..ααβάδιστα διανύουμε την περίοδο της εγκράτειας, του αυτοέλεγχου, της προσευχής. Η θέλησή μας; ατσάλι. H επιμονή μας; σίδερο. Η αρετή μας; διαμάντι.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές έχουμε ανάγκη από ένα στήριγμα, από κάτι στέρεο για να πιαστούμε. Απλώνουμε το χέρι αποφασιστικά και πιάνουμε ένα κουλουράκι.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Μαρίας και του Νίκου Ψυλλάκη «Τα βότανα την κουζίνα», εκδόσεις Καρμάνωρ. Μύθοι, λαογραφία, περιγραφή των βοτάνων, συνταγές! Εμφανής η επιρροή από την κρητική διατροφική (και όχι μόνο) παράδοση.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές έχουμε ανάγκη από ένα στήριγμα, από κάτι στέρεο για να πιαστούμε. Απλώνουμε το χέρι αποφασιστικά και πιάνουμε ένα κουλουράκι.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Μαρίας και του Νίκου Ψυλλάκη «Τα βότανα την κουζίνα», εκδόσεις Καρμάνωρ. Μύθοι, λαογραφία, περιγραφή των βοτάνων, συνταγές! Εμφανής η επιρροή από την κρητική διατροφική (και όχι μόνο) παράδοση.
Τα υλικά σε δοσιμετρικές κούπες
-1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζεστό νερό
- ½ κούπα βότανα**
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι πιπέρι (προαιρετικά)
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 700 γραμμάρια αλέυρι περίπου
** Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βότανο μόνο, π.χ. μάραθο, ή μίγμα βοτάνων όπως μαϊντανό, ρίγανη, γλυκάνισο, κύμινο, βασιλικό, άνηθο, μάραθο.
Επί τω έργω
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σωράρουμε τα βόταν για 3 λεπτά. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
- Διαλύουμε τη μαγια στο ζεστό νερό, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τα βότανα και στο τέλος το αλέυρι μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάθουμε κουλουράκια με τα δυο χεράκια.
- Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί (με χαρτί ψησίματος λέω εγώ) και τα αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν.
- Τα ψήνουμε για μισή ώρα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα χτυπάμε αλύπητα.
Happy Juanita!!
8 comments:
Τώρα που το λες... με τόσο πουρέ, η κοιλιά μου έχει αρχίσει και τουμπανιάζει, σαν του μαγειράκου σου! Έχω και σκούφο, σαν να μου φέρνει βρε στο προφίλ!
είναι όμως πολύ γλυκούλι..:P
Παρηγοριά στην φουσκωμένη... χαχα!
υπερβάλετε γοητευτική Juanita..
Γιατί νιώθω να έχω διαγώνισμα και παράδση εργασίας Δευτέρα κάθε φορά που βάζεις συνταγή; Χαχα!
:) :)
μα για να περνάς ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο :P
Η φωτογραφία αφορά τα συγκεκριμένα κουλουράκια? Δηλαδή τα ανοίγουμε και βάζουμε μέσα το κατιτίς μας? Γιατί όπως τα βλέπω μοιάζουν με τα έρμα τα bagels που εδώ και καιρό ψάχνω ή από που να τα αγοράσω ή συνταγή δοκιμασμένη και πετυχημένη. Τα φώτα σας παρακαλώ!!!!
Eleni
όχι Έλένη, δεν θα βάλουμε το κάτι τις μας.
Η φωτό επελέγη για να ανοίγει την όρεξη και δε βρήκα καμμια σχετική να κλέψω.
Post a Comment