Thursday, February 15, 2007

Yuanxiao, το γλυκό της γιορτής των Φαναριών

Αυτό το γλυκό, που μοιάζει με τα αυγά της ..χελώνας, είναι το παραδοσιακό της γιορτής των φαναριών στην Κίνα, τώρα που αρχίζουν οι εορτασμοί του νέου έτους. Ανάμεσα στην παράδοση, στις προλήψεις και τις δυσειδαιμονίες, τις παρελάσεις και τα πυροτεχνήματα, τα έθιμα καλά κρατούν.

Όπως οι Απόκριες σε μας, που παλαιά παγανιστικά έθιμα δένουν με τις θρησκευτικές μας δοξασίες.

Αν θέλει κανείς να δοκιμάσει να φτιάξει το κινέζικο γλυκό αυτό. που συμβολίζει την ενότητα της οικογένειας, την ευτυχία και την τελειότητα, δεν έχει παρά να καταφύγει στο Αbout.com.

Yλικά:
4 1/2 φλυτζάνια (500 γρ) ρυζάλευρο (sticky rice flour)
βούτυρο (200 g)
μαύρο σουσάμι αλεσμένο (200 g)
Ζάχαρη (250 g)
1 κ. σ. κρασί

Εκτέλεση:
1. Αναμιγνύεις σουσάμι και βούτυρο, ζάχαρη και κρασί όλα μαζί. Το ζεσταίνεις ελαφρά. Διαμορφώνεις μαύρες μπαλίτσες (10 g) η κάθε μιά.
2. Παίρνεις 1/2 φλ. ρυζάλευρο και προσθέτεις νερό ώστε να κάνεις ζύμη μάλλον κολλώδη. Τη ρίχνεις σε νερό που βράζει για λίγο.Μόλις γίνει, την αφήνεις να κρυώσει. Προσθέτεις το υπόλοιπο ρυζάλευρο, επίσης νερό και ζυμώνεις μεχρι να γίνει μια απαλή, μαλακή ζύμη.
3. Κάνεις μικρά μπαλάκια από τη ζύμη κοντά (10 g) το καθένα. Σχηματίζεις τότε με το χέρι, στο καθένα μια τρύπα, σαν σαλιγκάρι και περνάς από ένα σουσαμένιο μαύρο μπαλάκι που έχεις έτοιμα. Το ομαλοποιείς και το κλείνεις.
4. Τα ρίχνεις σε νερό που βράζει. Αν χρειαστεί να ανακατέψεις, αυτό γίνεται σε μια κατεύθυνση. Όταν αρχίζουν να επιπλέουν, χαμηλώνεις τη φωτιά και τα βράζεις ακόμα ένα λεπτό. Σερβίρεις.

8 comments:

Juanita La Quejica said...

Και κινέζικο γλυκό! Τί ωραία! Να "ταξιδέψουμε" και εκτός Ευρώπης! Μπράβο Κατερινάκι, ή μάλλον ευχαριστώ!

Katerina ante portas said...

Παρακαλώ! Σκεφτόμουνα μήπως να δημιουργούσαμε και μια αγγλική βάση συνταγών, γιατί θα μπορούσε κάλλιστα αυτό το ομαδικό blog να παρουσιαστεί και να συναγωνιστεί και άλλα που με αφορμή ημερίδες, συγκρίνονται (Ημέρα ψωμιού, cake, muffin κλπ)

Αθανασία said...

Τα έχω φάει, όπως και άλλα ασιατικά "ρυζόγλυκα" (κορεάτικα, γιαπωνέζικα, ταϋλανδέζικα), αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν.
Ενώ μ'αρέσουν διάφορα ασιατικά φαγητά, παραμένω πιστή οπαδός των ευρωπαϊκών γλυκών, sorry Κατερίνα!

Juanita La Quejica said...

Κατερίνα μου, ωραία ιδέα, αλλά πόσοι έχουν τόσο καλό επίπεδο αγγλικών, που να έχουν και λεξιλόγιο περί την μαγειρική;

kiki said...

Καλέ! Ολόιδια με αυγά χελώνας είναι! (πλην του μαύρου).

Katerina ante portas said...

-Kανένα πρόβλημα Αθανασία! Άλλωστε συμπλέουμε επ αυτού! ;)

-Τι λες Juanita μου, να κινητοποιούσαμε τις μικρές μας που έχουν σπουδάσει περισσότερο τη γλώσσα ή να προσελκύσουμε το δυναμικό του..εξωτερικού;

-Αγαπητά oneiromageiremata την πάτησα, όταν είδα τη φωτογραφία! Σκέφτηκα ότι αφού μαγειρεύουν τα μυαλά του πίθηκου γιατί όχι και αυγά χελώνας! :))

Penelope said...

Ωραία τα ταξίδια βρε Juanita μας, αλλά γευστικά - για τα γλυκά της Απω Ανατολής - θα συμφωνήσω με την Αθανασία. Λιγάκι "νερόβραστα" τα βρίσκω, όπως είχα δει και κάτι χρωματιστά μπαλλάκια που φτιάχτηκαν στο οδοιπορικό του κου Μαμαλάκη στην Ταϊλάνδη...

Katerina ante portas said...

Aν δεν δεις τα χειρότερα penelope, δεν εκτιμάς τα..καλύτερα, τα ελληνικά μας γλυκάκια δηλαδή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...