Thursday, March 08, 2007

Κέικ με μέλι & ταχίνι

Όπως (ξανα-ματα) είπαμε διανύουμε περίοδο νηστείας και προσευχής. Οι πειρασμοί χτυπούν την πόρτα μας και την βρίσκουν (μισό) κλειστή. Άφησα λοιπόν κατά μέρος την αμαρτωλή σοκολάτα και το’ ριξα στο σεμνό και βιταμινούχο μέλι. Όχι, τα κέικ δεν τα παράτησα, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...

Κέικ με μέλι & ταχίνι νηστήσιμο
(τα υλικά σε δοσομετρικές κούπες)
- 1 κούπα ταχίνι
- 1 ½ κούπα μέλι
- ¾ της κούπας χυμό πορτοκαλιού ή φυτικό ‘γάλα’ (το ‘γάλα’ αμυγδάλου είναι ότι πρέπει)
- ¼ της κούπας μπράντυ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλλο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι του τζίντζερ
- το ξύσμα από 1 λεμόνι και ένα πορτοκάλι
- 3 κούπες (περίπου) αλεύρι για κέικ
Το φτιάχνουμε
- Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το ταχίνι, το μέλι, το χυμό ή το ‘γάλα’, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε τη σόδα στο μπράντυ και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μίγμα. Χτυπάμε στο μπλέντερ ξανά.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Βάζουμε τόσο ωστε να έχουμε ένα μίγμα όχι ρευστό. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί λαδοαλευρωμένο.
- Ψήνουμε το σεμνό κέικ στους 160 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
- Αν σας γοητεύουν οι μέλισσες, στη γειτονιά υπάρχουν δύο εξαιρετικά ιστολόγια, αυτό και το άλλο.
- Αν επιθυμείτε ελιξίριον αντιγηραντικόν, ορίστε: bee honey.

Έλεγα να λουφάρω και τη μετάφραση, αλλά δε μπορεί να είναι international μόνο η delicieuse..

Tahini-Honey cake
Ingredients
- 1 cup tahini (sesame paste)
- 1 ½ cup honey
- ¾ of a cup orange juice or almond milk
- ¼ of a cup brandy
- ½ teaspoon baking soda
- ½ teaspoon ground cinnamon
- ¼ teaspoon ground cloves
- ¼ teaspoon ground nutmeg
- ¼ teaspoon ground ginger
- grated zest of one orange and one lemon
- 3 cups (approximately) of self-raising flour
Method
- In a blender combine tahini, honey, orange juice or almond milk, spices and grated zest. Mix well.
- Add baking soda into brandy, whisk and add the solution to the above mixture. Beat the mixture again.
- In a large bowl, combine the mixture and the flour, mixing until incorporated. The mixture should not be runny. Pour into a pan that has been greased and lightly floured.
- Bake for approximately 60 minutes to 160-170 degrees C.


ποπ κορν κανείς;

12 comments:

Katerina ante portas said...

Xαριτωμένο το κείμενο και η συνταγή! Θα τη δοκιμάσουμε!

Anonymous said...

Πώς μ' αρέσει ο τρόπος που τα λες!!
Αμ τ' άλλο; Το international! Χαχα! Σωστηηηηή η μαγισσούλα!

Anonymous said...

Μόνο χαριτωμένος ο τρόπος?Αμ η συνταγή? Να ζητήσω όμως και μια χάρη: αν γίνεται, μη βάζεις κίτρινο στους τίτλους γιατί παραείναι διαφανής, δεν "ξεπετάγεται" που λένε.Ευχαριστώ πολύ.

Juanita La Quejica said...

Εγώ ποποκορν! Αλλά όταν φτιάξω το δόντι, μέχρι τότε μου έχουν βάλει απαγορευτικό!

Anonymous said...

Mπήκα γρήγορα για μιά ματιά και ούπς βρήκα με τι θα παρηγορηθώ το ΣΚ. Κέικ με ταχίνι. Μπράβο!!! Μόνο τόνισε ότι το αλεύρι είναι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του γιατί με το "αλεύρι για κέικ" μπορεί κάποιος να βάλει απλά μαλακό οπότε κεκάκι ντε τα φουσκώσει.

witchofdaffodils said...

καλημέρα κόρες,
ξέχασα να γράψω το σημαντικότερο, το ταχίνι είναι πλήρες βιταμίνών, μετάλλων, ιδιάιτερα σιδήρου, και βασικών λιπαρών οξέων. Μαζί με το μέλι είναι μια καλή λύση για τα παιδιά, όχι εφετζίδικη αλλά υγειινή.
Kατερίνα, delicieuse, Νένα χαίρομαι που σας άρεσε και θα λάβω υπόψη την υπόδειξη περί κιτρίνου.

Juanita, το ότι εκτιμάς πιο πολύ τα animations από τις συνταγές δεν αποτελεί πλέον υποψία, αλλά βεβαιότητα :P

Σταυρούλα έχεις δίκιο, απλά το θεώρησα αυτονότητο..

Juanita La Quejica said...

Εκτιμώ ιδιαιτέρως τις "παιχνιδιάρικες" συνταγές σου! Χιχι!
Το ταχίνι παρεπιπτόντως, είναι ένα υλικό που χρησιμοποιώ τακτικά στην κουζίνα μου. Μου αρέσει πολύ η γεύση του ακόμα και στις σαλάτες.

Penelope said...

Καλημερούδια σας!
Πολύ καλη συνταγή έφιαξα κι' εγώ προσφάτως μία αντίστοιχη. Να επισημάνω πως βρήκα στο SM βαζάκι με ταχίνι με την προσθήκη μελιού, που είναι επίσης πολύ γευστικό και θερμιδοφόρο.

Καλό δε, θα είναι να το αραιώσετε με λίγο ζεστό νεράκι για καλύτερο αποτέλμα κατά την έξοδό του από το βάζο καθώς και την πυκνότητά του.

witchofdaffodils said...

έχεις δίκιο Juanita,
και μόνο ανακατεμένο με λίγο μέλι είναι πρώτης τάξεως δυναμωτικό.
Μια κουταλιά τρώς και μια την κάνεις ...μάσκα προσώπου!! (πολύ καλη)

στις σαλάτες ξέρω για την χουμους, ωραία θα ήταν να είχαμε τη συνταγή..
στις άλλες σαλάτες πως το βάζεις;

witchofdaffodils said...

α, penelope, σχολιάζαμε ταυτόχρονα για το ίδιο πράγμα.
Απλά στο σπίτι έχεις τη δυνατότητα τα το συνδυάζεις μέ ότι μέλι θέλεις (πχ ρείκι) και γίνεται bomba!

Juanita La Quejica said...

Ζεσταίνω ξίδι βαλσαμικό και ελάχιστο νερό και το αραιώνω. Αντί για ελαιόλαδο δηλαδή. Το βάζω και σε φιλετάκια κοτόπουλου, μέσα στην σάλτσα. Γενικά, όταν με πιάνει, το βάζω παντού! ΧΑΧΑ! Μέχρι και σε ρεβύθια το έχω βάλει, εννοώ σε σούπα ρεβύθια. Επειδή δεν μου αρέσουν τα όσπρια μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο, προσπαθώ να τα διανθίσω για να τα τρώω ευχάριστα.

witchofdaffodils said...

μάλιστα, μερσί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...