Saturday, March 10, 2007

Α ρε Γιάννη τι μου κάνεις...

Μετά από ένα φορμάτ στο πισι, ένα ταξίδι αυθημερόν στην Πάτρα για επαγγελματικούς λόγους, πολλη δουλειά στη δουλειά και στο σπίτι και λίγο ελέυθερο χρόνο, καταφέρνω επιτέλους να ποστάρω κάτι. Απο πριν τις αποκριές έχω επιπλέον δουλειά. Αυτο γίνεται κάθε άνοιξη αλλά φέτος παράγινε μου φαίνεται. Τεσπα, μαγειρεύω, φωτογραφίζω και όποτε βρίσκω χρόνο θα βάζω και ποστ.
Ακολουθεί χτεσινός διάλογος στο σούπερ μάρκετ. Οι φωτό επίτηδες δεν υπέστησαν καμία επεξεργασία....
-Γεια σας. Μου βάζετε μισό κιλό φέτα;
-Σκληρή; Μέτρια;
-Μέτρια. (εδώ το μάτι πέφτει πάνω στο λαδοτύρι Ζακύνθου και θυμάμαι το Γιάννη. Βγάζω το κινητό, οπλίζω τη φωτογραφική του μηχανή. "ΜΝΗΜΗ ΠΛΗΡΗΣ" μου λέει το άπονο. Καλά να πάθω λέω εγώ μέσα μου αφού δεν πρόλαβα να το αδειάσω από τις εγγραφές που έκανα στην Πάτρα. Σβήνω μία φωτογραφία, ξαναοπλίζω, σουτάρω. Ουφ! Ευτυχώς η υπάλληλος είναι ακόμα με γυρισμένη την πλάτη. Ξανασβήνω άλλη μια, ξαναβγάζω μια δεύτερη φωτό για σιγουριά)-Θέλετε κάτι άλλο;
-Βάλτε μου 10 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας και 10 ένταμ.
Ξαναγυρνάει πλάτη η υπάλληλος. Πέφτει το μάτι μου σε ένα κομμάτι γραβιέρα λαδιού. Α ρε Γιάννη τι μου κάνεις! Ξανασβήνω φωτό, ξαναοπλίζω κάμερα, κοιτάζω διακριτικά ολόγυρα να δω ποιος κοιτάει την τρελή που φωτογραφιζει, φωτογραφίζω και τη γραβιέρα. Φαίνεται και η τιμή, έτσι για να δείτε και τις τιμές στη Ζάκυνθο.Το λαδοτύρι δυστυχώς δε φαίνεται από μέσα για να δείτε το χρωματάκι του και τις τρυπίτσες με το λάδι. Την επόμενη φορά θα της ζητήσω να κόψει ένα κομμάτι. Ή τα βάζουν σε δίσκο για φωτογράφιση, ή δεν τα βάζουν. Ορίστε μας εκεί. Εξυπηρέτηση σου λέει ο άλλος....
Το ποστ και το άρθρο θα χρησιμοποιηθεί και για το μπλογκ του cgp για την ορολογία μαγειρικής, αν σου κάνει βέβαια Κ.
Καλή σας ημέρα και καλό σκ.
Κική

update 12-4-07

φωτο από το πασχαλινό τραπέζι
Λαδοτύρι αριστερά, λαδογραβιέρα δεξια.

10 comments:

Λία Π. said...

Δεν μου έφεραν ακόμα το λαδοτύρι από Ζάκυνθο και έχω το κουνελάκι να περιμένει στην κατάψυξη. Αλλά πού θα μου πάει, θα το φτιάξω το άτιμο το κουνελάκι με το ωραίο του τυράκι!!!

kiki said...

Να μάθεις και από που το πήραν και να μου το πεις...κρυφα, χιχι. Οκ? Να δω αν ηταν καλή η πηγή.

Marina said...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνεισφορά το λεξικό που προσπαθεί ακόμη να μεγαλώσει..
Δεν έχω φάει ποτέ μου λαδοτύρι. Τρώγεται μόνο του με ψωμί ή είναι για συνταγή?

CGP said...

@ oneiromageiremata

Ευχαριστώ γιά την συνεισφορά σου.

Δεν είσαι η μόνη που πηγαίνει στο Super Market με την κάμερα.....

kiki said...

Μαρίνα τρώγεται μόνο του. Όταν είναι "νιο", φρέσκο δηλαδή, μπορείς να φας κιλά ολόκληρα. Είναι μαλακό σαν κασέρι τότε. Με τον καιρό παλιώνει, σκληραίνει και τρώγεται σα μεζές σκέτο ή μπαινει σε φαγητό. Είναι πικάντικο όταν παλιώσει πολύ.

kiki said...

CGP, χαίρομαι, βλέπω ότι όλο και μεγαλώνει το λεξικό. Είχα μια αμφιβολία για το τι ακριβώς λέξεις πρέπει να μπαίνουν αλλά σήμερα την έλυσα αφού είδα τι έχει ήδη γραφτεί.
Α, πάτε κι εσείς ε; Ουφ! Ησύχασα, δεν είμαι η μόνη....

Anonymous said...

Κική μου στο είπα: Θα σε προσλάβει ο Ευαγγελάτος αν συνεχίσεις έτσι!!!
Μιας και είναι αφιερωμένες σε μένα οι φωτογραφίες, μαζί με την καλημέρα μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ αν και με καθυστέρηση, μιας και ΣΚ δεν άνοιξα υπολογιστή!!! Ναι ρεκόρ!!!
Προτίμησα να ξεκουραστώ γιατί το είχα ανάγκη. (Σάπισα στην πολυθρόνα του καφέ στην Βουλιαγμένη εχθές, διαβάζοντας εφημερίδες για ώρες!)
Βλέπω πως και στα μέρη σας ήρθαν τα μεγάλα Σ/Μ. Το συγκεκριμένο βάζει τοπικά προϊόντα στα υποκαταστήματά του στην επαρχία. Λογικό να έχει και λαδοτύρι στην Ζάκυνθο. Το ίδιο κάνει και στην Καλαμάτα έχοντας σφέλα. Οι ποσότητες που μπορεί να βρει είναι μικρές και δεν μπορεί να τις τοποθετήσει σε άλλα υποκαταστήματα.

Μαρίνα το συγκεκριμένο τυρί το θεωρώ απλά καταπληκτικό και είναι από τα αγαπημένα μου. Το προτιμώ παλαιωμένο, όταν είναι ιδιαίτερα πικάντικο. Το έψαξα αρκετά στην Αθήνα. Το βρήκα στην Γλυφάδα (όχι καλής ποιότητας για κάποιον που το έχει δοκιμάσει στην Ζάκυνθο) και πρόσφατα στην Βούλα.
Δεν το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα στην μαγειρική, το προτιμώ σκέτο με ούζο ή για μετά το φαγητό με κρασί.

kiki said...

Γιάννη πήγες σε κείνο το μαγαζί που σου είχα δώσει τη διεύθυνση; Στη Βούλα αυτό είναι που λες;
Για να ετοιμάζουμε συνάντηση σιγά-σιγά...
Τρέμε Ευαγγελάτο! Για πάρτη σου δουλεύω!

Anonymous said...

Χθες βρήκα σε ένα καινούριο μαγαζάκι στη γειτονιά μου Τυράκι Τήνου -μετά από χρόνια ψαξίματος- πολύ καλό. Θα κοιτάξω και για λαδοτύρι, έχεις να προτείνεις καλό παραγωγό oneiromageiremata?
Θα ήθελα να το ξαναγευτώ (θυμάμαι συνολικά ένα εξαίσιο γεύμα με γεμιστά στον ξυλόφουρνο, λαδοτύρι και αυγουστιάτη, από τη μαμά της φίλης μου της Ελένης πριν από χρόόόνια στη Ζάκυνθο).

kiki said...

Βρε elie, τα σάλια μου τρέξανε στο άκουσμα γεμιστά με λαδοτύρι και αυγουστιάτη!!! Κοίτα, να μην πάρω κάποιον στο λαιμό μου, στο Καταστάρι (Βούτος αν θυμάμαι καλά το όνομα) είχε ένα πολύ καλό τυροκομείο, αλλά θα κοιτάξω και θα σας πω, δεν είναι ο μόνος. Συνήθως από μπακάλικο το παίρνω και δεν προσέχω παραγωγό, επειδή τα συγκεκριμένα μπακάλικα φέρνουν απο καλούς παραγωγούς...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...