Οι τηγανίτες μήλου (φριτέλε ντι μέλε) είναι ένα γλυκάκι ζύμης που συνηθίζεται πολύ στην Ιταλία (κυρίως στον Βορά) την περίοδο του καρναβαλιού. Ένα κλασικό… τραταμέντο.
Αρέσουν πολύ στα (περισσότερα) παιδιά ενώ τα υλικά που χρειάζονται είναι απλά και καθημερινά. Όπως σε όλα τα παρασκευάσματα με απλά υλικά έχει σημασία αυτά να είναι πολύ καλής ποιότητας. Βάλτε λοιπόν τα πιο γευστικά και γερά μήλα που μπορείτε να βρείτε και όχι τα μαραζωμένα που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο, η διαφορά στη γεύση είναι τεράστια!
Υλικά
2 μήλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½ κούπα γάλα χλιαρό (όπου «κούπα» εννοώ δοσομετρική)
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
50 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1/3 κούπας ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
1 σφηνάκι γκράπα (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
περίπου 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λιγότερο από 2 κούπες)
λάδι για το τηγάνισμα
ζάχαρη άχνη και (προαιρετικά) κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και το αφήνετε στην άκρη για μισή ώρα περίπου, να κάνει φουσκάλες.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, την γκράπα, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε το μίγμα γάλα-μαγιά. Ρίχνετε τόσο αλεύρι ώστε να σχηματιστεί πηχτός χυλός. Αφήνετε να σταθεί για μία ώρα περίπου.
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε κομμάτια. Τα προσθέτετε στο χυλό και ανακατεύετε.
Βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί. Με ένα κουτάλι σούπας πιάνετε χυλό και ένα κομμάτι μήλου κάθε φορά και το ρίχνετε στο τηγάνι, προσπαθώντας να πετύχετε οβάλ σχήμα. Προσοχή η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή, ώστε να προλάβει να μαλακώσει το μήλο στο εσωτερικό της τηγανίτας και να μην κάνουν πολύ σκληρή κρούστα απ’ έξω. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, είναι έτοιμες.
Τις βάζετε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Περιμένετε να στραγγίσουν καλά.
Λίγο πριν καταναλωθούν πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (και με κανέλα αν θέλετε).
Τρώγονται ζεστές ή κρύες (εγώ τις προτιμώ κρύες).
Τα τελευταία χρόνια, στα καταστήματα κυρίως, κόβουν τα μήλα σε ροδέλες (αφού αφαιρέσουν τα κουκούτσια βεβαίως, βεβαίως), τα βουτάνε στο χυλό και τα τηγανίζουν. Είναι η πιο «κυριλέ» εκδοχή.
Καλό καρναβάλι!
Elie
Friday, February 16, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Ευχαριστούμε, επίσης!
Εlie, μπενιέ ντε πομ τα λένε όταν είναι σε ροδέλες.
Κοίτα σύμπτωση: θα κάνω αύριο τηγανίτες μήλου για πρωινό!!!
Στην Ιταλία δεν τα λένε διαφορετικά όταν είναι ροδέλες. Διεθνώς, τώρα, φαντάζομαι ότι έχει επικρατήσει το... γαλλικό Αθανασία! Καλοφάγωτες αύριο, όπως και να τις λες!
Να μια εύκολη λύση για πρωινό ΣΚ και όχι μόνο. Πολύ καλή ιδέα είχες, elie!!!
Πιστεύω μια ποικιλία μήλων γλυκόξινα και αρωματικά όπως είναι τα τζόναγκόλντεν είναι ότι πρέπει.
Post a Comment