Tuesday, March 06, 2007

Μάφινς λεμονιού

Φέτος η λεμονιά μας είχε κέφια και μας γέμισε λεμόνια. Πολλά λεμόνια. Χαρίσαμε πολλά, κάναμε παγάκια λεμονοχυμού για τις δύσκολες μέρες κ.λπ. Αλλά επειδή τα φρέσκα πράγματα πρέπει να τα χαίρεσαι και στην ώρα τους θέλαμε να τα φάμε και σε γλυκό.
Με τέτοιο καιρό το σαββατοκύριακο δεν θέλαμε να κλειστούμε και μέσα οπότε για κάτι γρήγορο και … λεμονάτο καταλήξαμε στη συνταγή της Helene από τη συμμετοχή της στο Muffin Monday (δημοσιευμένα ως Lemon Muffins εδώ).
Υλικά
½ κούπα γιαούρτι
¼ κούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές καλαμποκέλαιο
½ κουταλάκι εσάνς λεμονιού (προαιρετικά)
1 αυγό
¾ κούπας ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Ανακατεύετε καλά τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι, το ξύσμα και τη ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ αναμιγνύετε τα υγρά, δηλαδή το χυμό λεμονιού, το καλαμποκέλαιο, το γιαούρτι και το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Ενώνετε τα στερεά με τα υγρά υλικά, ανακατεύετε λίγο να ομογενοποιηθεί το μίγμα το οποίο και μοιράζετε σε ταψάκι με υποδοχές για μάφινς (είτε βουτυρωμένες είτε στρωμένες με χαρτάκια). Μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη στην κορυφή.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20’-30’ περίπου (δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα, μέχρι να βγει στεγνή). Τα αφήνετε να κρυώσουν και ξεφορμάρετε.
Αν θέλετε βουτάτε τις κορυφές τους σε λεμονάτο… ντιπ που θα φτιάξετε λιώνοντας ¼ κούπας βούτυρο στο οποίο θα προσθέσετε ¼ κούπας χυμό λεμονιού και 1 κούπα ζάχαρη. (Διαβάστε και την πρωτότυπη συνταγή, ο καλός μου θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνουν μίγμα τα υλικά αλλά να.. εμβαπτιστούν τα μάφινς διαδοχικά σε αυτά. Μπορεί και να έχει δίκιο αλλά αφού τα έφτιαξα εγώ τα έκανα όπως νόμιζα!)
Γίνονται 12 πεντανόστιμα και λεμονομυρωδάτα (και χωρίς εσάνς) μάφινς. Με ή χωρίς το ντιπ.
Εμείς γλασάραμε τα μισά για δοκιμή. Η ποσότητα του ντιπ είναι αρκετή για να γλασαριστεί τριπλάσια -τουλάχιστον- ποσότητα (εκτός αν βάλετε το ντιπ στη μέση και βουτάτε κάθε μπουκίτσα!). Καλή επιτυχία!

Elie
Υ.Γ. Τη μετάφραση τη γλιτώνω αφού δίνω το link, έτσι?

10 comments:

Λία Π. said...

Σκέτη μοσχοβολιά αυτά τα κεκάκια με λεμόνια της ελληνικής γης και χωρίς εσάνς λεμονιού, όπως τα έκανες εσύ.
Και να φανταστείς ότι ήμουν έτοιμη να γράψω σε προηγούμενο ποστ, να μεταφράσουμε, να φτιάξουμε και να παρουσιάσουμε τις συνταγές των μάφινς του διαγωνισμού. Έκανες εσύ την αρχή.

Juanita La Quejica said...

Θα συμφωνήσω θεωρητικά μάλλον με τον καλό σου Elie. Αλλά στην πράξη μάλλον θα βαρεθώ και θα κάνω ό,τι και εσύ. Τρελλαίνομαι για λεμονογλυκά, οπότε τα λεμονομαφινάκια θα είναι μάλλον η επόμενη προσπάθειά μου.

Anonymous said...

λία π., ωραία η ιδέα σου. Έχω ήδη βάλει στο μάτι κι άλλες συνταγές της Μuffin Μonday. Ό,τι φτιάξω θα το δείτε κι εδώ, εννοείται.

Juanita, είναι πολύ εύκολα και με λίγα λιπαρά για γλυκό (χωρίς το ντιπ). Κι εμένα μ' αρέσουν τα λεμονογλυκά, όταν έχω κέφια θα δοκιμάσω λέμον πάι με μαρέγκα (έχω να φάω πετυχημένη μοσχομυριστή λέμον πάι από τα φοιτητικά μου χρόνια που επισκεπτόμαστε τακτικά την Αμάλθεια στην Πλάκα, να υπάρχει ακόμα?)

witchofdaffodils said...

μιαμ και σ'αυτά :)

Anonymous said...

πάρα πολύ καλά αυτά τα λεμονομάφινς. Αντικατέστησα το αυγό με 2 ασπράδια και έγιναν μια χαρά. Ήθελα να φτιάξω ένα κανονικό κέικ με αυτή την υπέροχη γεύση από φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Μήπως γνωρίζετε κάποια συνταγή; ίσως αν διαπλασιάσω τα υλικά των μάφινς; τι λέτε... θα πετύχει; Ευχαριστώ πολύ!!

Anonymous said...

@anonymous (ελπίζω σύντομα και επώνυμος)
Δυστυχώς εγώ δεν έχω δοκιμασμένη συηταγή γι' αυτό που ζητάς. Ο διπλασιασμός της δόσης για μάφινς δεν μου φαίνεται παράλογος ως ιδέα αλλά ούτε αυτό το έχω δοκιμάσει (εννοώ να τα ψήσω σε ενιαία φόρμα). Σε φώτισα, ε?

kiki said...

Συνήθως τα κέικ έχουν περισσότερα αυγά και περισσότερο βούτυρο (ή λάδι). Έχω μια συνταγή για κέικ με σιρόπι λεμονιού. Δοκίμασε όμως να κάνεις αυτή τη συνταγή με διπλάσια υλικά αλλά βάλε περισσότερα αυγά ή διογκωτικά.

Anonymous said...

Σας ευχαριστώ πολύ!

Anonymous said...

Τι γίνεται κορίτσια με τη lemon pie? Θα μας βαλετε καμμια συνταγουλα απο αυτες τις αριστουργηματικες σας?
ada

alexia said...

Πολύ ωραία τα μαφινς!Το πρωί τις 7 τα ξεκίνησα και 8 παρά τέταρτο είχαμε φύγει με τα παιδιά για το σχολείο μαζί με τα μαφινς!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...