Wednesday, March 07, 2007

Μελαχροινό και melacrinaki! (traditional recipe)


Νηστείας το προκείμενο! Παλιά παραδοσιακή συνταγή από τα Ολύμπια στον Πύργο, περιοχή παραγωγής εκλεκτής σταφίδας. Η συνταγή του Παρλιάρου δημοσιεύτηκε πολύ παλιά στο Ε της Κυρ.Ελευθεροτυπίας, όταν το Gourmet ήταν..σελίδα! Δοκιμάστηκε χθές, λόγω της νηστήσιμης εκδοχής και εγκρίθηκε! Το πετιμέζι αγοράστηκε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων.

Μελαχρινό (παραδοσιακή συνταγή )
100 γρμ ελαιόλαδο
100 γρμ νερό
300 γρμ πετιμέζι
200 γρμ ζάχαρη
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.σ. σόδα
½ κ.γλ κανέλλα
¼ κ.γλ γαρίφαλο
400 γρμ αλεύρι μαλακό
Προαιρετικά, μερικές κ.σ. σουσάμι
Σε ένα βαθύ μπολ, σε mixer, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το πετιμέζι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά. Στο χυμό λεμονιού ανακατεύουμε τη σόδα και τη ρίχνουμε στο πρώτο μίγμα Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το πρώτο μίγμα. Προαιρετικά προσθέτουμε το σουσάμι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι/φόρμα, διαμέτρου 20 εκ. Αδειάζουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 170 C για μισή ώρα και στους 160 C για άλλη μισή ώρα.
Το ξεφορμάρουμε χλιαρό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Παραδοσιακό άκουσμα, Αχ μελαχρινό μου, με τον Πάριο.

Melachrino (Α traditional cake recipe from Olympia, Greece, with petimezi, grape must syrup)
100 grm olive oil
100 grm water
300 grm petimezi (grape must syrup)
200 grm sugar
Juice from 1 lemon
1 tablespoon. soda
½ teaspoon cinnamon
¼ teaspoon cloves
400 grm flour soft
Optionally, 3-4 tablespoon sesame seeds
Sift the flour and spices together in a bowl.
Beat the olive oil and sugar together in a large bowl with an electric mixer until creamy. Slowly add the grape syrup and continue beating for about 5-7 minutes. Add water and beat another 5 minutes. Dissolve the soda in lemon juice, add and beat for a while in the mix.Add the flour to the liquid in increments, mixing well. Optionally add the sesame seeds.
Bake in a preheated oven at 170 degrees C. for half an hour and 160 degrees C. for another half. Cover with alum.foil in case.
Dust with caster sugar and serve lukewarm.

Ύστερον: Προσοχή, χρειάστηκε να το καλύψω με αλουμινόχαρτο μετά κάποιο διάστημα, νομίζω στα 20 λεπτά. Επειδή η Lupa με το σχόλιό της το προκάλεσε και έτερον άκουσμα, παλιό όσο το Μελαχρινάκι του Καζαντζή.

16 comments:

help said...

αυτό το blog θα είναι η καταστροφή μας, κορίτσια.....
ζήτω τα κιλάκια!!!

TANIA A. said...

TI AKΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ GOURMET ΗΤΑΝ ΣΕΛΙΔΑ?

witch of daffodils said...

πολύ ωραία συνταγή Κατερίνα, μερσί και για το άκουσμα.
Τα παραδοσιακά είναι απλά και αξεπέραστα.

Katerina ante portas said...

-Help, ζήτωσαν!
-tania a. δεν ήταν ακόμα ένθετο! Ήταν ενσωματωμένες σελίδες στο "Ε"!(Δεν θυμάμαι χρονιά δηλαδή)

Katerina ante portas said...

Οπς my witch of daffodils, ευχαριστώ, χαίρομαι που επικροτείς το μελαχρινό μας! :)

Lupa said...

Βρε μελαχρινάκι, με πότισες γλυκάκι!
Καλημέρα κόρες!!!

Katerina ante portas said...

Ναι ναι lupa είναι και το άλλο με τον Καλατζή, Το μελαχρινάκι!
(Από καιρό μου το μηνάς
πως θάρθεις να τα πούμε
αλλά ποτέ δεν ξεκινάς λιγάκι να σε δούμε
Πάρε το τραινάκι
βρε μελαχρινάκι κλπ κλπ)

Penelope said...

Πω-πω…, 2 μέρες έχω να σας διαβάσω, και δώσατε ρεσιτάλ!
Τι μελαχρινές, τι πορτοκαλό-μαφφινς, τι λεμονο-μάφφινς!!!
Που θα κρυφτούμε δεν ξέρω, αν κάτσουμε να το φτιάξουμε και να τα δοκιμάσουμε όλα;
Αλλά λόγω νηστείας, με βλέπω για πρώτη επιλογή...με μια μελαχρινή!

Λία Π. said...

Μπράβο, Κατερίνα μου, ΚΑΙ για τα ακούσματα!!!
Εγώ πήγα να βάλω μουσικούλα παλαιότερα και τα έκανα μαντάρα. Ας είναι.. Κάποτε όμως πρέπει στο μπλογκ να βάλουμε μουσικούλα...

Gianni said...

Κατερίνα από εκεί είσαι;
Αυτό «τα Ολύμπια» και όχι «η Ολυμπία» το λένε οι ντόπιοι!
Έχω αδερφικό φίλο εκεί και καλές αναμνήσεις...

Katerina ante portas said...

-Kαλή επιτυχία Penelope! E τι να κάνουμε, σ' όποιον αρέσουμε δεν λέει και το άσμα; ;)
-Μμμ με τόσες δυνατότητες που δίνει το μέσον Λία Π. η μουσική είναι το λιγότερο! Που να δεις να φτιάξουμε το podcast του Ηungryfor Life! (Ανάβω φωτιές Juanita μου;)
-Gianni, όχι, απλά έχω περάσει ένα μέρος της εφηβείας μου στον Πύργο λόγω μετάθεσης του πατέρα μου και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις και εγώ!

oneiromageiremata said...

Κατερίνα ευχαριστούμε για το γλυκάκι μετά μουσικής.
Λία μου μια χαρά τα πήγες με τη μουσικούλα, στο γράψιμο ήταν το λαθάκι, αλλά έτσι μαθαίνουμε, μέσα από λάθη, όλοι μας!

Αθανασία said...

Πηνελόπη, άλλο γλυκό είναι η "μελαχρινή", έχει πολύ κακάο, ενώ στο "μελαχρινό" βλέπω μόνο κανελογαρίφαλο. Την έφτιαχναν κάποτε οι γειτόνισσες, δεν καλοθυμάμαι τη συνταγή αλλά νομίζω πως εκείνη δεν ήταν νηστίσιμη.

ονειρομαγειρεματα said...

Το μελαχροινό που θυμάμαι εγώ από μάνα μου ήταν νηστίσιμο και με κανελογαρύφαλλα. Ίσως λες για τη μελαχροινη=καρυδόπιτα.

Lydia said...

Κική μήπως θα έχεις την καλοσύνη να μας ποστάρεις την μελαχροινή καρυδόπιτα που αναφέρεις. Το έχω φάει πολλές φορές αλλά συνταγή δεν έχω...:(:(((

oneiromageiremata said...

Λυδία δεν έχω δική μου συνταγή αλλά έχω δει στο ίντερνετ. Με μια βόλτα στην έυρεση "μελαχροινή καρυδόπιτα" το βρίσκεις εύκολα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...