσους μήνες σερί Αγγλία (σχεδόν χρόνο) θα έκανα ρεκόρ γκίνες άμα τις είχα μποροστά μου (είμαι και φαγανό).

Anonymous said...

Ρένα ευχαριστούμε! Ο γυράς της γειτονιάς μας έχει ξελογιάσει,αλλά επειδή τα παντελόνια μας πλέον με το ζόρι μας χωράνε, αυτή είναι μια καλή ιδέα με ελεγχόμενα λιπαρά. Θα ψήσω στο γκριλ όμως γιατί στο τηγάνι είμαι τελείως ατάλαντη.

popelix said...

Μια καλ ιδέα που είδα στο Hungry ήταν μπριζόλες λαιμού ψημένες στο γκρίλ τις οποίες κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες. Έγώ μια φορά το δοκίμασα ως εξής: Έψησα τις μπριζόλες απο νωρίς και πριν τις σερβίρω το βραδάκι τις έκοψα και τις έβαλα για μερικά λεπτά στο γκρίλ με επιπλέον ρίγανη και αλατοπίπερα για να ξεροψηθούν λιγάκι. Έστρωσα σε μια πιατέλα πιτούλες κομένες στα 4, έβαλα το κρεατάκι απο πάνω και γαρνίρισα με ροδέλες κρεμμύδι και μαϊντανό.

Penelope said...

Ωραια σκέψη, αυτή η εκδοχή με την πανσέτα. Στα υπόψη. Μιας και εμείς τα home made σουβλάκια συνήθως τα κάνουμε με καλαμάκια από σπάλα χοιρινή με ντοματούλα και πιπεριά ανάμεσα (τα φτιάχνουμε μόνοι μας) ή με μικρά μακρόστενα μπιφτεκάκια.

Juanita La Quejica said...

Λέτε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε μόνες μας τις πίττες;

Anonymous said...

Καταπληκτικές όλες οι εκδοχές, αλλά την νοστιμιά της λαδούμπας του αγοραστού απέξω κανένα δεν την έχει.΄Ετσι αν είναι να τεντώσει το παντελόνι μου κι άλλο, ας έχω ευχαριστηθεί κομμάτι παραπάνω.

Anonymous said...

Συμφωνώ με τη νένα,όχι όμως πως δεν μας κόλασες κι εσύ...Α! και κάτι άλλο.Εμείς στη Σαλονίκη σουβλάκι με γύρο...δε γίνεται!είναι υπερβολή!αφού ο γύρος είναι ο γύρος και το σουβλάκι είναι τα κομματάκια κρέατος στο ξυλάκι.Με τα γνωστά καλαμάκια πίνουμε μόνο το φραπέ μας..χαχα Γι'αυτό εμείς χτυπάμε πιτόγυρα!Καλημέρα είπα?Καλημέρεςς

Anonymous said...

Έχεις δίκιο Λία, ξέχασα ότι εσείς εκεί πάνω τα λέτε αλλιώς. Πίτα με γύρο λοιπόν. Νένα δεν ξέρω τι σουβλάκια τρώτε εσείς εκεί αλλά εμείς δεν τα πολυευχαριστιόμαστε τα έξω, αφενός λόγω της λαδίλας κι αφετέρου λόγω της άψητης πίτας. Τις θέλω ξεροψημένες τις άτιμες. Juanita το έχω κάνει μια φορά που είχα χρόνο-καλές βγήκαν αλλά δεν είναι και για συνέχεια. Μια χαρά γίνεται και με τις έτοιμες.

Λία Π. said...

Δηλαδή εγώ να μην επιχειρήσω να το φτιάξω με κατοπουλάκι και όλα τα άλλα ως έχουν;
Έχει δίκιο η συνωνόματή μου, στη Θεσσαλονίκη λέγεται αλλιώς και όταν τους το ζητάς σε κοιτούν περίεργα.

Anonymous said...

Να φανταστείς Λία Π. ότι μας ακούγεται κάπως σαν "τυρόπιτα με λουκάνικο". Εδώ που τα λέμε, σουβλάκι=μικρή σούβλα, οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι φυσικό να ηχεί παράξενα, και αυτό δεν ισχύει μόνο στη Σαλονίκη βέβαια.

Despina said...

Ε να την κάνω τώρα την ερώτηση που θέλω εδώ και καιρό.
Αφού λέτε καλαμάκια τα σουβλάκια, τα καλαμάκια για ροφήματα πως τα λέτε;

Αθανασία said...

Συμφωνώ με Σαλονικιές! :)
Δεν είναι πώς τα λένε "επάνω" ή "κάτω", είναι το σωστό. Το σούβλα-σουβλάκι το εξηγεί μια χαρά λεκτικά.
Πίτα-γύρο ζητάω και εδώ στο Χαλάνδρι και με καταλαβαίνουν. Όταν θέλω πίτα με σουβλάκι κοτόπουλο το λέω έτσι ακριβώς (όχι "καλαμάκι") και πάλι με καταλαβαίνουν. Στα κανονικά εστιατόρια ο κατάλογος λέει π.χ. "σουβλάκι κοτόπουλο" και όχι "καλαμάκι κοτόπουλο", γιατί λοιπόν μπερδεύεται το πράγμα στα γυράδικα της Ν.Ελλάδας; Κάποιος το ξεκίνησε και έμεινε... Παρόλα αυτά όταν παίρνετε μερίδα γύρο χοιρινό δε λέτε μερίδα ...σουβλάκι. Ο γύρος είναι γύρος κι ας έχει σούβλα στη μέση, χε χε χε!
Ωραία φιλολογική συζήτηση. Το θέμα είναι το σπιτικό σουβλάκι με πίτα (γύρο δεν μπορούμε να κάνουμε) που είναι κλάσεις ανώτερο και υγιεινότερο του ετοιματζίδικου, συνιστώ να δοκιμάσετε και τη σπιτική πίτα για να γλιτώσετε από τις λαδίλες-ταγγίλες. Αν υπάρχει χρόνος είναι όνειρο! Μιαμ μιαμ Ρένα!

Anonymous said...

Σε μια ωρα πεταω για Ελλαδα, αλλα μολις επιστρεψω Αγγλια θα δοκιμασω να φτιαξω τις πιτες from scratch. Αν πετυχουν, θα εχετε την αιωνια ευγνωμωσυνη μου!

Κωστας
www.sarampalis.org

kiki said...

Η συνταγή μια χαρά. Κι εγώ ένσταση για το σουβλάκι με γύρο. Ή με γύρο θα είναι η πίτα ή με σουβλάκι! Χαχα, δε γίνεται και τα δύο. Κι εγώ μπερδεύομαι στην Αθήνα. Σουβλάκι is σουβλάκι, γύρος is γύρος (γύρω γύρω όλοι ο γύρος) και πίτα is πίτα.
;-)

Anonymous said...

Φίλε μου καλέ - καλέ μου φίλε.... καλέ μου άνθρωπε.... τι δωράκι μου έκανες για τα γεννέθλιά μου που έρχονται (25/6)... εδώ στην Ουγγαρία αυτό που λένε γύρος και το διακοσμούν με Τούρκικη σημαία (ξέρουμε βέβαια την προέλευση αλλά απαιτώ όταν δεν αναφέρονται σε ντονερ αλλά σε γύρο να διορθώνουν και τη σημαία...εδώ στην Ουγγαρία λοιπόν η απομίμηση σουβλακίου είναι μακράν του αυθεντικού και έψαχνα μανιωδώς σήμερα για συνταγή πίτας και παραλλαγή γύρου. Σ ευχαριστώ από βάθη καρδιάς - νάσαι καλά.... Μαίρη

Juanita La Quejica said...

Μαίρη, όταν τα φτιάξεις περιμένουμε τις εντυπώσεις σου.
Καλό Καλοκαίρι!

Rena said...

Μαίρη, καθυστερημένα είδα το σχόλιο σου, αλλά έστω κι αργά να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και καλά για τα γεννέθλια σου εχθές. Ελπίζω αν το έφτιαξες ή αν το φτιάξεις να σου αρέσει και να το ευχαριστηθείς.
Ρένα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...